Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Typy ochranných prostředků dýchacích cest

Respirátor, obličejová maska, rouška a jejich účinnost.

Respirátor, obličejová maska, rouška a jejich účinnost.


I když si uvědomujeme, že jsme v současné době dostatečně informováni médii a odborníky, jakým způsobem se chránit před onemocněním COVID-19, i přesto jsme si pro vás připravili přehled informací o ochraně dýchadel. Opíráme se o informace, které zpracoval a dne 16. 3. 2020 zveřejnil Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i. České republiky.

Obecně platí, že prostředky, které chrání jednotlivce před riziky, jsou osobní ochranné prostředky. Vztahuje se na ně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích.

My se níže soustředíme a popíšeme typy OOP dýchacích cest.


Filtrační polomaska – Respirátor

Respirátor je určen k ochraně dýchacích orgánů nositele a z hlediska účinnosti jsou respirátory rozděleny do tří tříd ochrany, které podléhají normě EN 149+A1 - Ochranné prostředky dýchacích orgánů – Filtrační polomasky k ochraně proti částicím

FFP1 – celková účinnost ochrany > 78%
proti netoxickému prachu

FFP2 – celková účinnost ochrany > 92%
proti prachu s převážně dráždivým účinkem

FFP3 – celková účinnost ochrany > 98%
proti toxickým částicím, virům, sporám, bakteriím

Na respirátoru, pokud je určen pro jednorázové použití, je uvedeno označení NR, nebo R pro opakované používání. Respirátor může mít vydechovací ventilek, nebo ne. Respirátory bez ventilku chrání nositele i okolí. Respirátory s ventilkem nechrání okolí před infekčním nositelem. 

U respirátorů je zkoušena filtrační účinnost materiálu, z něhož je maska vyrobena. Důležitý je také vdechovací a vydechovací odpor. Materiál, který dobře filtruje, nemusí být dostatečně prodyšný. Tento problém se často vyskytuje u nanomateriálů. Při zkouškách se ověřuje rovněž koncentrace oxidu uhličitého v podmaskovém prostoru. Nesmí docházet k efektu podobnému dýchání do igelitového sáčku.

Je možné, že na trh se v současné době dostávají respirátory, které nemají ověřeny všechny potřebné vlastnosti. Je to možné omluvit ve výjimečné době, ale dlouhodobě není tento stav přijatelný.

Poznámka: Respirátory je nutno správně nasadit dle návodu. Vousy velmi snižují účinnost ochrany. Pokud se v nouzových podmínkách použijí jednorázové respirátory opakovaně, může se stupeň ochrany snížit, přesto jde stále o dobrou ochranu. Limitem je spíše snížená hygiena při tomto způsobu používání.


Masky s filtry

Existují samostatné masky (polomasky, celoobličejové masky) se zabudovaným nebo výměnným filtrem proti částicím.  Ty jsou děleny do tří tříd filtrů P1, P2 a P3, přičemž filtr P3 má účinnost min. 99,95 % a splňuje požadavky na ochranu proti virům. Výhodou těchto prostředků je jejich delší životnost a možnost dezinfekce běžnými prostředky (např. mýdlem).


Obličejové masky – Roušky

Rouška chrání okolí před přenosem infekce, ale není určena pro ochranu nositele a nepatří mezi osobní ochranné prostředky. Rouška přispívá k ochraně nositele, ale výrobce tuto ochranu negarantuje a nezkouší. Problém roušek spočívá v nedostatečné těsnicí linii, vzduch vniká pod masku kolem nosu a tváří. Tím je znehodnocena někdy dobrá filtrační účinnost použitého materiálu. Zkouškami není ověřována prodyšnost materiálu. Roušky podléhají normě EN 14683+AC - Zdravotnické obličejové masky.


Pokud jsme vám naším článkem přinesli jasné a přehledné informace o ochraně dýchacích cest, jsme tomu rádi. Chraňme se zodpovědně všichni a bude zase dobře, věříme tomu.

Přejeme hodně zdraví všem!

Zdroj informací:
ŠKRÉTA, Karel. Informace o ochraně dýchadel - 1. část. 
Https://www.bozpinfo.cz/: Oborový portál pro BOZP [online].
Praha, 2020, 17. března 2020 [cit. 2020-03-31].
Dostupné z: https://www.bozpinfo.cz/informace-o-ochrane-dychadel

ARDON rouška jednorázová třívrstvá 50ks

Aveflor dezinfekce roztok Anti-Covid 250ml

Zenit dezinfekce na ruce Anti Covid 5l

ARDON rukavice PROTECTS HYGIENIC vel.9