Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Upozornění uživatelům OOPP pro práce ve výškách

Vyzýváme ke kontrole šroubových spojů na svých OOPP, které používáte při práci ve výškách a na stromech.

Vyzýváme ke kontrole šroubových spojů na svých OOPP, které používáte při práci ve výškách a na stromech.


Názorná ukázka případného nebezpečí v souvislosti s uvolněním šroubových spojů.

Níže popsaná událost se stala u arboristického postroje PETZL SEQUOIA.

Našim zákazníkům nasloucháme, rádi probíráme jejich zkušenosti a poznatky. Nedávno se u nás zastavil zákazník s tím, že se mu málem stala fatální nehoda. Stromolezec pracující ve cca dvanáctimetrové výšce, po ukončeném výstupu po výstupovém laně, se zajistil kmenovkou a následně si dosedl do výstupového setu. Když v tu chvíli se uvolnilo šroubení a most se na jedné straně úplně otevřel. Stromolezec tak zůstal zajištěn, díky bohu, v kmenovce. K této události došlo cca po čtyřech měsících, kdy si uživatel provedl sám výměnu mostu na postroji. Podle jeho slov provedl všechny úkony v souladu s návodem od výrobce, ale nebyl zjištěn jasný důvod povelení šroubového spoje. Šroub mohl být nedostatečně dotažen nebo se mohla uvolnit aretační gumička pod šroubem. Tato událost se tentokrát obešla bez zranění. Proto doporučujeme, vždy před každým použitím, by měla proběhnout vizuální kontrola OOPP s důrazem na nejvíce zatěžovaná místa! 


Jedná se o tyto vyznačené šroubové spoje

V tomto případě u postroje SEQUOIA od firmy PETZL. Na tyto spoje působí velká zátěž, vzniklá vahou uživatele ale také působením například vibrací při použití motorové pily. Zkontrolujte, jestli máte správně dotažené šrouby. Při nesprávném dotažení, může dojít k uvolnění šroubu a vzniku nebezpečí pádu či úrazu.



Šroubové spoje dotáhněte dle návodu k použití

Šroub dobře dotáhněte a zkontrolujte, zda u rozpěrky není vůle. Rozebíratelný připojovací bod je bezpečný pouze pokud je šroub zcela dotažený.

Zde naleznete celý návod k použití k postroji SEQUOIA.



Nezapomínejte, nejedená se pouze o vlastní bezpečnost ale i o bezpečnost spolupracovníků. Před každým použití by měla být provedena vizuální kontrola používaných osobních ochranných pomůcek. Důležitá je také každoroční revize OOPP, která musí být provedena certifikovaným pracovníkem. 

Níže je výběr dalších produktů, které obsahují šroubové spoje a je důležité pravidělně kontrolovat jejich dotažení.

Singing Rock kroužek RINGO

PETZL kroužek RING OPEN

DMM obratlík Mini Swivel Focus

Teufelberger arboristický postroj treeMOTION EVO

Courant arboristický postroj Koala V1.3

EDELRID obratlík Conecto Swivel rozebíratelný