Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Sloupy, květináče a mobilní věže pro výsadbu květin

Zajímavé řešení pro květinovou výzdobu měst a obcí.

Zajímavé řešení pro květinovou výzdobu měst a obcí.


Máme tu jaro a s jarem přichází výsadba květin, stromů a keřů nejen na soukromých zahradách, ale také na veřejném prostranství, která spadají pod správu měst a obcí. Úprava ulic, náměstí, vnitrobloků, parků, hřišť i zahrad, kácení stromů, terénní úpravy, nová výsadba nebo drobné stavby. Takové činnosti se nám obvykle vybaví při zmínce o veřejné zeleni.

Zeleň ve městech a obcích má velké množství funkcí, jako je estetický (okrasný), zdravotní či psychologický. Ve městech je zeleň zastoupena ve formě parků, alejí, zahrad a všech dalších člověkem záměrně vytvářených a udržovaných útvarů, kde přírodní složka je hlavním prvkem.

Jak už jsme zmínili, jedna z funkcí zeleně ve městech a obcích je estetická, nebo-li okrasná. Vždyť právě rostliny svojí barvou a tvarem oživují prostor městských částí. A jsou-li použity vhodné odrůdy, brání velmi účinně i zaplevelení ploch. Květiny jsou rovněž působivým doplňkem parků a zahrad, které zpestřují svou barevností a nápadností.

Některá města a obce mohou mít problém se záhonovou výsadbou z důvodu nevhodných stanovišť pro umístění výsadby. Jedná se zejména o zpevněné plochy náměstí, ulic, odpočívadel, teras, okolí budov, střešních zahrad apod. Tento problém je možné kompozičně vyřešit přenosnou neboli mobilní zelení vysazenou v nádobách. Pro tyto účely slouží např. květinové sloupy nebo věže, závěsné květináče nebo květináče na sloupy.

Některé z těchto komponentů vám nyní představíme.


GEFA květinový sloup Villingen

Velmi sofistikovaným řešením je například tentp květinový sloup Gefa Villingen, který patří k jedněm z nejoblíbenějších řešení pro výsadbu květin. Tento sloup se skládá z 1 základní desky se středovou tyčí a přijímacím křížem a 7 květináči pro 58 rostlin, včetně kapkové závlahy. Jeho výhodou je úspora místa, zásobník vody a kapilární rohože, čímž se výrazně sníží potřebná péče. Zavlažovací rohož směruje vodu ke kořenům rostliny. Květináč je odolný proti povětrnostním vlivům (dvouplášťový plast, UV stabilní, mrazu odolný) a dá se snadno rozebrat. Květinový sloup je stabilní, flexibilní a je k dostání ve výšce 1m nebo 2m.



GEFA květinová věž

Pro dekoraci je určená květinová věž Gefa, kterou nabízíme ve dvou velikostech. Květinová věž ve velikosti M se skládá z galvanizovaného ocelového lešení (výšky 1,50m), 2 květináčů (každý o objemu 65l pro 54 rostlin) a 2 zásobníků vody o objemu 65l s kapilárním přívodem. Květinová věž ve velikosti L dosahuje výšky 2,25m a skládá se z pozinkovaného ocelového rámu, tří květináčů o objemu 65l, které jsou určeny pro 78ks rostlin a třech vodních zásobníků, taktéž o objemu 65l.

Květináče této věže jsou odolné proti povětrnostním vlivům a jsou vybaveny speciálními zásobníky vody, aby se udržovala co nejnižší údržba. Květinová věž je mrazuvzdorná, mobilní, odolná proti UV záření, snadno se instaluje a je stabilní. Věž lze použít téměř kdekoli. Kapilární výsadbové věže jsou vizuálním poutačem pro každý účel. Věž zajišťuje průběžnou závlahu rostlin až na 14 dní.



GEFA květináč na sloup Brighton

Dalším zajímavým řešením pro městskou výsadbu rostlin jsou květináče na sloupy Gefa Brighton. Jedná se o plastové půlkruhové květináče s integrovaným zásobníkem na vodu. Květináče lze připevnit na sloup samostatně nebo ve dvojici. Díky speciálnímu upevňovacímu systému tvoří květináč a sloup zdánlivě neoddělitelnou jednotku. Při následné výsadbě květiny zakryjí montážní konzole. Jeho výhodou je úspora místa, zásobník vody a kapilární rohože, díky tomu se výrazně sníží potřebná péče.

Zavlažovací rohož směruje vodu ke kořenům rostliny. Květináč je odolný proti povětrnostním vlivům (dvouplášťový plast, UV stabilní, mrazu odolný) a dá se snadno rozebrat. Květináče Gefa Brighton nabízíme buď pro 6 rostlin nebo pro 10 rostlin.



Pokud tedy zvažujete o vhodném řešení, jak "udělat" vaše město či obec barevnější, jedním z řešení vidíme v produktech, které jsme vám přestavili.

Další zajímavé výrobky pro výsadbu zeleně
naleznete zde.
 

Zdroj:
STRAVOVÁ, Martina. Trendy v městské květinové výsadbě (letničkové, trvalkové, kombinované) v EU, porovnaní s ČR. Lednice, 2013. Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici. Vedoucí práce Ing. Pavol Kaššák.

GEFA květinový sloup Villingen

GEFA květinová věž

GEFA květináč na sloup Brighton 600 mm

GEFA květináč na sloup Brighton 800 mm

GEFA závěsný květináč Chelsea

GEFA květináč na sloup Royal 650 mm

GEFA ozdobná montážní konzole pro květináče Brighton 600mm

GEFA ozdobná montážní konzole pro květináče Brighton 800 mm

GEFA montážní konzole pro květináče Royal a Brighton

GEFA výměnná nádoba pro květináč Royal

GEFA výměnná nádoba pro květináč Brighton

GEFA zavlažovací rohože 4 ks