Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Reportáž z říjnového arboristického workshopu

Podívejte se, jak jsme se bavili předposlední říjnovou sobotu na stromolezeckém workshopu pořádaném worksafety.cz.

V úvodu krásného podzimního dne jsme se seznámili s nezbytným základním vybavením stromolezce, kterou používá každý den ve své práci. O jeho správné údržbě a fungování nám poreferoval Lukáš Neklan a to včetně praktických ukázek. Následovala další kapitola praktické stromolezečtiny, a sice zhodnocení stromu z pohledu provozní bezpečnosti a aktuálního zdravotního stavu, kterým nás provedl Jakub Fanta. Poté jsme se přesunuli ke krásnému velkému buku, který mimochodem soutěžil o strom roku, kde stromolezečtí aktéři předvedli své způsoby nahazování stromu pomocí lanka a sáčku, nebo prakem. Přímo na tomto stromě jsme si názorně předvedli instalaci výstupového lana, evakuace z výstupu, sebeevakuace z výstupu, prodiskutovali jsme problematiku kotevních bodů (zatížení větvení apod.) a zaké jsme se věnovali potencionálním mimořádným událostem, ke kterým může dojít při výstupu, jako je např. útok vosami, pád větve apod. Poté byla provedena ukázka zatížení ručního blokantu na laně pomocí kladkostroje, kde došlo k demonstraci poškození lana blokantem při nadměrném zatížení (cca 250kg). Samozřejmostí byly dotazy účastníků, na které odpovídali zkušení arboristé.

V rámci workshopu se konal také otevřený závod ve výstupu na laně volnou technikou. Vzhledem k tomu, že se do otevřených závodů nepřihlásil plný počet závodníků, využili jsme časovou rezervu a drobně pozměnili program, a tak se v průběhu polední pauzy konaly závody, ve kterých své síly měřili vždy dva lezci najednou. Jejich celkové umístění vždy záleželo na čase výstupu, přičemž čtyři závodníci s nejlepším časem se pak utkali ve finále. Závodu se zúčastnili nejen stromolezci, ale i pracovníci ve výškách, speleologové, amáterští lezci, tudíž jsme byli svědky velké škály výstupových technik a stylů, a byli to zejména speleologové, kteří svými časy překvapili všechny přítomné. Závodníci byli z řad profesionálů, ale i laiků a dokonce i mládeže. V dokumentech ke stažení naleznete výsledkovou tabulku. Každý účastník závodů se mohl radovat z dárků od sponzorů: DMM, Sip Protection, Ocún, Singing Rock, Beal, Teufelberger, kterým tímto děkujeme!

Pořadí a časy finále
1. Richard Matouš, 13:96 
2. Šimon Zbožínek, 14:12
3. David Winkler, 15:07
4. Petr Ledvina, 19:39

Velké díky patří Petrovi Zvědělíkovi, rozhodčímu závodů, Standovi Moravcovi a Láďovi Šnejdarovi. Poděkování si také zaslouží Šimon Zbožínek, Vašek Studený, již zmiňovaný Jakub Fanta a Lukáš Neklan. A v neposlední řadě worksafety tým a všichni, kdo pomáhali s organizací. Děkujeme také obci Červené Pečky, respektive panu starostovi Jirků za poskytnutí prostor parku.

V odpolední části Šimon Zbožínek a Václav Studený předvedli praktickou ukázku každodenní práce stromolezců. Reálně ošetřili dub v Zámeckém parku v Červených Pečkách, na kterém provedli také bezpečnostní řez. V průběhu této činnosti předvedli komplexní praktické postupy arboristů - stromolezců. Zároveň se debatovalo o provedených úkonech i dalších činostech, které jsou běžnou součástí každodenní práce arboristů.

Celkově se celý workshop nedá hodnotit jinak než pozitivně. Počasí nám přálo, pití a jídla bylo dost.... a podle tváří a spokojených výrazů soudíme, že s námi účastníci budou souhlasit. Tým worksafety.cz se těší na jaro a další workshop! 

Účastníkům workshopu nabízíme účastnický list, o který si prosím napište na email.

Podívejte se na workshop očima našeho fotografa

Video z workshopu:

Video: otevřené závody worksafety.cz ve výstupu na laně volnou technikou: