Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Bezpečnost práce při kácení stromů

Osobní ochrana při kácení stromů.

Sezóna kácení je v plném proudu. Zbývají ještě dva měsíce do konce vegetačního klidu, kdy je povoleno kácet dřeviny, ať už s povolením úřadů, nebo na Vaší zahradě, kdy povolení nepotřebujete.(podrobnosti na Kácení stromů podle aktuálních předpisů).

Máte-li motorovou pilu, případně sekeru, zručnost a nějakou tu sílu, jistě si stromky menšího vzrůstu dokážete pokácet sami. Roste-li strom uprostřed zahrady a je tak kolem něj místo, lze jej prostě zaříznout a „pustit“ dolů.

Rozhodnete-li se pokácet strom sami, vezměte si příklad z profesionálů a myslete hlavně na bezpečnost práce. I přes spoustu bezpečnostních prvků (bezpečnostní brzda‚ záchyt řetězu‚ široká zadní rukojeť) patří třeba běžný zahradnický nástroj jako řetězová pila k nejnebezpečnějším zařízením, s jakým se může laik-neprofesionál setkat. Roztočený řetěz a silný pohon mohou způsobit rozsáhlá poranění, amputaci končetin a někdy až smrt. Nebezpečí pily je i v odletujících částečkách řezaného materiálu, zkrátka jak se praví: zdraví máme jen jedno, chraňme ho!


Požadavky na osobní ochranné pracovní prostředky pro uživatele ručních řetězových pil stanoví evropská norma EN 381. Norma stanovuje 4 třídy, které odpovídají rychlosti řezu, s jakou byly vykonány testy:

- Třída 0: 16m/s
- Třída 1: 20m/s
- Třída 2: 24m/s
- Třída 3: 28m/s

Tato norma je dále rozdělena do několika částí, které upravují specifické části těla (zkušební metody a ochranné požadavky na ochranu rukou, nohou, horní části těla).



Arboristé, jejichž povoláním jsou dřeviny a péče o ně, věnují zvýšenou pozornost své bezpečnosti i bezpečnosti Vašeho majetku i s ohledem na evropskou normu EN 381. Bezpodmínečně nutná je ochrana očí, kterou zajišťuje obličejový štít umístěn na přilbě, která chrání hlavu. Stejně tak je důležitá ochrana sluchu, která je zajištěna sluchátky. Samozřejmostí jsou rukavice, nejlépe s antivibrační vložkou, na které navazuje nátepník, jenž chrání proti pořezu celé předloktí. Neprořezné boty by měly mít zpevněnou špičku a v neposlední řadě jsou důležité i neprořezné kalhoty, které by měly být lehké a strečové, aby nepřekážely při pohybu.

Jedná-li se o větší strom a existuje-li riziko škody na majetku, nebo ohrožuje-li kácení Vaše zdraví, doporučujeme obrátit se na firmy specializované na kácení stromů. Jednak Vás dokážou proškolit, abyste věděli, jaký je správný postup při kácení, a nebo se rovnou dle situace a domluvy o Váš strom postarají.

Ať už kácíte pro sebe nebo profesionálně, vždy mějte na paměti zásady bezpečnosti práce včetně ochranných prostředků. Pro všechny případy mějte vždy při ruce lékárničku, nikdy nevíte, kdy se může hodit včasná pomoc. Závěrem tu pro Vás máme jeden poznatek zkušených: kácení je týmový sport, a tak jej nikdy neprovozujte sami, jelikož nemůžete vědět, co všechno se může stát.