Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Pracovní postroj

Jedná se o textilní tělový úvazek, který slouží uživateli pro jištění a bezpečný pohyb ve výškách. Pracovní postroj je jeden z nejdůležitějších tzv. osobních ochranných pracovních prostředků.

Podle způsobu upevnění rozdělujeme pracovní postroje pro výškové práce takto: 


Celotělový pracovní postroj
Tento typ postroje patří mezi nejbezpečnější a velmi praktických pracovních postrojů. Je určen pro práci ve visu a samozřejmě všude tam, kde hrozí pád. Zásadní výhodou celotělového postroje je to, že se hmotnost těla uživatele rozloží rovnoměrně. Pro práci je velmi pohodlný a spolehlivý. Celotělový pracovní postroj se řídí normou EN 358.

Sedací a hrudní pracovní postroj
Sedací, též bederní úvazek (zkráceně sedák) představuje úvazek, který lze použít jak pro výškové práce, tak pro horolezectví. Upevňuje se kolem beder, kyčlí a nohavičkami přes stehna. Doporučuje se používat v kombinaci s hrudním neboli prsním úvazkem. Je to z toho důvodu, že v případě, kdy používáte pouze sedák a dojde k pádu, zvyšuje se riziko vzniku tzv. ortostatického šoku (stav volného zavěšení v prostoru, bez jakékoliv opory pro nohy nebo ruce. Je-li člověk v této situaci navíc ještě v bezvědomí, je na tom hůře, neboť svalstvo těla se při bezvědomí uvolní, a popruhy úvazu se do těla zaříznou hlouběji a způsobí větší zaškrcení cév). Pokud k sedáku použijete i hrudní úvazek, k ortostatickému šoku může sice dojít také, ale pomaleji, protože nejsou primárně zasaženy ruce a takénení tolik zatěžováno břicho. Sedací úvazek se řídí normou EN 813.


Podle použití pracovní postroje rozdělujeme takto:


Postroje pro zachycení pádu
– jsou určeny pro práci ve výškách (např. práce na lešení, na větrných elektrárnách apod.) a nad volnou hloubkou. Slouží k zachycení během pádu. Tyto postroje se řídí normou EN 361.

Polohovací pracovní postroje – díky nastavení a upravení velikosti v pase a nohavičkách si jej můžete přesně uzpůsobit svým potřebám. Tyto postroje se řídí normou EN 358.

Postroje pro evakuaci – postroj ve tvaru trojúhelníku, který je určen pro evakuaci osob, psů i dalších zvířat. Rychle a snadno se obléká. Díky speciálním popruhům je možné nastavovat jeho velikost. Tyto postroje se řídí normou EN 1497 a EN 1498.