Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

4 nejdůležitější věci, které si s sebou vzít na Via Ferrata

Co mít s sebou, abyste si mohli užít krásné výhledy, potrénovali fyzické i psychické zdatnosti, rozproudili adrenalin na ferratách?

Záliba všech věkových skupin dnešní doby – Via Ferraty, zajištěné cesty na skalních stěnách uměle
zbudované pro potěchu oka krásnými výhledy, trénování fyzické i psychické zdatnosti
a rozproudění adrenalinu.
Ovšem abyste si toto všechno mohli naplno užít,
je potřeba mít s sebou čtyři základní věci. Které to jsou?


Potraviny a tekutiny

Zdá se to jako samozřejmost a banalita, ale když si s sebou zapomenete vzít jídlo a pití, brzy vás opustí síly, budete dehydrovaní a jako hladoví také nepříjemní a méně ostražití. Hlad a žízeň nepodceňte, abyste při výstupu mysleli, kam dát nohu, a ne co sníte, až slezete zase dolů.

Náš tip: Vezměte si s sebou úzký batoh, který vám nebude překážet při výstupu a uložte do něj něco k snědku a alespoň jeden litr vody. Pro všechny případy do něj vměstnejte i příruční lékárničku.



Ochrana před slunečním zářením

Na horách a vyvýšených místech slunce praží mnohem intenzivněji a může vás pěkně sežehnout. Bolavé spáleniny od slunce na obličeji, rukou a nohách si z výletu 100% odnést nechcete.

Náš tip: Zde je rada jednoduchá. Dostatečně se kryjte oblečením a odhalená místa si namažte opalovacím krémem s vyšším UV faktorem. Pro slunečnímu záření byste měli chránit také své oči. Přibalte si proto i kvalitní sluneční brýle.



Vybavení na Via Ferrata

Nedostatečná výbava v podobě nevhodné přilby, především cyklistické, karabin bez pojistek a amatérských jisticích setů bez brzdy je cestou nikoliv na Via Ferrata, ale rovnou do pekla. Do nebezpečných situací, kdy je váš kamarád nebo vy sami v ohrožení života se takto dostanete úplně zbytečně.

Náš tip: Pořiďte si alespoň základní ferratový set speciálně určený na zdolávání Via Ferrata. U ferratového setu doporučujeme pohlídat si, že disponuje tlumičem pádu. Ten totiž prodlužuje brzdnou dráhu, a tím snižuje zatížení těla i jisticího materiálu. Pokud byste jej totiž neměli, představte si, že vaše tělo může utrpět náraz odpovídající až čtyřem tunám. Vedle toho se vybavte kvalitní horolezeckou přilbou, odolnými botami a rukavicemi, které ochrání vaše ruce před sedřením, když se budete držet železného lana. Co se týče oblečení, volte jej podle délky pobytu na Via Ferratách. V každém případě nezapomeňte, že počasí je v horách velmi proměnlivé a z minuty na minuty se může ochladit.



Dostatek světla

V tomto případě myslíme především toho slunečního. Tma a špatná viditelnost jsou totiž příčinou ošklivých pádů a zranění.

Náš tip: Na Via Ferratu se nevydávejte pozdě a vraťte se před setměním. Celou trasu si dopředu časově dobře rozplánujte. Vybírejte trasy podle obtížnosti, kterou jste schopni zvládnout a zaměřte se jak na délku výstupu, tak na délku sestupu. Čím obtížnější cesta, tím pomaleji vám to půjde. Například v Rakousku jsou trasy značené od A do E a v Itálii jako F, MD, D, MOD a ED. Vždy od nejlehčí po nejobtížnější. Pro jistotu si s sebou přibalte i kvalitní čelovou svítilnu, která vám v případě potřeby zajistí alespoň nějaké světlo.



Zejména u Via Ferraty platí, že cesta je cíl. Nenechte si ji proto ničím pokazit. Když budete mít s sebou vše potřebné, tedy certifikované ferratové sety splňující platné normy, nic vás nepřekvapí. A když jsme u těch překvapení, přečtěte si článek 6 situací, které na Via Ferrata nechcete zažít, abyste skutečně nic nepodcenili a váš výstup na Via Ferratu byl skvělým zážitkem, na který rádi zavzpomínáte.