Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Kdy je ideální čas na kácení stromů a na co při tom nezapomenout

Jste připraveni? Období kácení stromů je tu.

Kácení stromů je možné, a především vhodné, jen v určitých měsících v roce. Na vlastních i veřejných pozemcích v tomto období probíhají řezy a úpravy stromů, při kterých je potřeba dodržovat základní požadavky. Kdy nastává ten správný čas pro kácení stromů a jaké vybavení byste měli mít podle norem při sobě?


Doporučený termín pro kácení stromů


Ideálním obdobím pro kácení stromů je tzv. vegetační klid. Jedná se o pět měsíců trvajících od 1. listopadu do 31. března. Tento časový úsek se vyznačuje tím, že se růst a jiné životní funkce v přírodě utlumují. Stromy už většinou (záleží na počasí a přírodních vlivech) netvoří nová vodivá pletiva a v jejich korunách a kmenech neprobíhá hnízdění. Od začátku listopadu do konce března je proto nejlepší čas pro veškeré výškové práce a arboristické úkony.

Způsob kácení stromů upravuje v České republice zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. 1. listopadu 2014 byla vydána novela vyhlášky č. 189/2013 Sb., která doplnila a změnila povolení ke kácení stromů na zahradě a soukromém pozemku a jasně vymezila způsob kácení dřevin. Podrobnější informace najdete v přehledu aktuálních předpisů pro kácení stromů.


Nezbytné vybavení pro kácení stromů


Jak postupné, tak rizikové kácení stromů, představuje velmi nebezpečnou činnost, při které byste měli používat ochranné prostředky a dbát na bezpečnost práce. Základem je kvalitní zachycovací vybavení, spouštěcí technika pro kácení stromů, prověřená řetězová pila a arboristické vybavení.

Všechny ochranné pracovní prostředky pro uživatele ručních řetězových pil by měly být v souladu s normou EN 381. Podle ní je nezbytné chránit své oči a hlavu pomocí obličejového štítu na přilbě a poškození sluchu zamezit kvalitními sluchátky. V žádném případě byste neměli opomenout ani ochranu rukou, tedy vždy byste měli použít neprořezné pracovní rukavice ideálně v kombinaci s nátepníkem, a vaše nohy byste měli chránit neprořeznými botami se zpevněnou špičkou a neprořeznými stretchovými kalhotami.



Nejen správné vybavení je pro kácení stromů potřeba. Ještě mnohem důležitější jsou teoretické znalosti a praktické dovednosti. Doplnit si je můžete na specializovaných kurzech, kde se dozvíte vše potřebné od správného stromolezení přes práci s motorovou pilou až po instalace vazeb.