Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Tady se na kvalitě nešetří. Co zvolit pro bezpečné horolezectví?

Podle čeho vybrat spolehlivé vybavení na horolezectví od jara do zimy?

Kvalitní horolezecké vybavení vám zachrání život. Když se na vás začne sypat nezpevněné kamení, když polezete do výšek a všechno bude záviset na jednom laně nebo když se před vámi objeví ledová plocha, kterou překonáte jen za pomoci cepínu. Všechny tyto věci včetně pohodlných lezeckých bot není radno podcenit. Podle čeho vybrat spolehlivé vybavení na horolezectví od jara do zimy?


Drytooling vyžaduje spolehlivé cepíny a mačky

Pro drytooling neboli lezení přes ledové pasáže je zapotřebí nejen hbitosti, koordinace a rozmyslu, ale také kvalitního vybavení v podobě cepínů a maček.

Pokud si chce pořídit cepíny, věnujte pozornost jejich zpracování. Zda jsou lehké, ale přitom dostatečně pevné, zda se dobře drží v ruce a jakou mají délku (když ve stoje uchopíte cepín za hlavici a ruku necháte spuštěnou, délka cepínu by měla být taková, aby se spodní hrot dotýkal země; pokud máte v plánu strmější terén, hrot by měl sahat k vašemu kotníku). Dobře se také během nákupu cepínů podívejte na hrot neboli zobák. Úzký hrot se do ledu zanoří snadněji než tlustý, avšak jeho odolnost může být nižší. I poutko u cepínů přijde vhod. Budou se vám lépe držet a neztratíte je během cesty. Cenu doporučujeme nedávat na žebříčku rozhodovacích priorit příliš vysoko, protože hlavní roli by měla hrát především bezpečnost.

U maček se pak určitě zaměřte na vlastnost antisnow, aby se vám na boty nelepila vrstva sněhu, kterou byste co chvíli museli oklepávat. Cílem je, aby se vám šlo pohodlně a lehce.

Lezecká přilba není zbytečnost

Hlava je centrum všeho dění, proto ji musíte dostatečně chránit, aby nepřišla k úhoně. Mnoho lezců má rádo vítr ve vlasech a pocit volnosti, ale je to risk. Nikdy nevíte, co se může stát, a horolezecká přilba může být vaším strážným andělem. Když si lezecké přilby pořídíte kvalitní, lehké a pohodlné, po chvíli ani nepoznáte, že máte přilbu na hlavě.

Pohodlí nohou při horolezectví oceníte

Lezecké boty vás v žádném případě nemohou tlačit. I větší velikost je problémem, protože byste v nohou neměli dostatečný cit a snížila by se tím i stabilita při lezení. Vedle správné velikosti si ověřte lehkost, pevnost a prodyšnost obuvi. Kvalitní boty, které všechny tyto požadavky splňují na jedničku, nabízí například značky Pfanner a Scarpa.

Horolezecké lano musí být 100% bezpečné

Aby tomu tak bylo, musí být horolezecká lana vysoce pevná, odolná proti oděru a ideálně s velmi nízkou průtažností. Až pak si můžete vybírat barvičky a materiál příjemný na dotek.