Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak vybrat správný tvar a velikost lezeček Ocún

Podle čeho zvolit lezečky, aby vám padly jako ulité a při lezení na skalách vaše nohy chránily a obepínaly přesně tak, jak potřebujete?

Pohodlí a bezpečnost jsou při lezení a pohybu v přírodě těmi nejdůležitějšími parametry, které musí lezečky a veškeré lezecké vybavení 100% splňovat. Vše ale nezáleží jen na kvalitě zpracování, ale také na vás a vašem správném výběru. Podle čeho zvolit lezečky Ocún, aby vám padly jako ulité a při lezení na skalách vaše nohy chránily a obepínaly přesně tak, jak potřebujete?


Značka Ocún miluje hory a přírodu stejně jako vy

Za vším, co Ocún tvoří, se skrývá bezmezná láska k lezení, ke skalám a k přírodě. A nejenže se sami vydávají za dobrodružstvím a zdoláváním lákavých výšek, ale především pečlivě připravují každý milimetr lezecké výstroje pro své i vaše maximální pohodlí a bezpečí. Za skvělými výsledky je nejen odhodlání vyvinout nejlepší produkty ve svém oboru, ale také zodpovědnost k zákazníkům a všem lezcům.

"Pomáháme jim dosáhnout výš a dostat se nahoru bezpečněji. Jejich radost a zážitky při dobývání vertikálních světů jsou naší největší odměnou."

Produkty Ocún vznikají v České republice pod rukama zručných a zkušených výrobců. Testovány jsou také zde, ve vývojových dílnách i přímo na skalách. A jelikož spolupracují s aktivními lezci, ví, co každý člověk milující lezení potřebuje nosit na svých nohou.



Správné lezečky jsou krůčkem k překonání sebe sama

Na nejvyšší skálu vyšplháte jen v případě, že budete mít spolehlivé vybavení. Vedle lezeckého úvazku, karabin, horolezeckých lan a dalšího příslušenství jsou to právě lezecké boty, které vás podepřou a dovedou k cíli. Aby tomu tak mohlo být, musí vám perfektně sedět (v jednom z našich minulých článků najdete obecné tipy k tomu, jak vybrat lezečky, aby seděly jako ulité). Dobrý pocit při lezení je přece to, proč to děláme.

A teď vám prozradíme malé tajemství. Ocún má několik specifických kopyt přesně podle různých typů vašich nohou i potřeb. Navrhli je na míru v závislosti na znalostech lidské anatomie, materiálů a technik lezení.

Kopyta na míru vašim nohám a stylu lezení

Druhy lezeček se liší především svou asymetrií a profilem. Pod pojmem asymetrie si představte míru zahnutí od paty k špičce (při pohledu shora tvoří písmeno C; čím více, tím jsou asymetričtější). Oproti tomu profil je krásně vidět zboku (pokud doléhá celá podešev na rovnou podlahu, jedná se o nulový profil).

Pro ještě větší upřesnění: začínající lezci mají lezečky s nejrovnějším profilem a nejmenší asymteriií.


Jak vybrat správnou velikost lezeček

Základem pro výběr správné velikosti lezeček je změření délky chodidla. Jednoduše na zem položte metr a na něj nebo vedle něj položte své chodidlo. Poznamenejte si velikost v mm (metrická řada pro kopyta Ocún, tzv. Mondo Point).

Pak se můžete pustit do výběru velikosti lezeček podle vaší výkonnosti a lezeckých schopností. Začátečníci ocení lezečky s malých ohnutím a skrčením prstů, profesionálové naopak vyhledávají lezečky těsně obepínající prsty. Tím se totiž zvyšuje vnímavost a cit k povrchu, po kterém lezou. Ovšem pozor, v takových lezečkách (s velmi skrčenými prsty uvnitř) musíte vydržet déle než pár minut. Pokud se u trápíte a nohy vás v nich bolí, je to známka toho, že pro vás ještě nejsou tím pravým.


Další faktory ovlivňující výběr vhodných lezeček

Není to jen o správné délce lezečky, její asymetrii a profilu. Při výběru je potřeba vzít v úvahu i další faktory:

Tvar nohy. Každý člověk má jinak tvarované chodidlo (jiný objem a šířku) a jinou délku a tvar prstů. Pro každého se však správné lezecké boty nejdou je potřeba hledat a pečlivě zkoušet. Pamatujte, že lezečky se nenosí s ponožkou. Naboso nebo jen s velmi tenkými a bezešvými ponožkami.

Preference v zapínání. Někdo má raději šněrování, někdo suchý zip. U sněrovacích lezeček je možné botu utáhnout podle svých potřeb v celé její délce. To u sucháče nelze, ale zato se takové lezečky rychle nazouvají.

Typ lezeckých cest. Různá náročnost výstupů vyžaduje různé druhy lezeckých bot. Nejlepším způsobem, jak zjistit, co vám vyhovuje, je to prostě otestovat v terénu. Tam, kde nejčastěji lezete. Obecně však na lehké cesty stačí začátečnické lezečky, kdežto na těžké cesty je potřeba "přitvrdit" (co do asymetrie a profilu).

Ocún lezečky Hero QC

Ocún lezečky Crest QC Green

Ocún lezečky Rival

Ocún lezečky Oxi Lady

Ocún lezečky Oxi LU

Ocún lezečky Oxi QC

Ocún lezečky Oxi

Ocún lezečky Ozone Lady

Ocún lezečky Ozone Plus

Ocún lezečky Diamond