Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Ruční pilky pro řez stromů v arboristice a stromolezení

Seznamte se s prodlouženýma rukama každého stromolezce. Kvalitní pilu oceníte celý rok.

Pilka je nejdůležitějším nástrojem pro kvalitně provedený řez. Stejně jako se chirurg nepouští do operace s tupým skapelem, tak i stromolezec má svou pilku, na kterou se může vždy spolehnout. Tento článek se zaměřuje na různé druhy pilek japonské značky Silky, jejich rozdíly a kvality. Každá pilka má své pracovní zaměření a je určená k použití na jiný druh řezu. Existuji různé speciální pilky na řez kořenů nebo na řez speciálních dřevin, bonzaií a exotických dřevin. Ale samořejmě také pilky pro truhláře, řezbáře nebo tesaře, my se ale podíváme na arboristické ruční pilky.

Značka Silky se začala formovat v roce 1919, kdy její zakladatel Katsuji Miyawaki začal s výrobou vysoce kvalitních ručních pil. V roce 1970 se objevil revoluční vynález automatického nastavení výrobních přístrojů, který byl adaptován firmou Silky a během let byl ještě vylepšen a patentován pro zvýšení ostrosti pilek. V roce 1985 představila společnost své vlajkové lodě, pilky Gomtaro a Gomboy, které byly opatřeny gumovou rukojetí. Silky i dnes patří k těm nejlepším vyrobcům kvalitních pilek a ostří, který si stejně jako na počátku základá si na špičkově navržených a vysoce kvalitních pilkách.


Pilky se zkládají zejména z rukojetě, pilového listu, který je vyměnitelný a pouzdra. Dále jsou vybaveny dalšími spojovacími komponenty jako jsou např. šroubky, nýty a podobně. Většina dílů je vyměnitelná, tudíž nahraditelná, což zvyšuje životnost kvalitního nástroje.

Při výběru pilky je třeba si uvědomit, pro jakou činnost pilku budeme používat, kde ji budeme skladovat a zejména nosit. Pro arboristy – stromolezce doporučujeme zakoupit vychytávku SAWPAD, nožní pouzdro na arboristické pilky.

Dělení pilek

Základní dělení pilek je podle typu, a to na pilky skládací a nebo s pevným listem, dále také teleskopické, o kterých si povíme v samostatném článku.

Pilky lze rozdělit podle tvaru pilového listu: na rovné nebo zahnuté. Rovný pilový list se dobře dostává do úzkých větvení a vede čistý, pomalejší řez, kdež to zahnutý list má horší dostupnost do úzkého větvení, ale má rychlejší a efektivnější řez.

Pilky také rozdělujeme podle hrubosti ostří, respektive počtem zubů na 30mm: 
- 6,5 – 7,5 zubů je u větších pilek, jsou ideální pro rychlý řez,
- 8 zubů je zlatá střední cesta, tzv. polohrubé ostří,
- 10 zubů je vhodných pro jemný, čistý, rovný řez, pro použití na slabší větve.


Ruční skládací pilky

Ruční skládací pilky vynikají svou skladností, mají převážně rovný pilový list, proto jsou ideální pro zahradníky a příležitostné řezáče, zahrádkáře, trempy, rybáře, tedy pro všechny, kdo potřebují svou pilku složit. Mezi nevýhody patří absence pouzdra, pilka se musí vždy složit, proto není ideální pro stromlezce a arboristiku vůbec.


Silky F180-8 skládací pila

Skládací pilka Silky F180-8 patří do základní řady skládacích pilek. Je praktická, lehká a má pohodlný úchop. Rukojeť je vyrobena z polypropylenu s gumovou vložkou. Zuby této pilky F180-8 jsou hrubé, snadno tak řežou zelené větve i suché dřevo. 



Silky Super Accel 210-7.5 skládací pila

Tato pilka patří k profesionálním skládacím ručním pilkám. Je univerzální, má rovné ostří délky 210mm a hrubé zuby. Pilový list lze uzamknout ve dvou řezných polohách. Gumová rukojeť s otvorem pro zavěšení.



Ruční pilky s pevným listem

Ruční pilky s pevným listem můžeme rozdělit na ty s rovným ostřím, ohnutým a také podle délky listu a jeho hrubosti. Tyto pilky se nejlépe rozdělují podle způsobu používání:
1. pilky vhodné pro výchovné a malé řezy, 
2. univerzální pilky, 
3. velké pilky na střední a velké řezy. 


1. Pilky vhodné pro výchovné a malé řezy mají jemné zuby, tudíž i řez, a většinou mají rovný list. Díky těmto parametrům jsou schopné provést hladký řez i v úzkém větvení. 


Silky Tsurugi 200-10

Tato arboristická a zahradní ruční pila s rovným ostřím délky 200mm a středně hrubými zuby vyniká svou lehkostí a vysokým řezným výkonem. Je vhodná pro měkké i tvrdé dřevo a díky malé šířce listu je možné ji použít při řezání v úzkém větvení. Pilka je dodávána včetně hliníkového pouzdra vybaveného bezpečnostními vodícími válečky, které zabrání poškození nebo ztupení ostří.



Silky Gomtaro 240-8-14 Pro-Sentei

Profesionální arboristická ruční pila s unikátní kombinací hrubého a jemného ostří na jednom rovném pilovém listu o délce 240mm. Jemné zuby jsou určené pro velice jemný řez, vhodné pro výchovné řezy a pro nařiznutí a dokončení řezu. Hrubé zuby vedou hlavní řez bez zvýšeného úsilí. Pilka je dodávána s kvalitním plastovým pouzdrem, které lze pohodlně (a několika způsoby) zavěsit na postroj.



2. Univerzální pilky se hodí na řez menších větví, ale i těch se středním průměrem. Mají ohnuté ostří řezu a jsou vhodné pro stromolezení.


Silky Zubat 330-7.5

Nejprodávanější pilka zejména díky jejímu skvělému poměru cena / výkon. Patří mezi profesionální a velmi pohodlné arboristické ruční pily. Zahnuté kalené ostří má délku 330mm. Hrubý list je určen pro rychlý řez a díky gumové perforované rukojeti šetří námahu. Pilka je dodávána s kvalitním plastovým pouzdrem, které lze pohodlně (a několika způsoby) zavěsit na postroj.



Silky Tsurugi Curve 330-7,5

Arboristická a zahradní ruční pila má zahnuté ostří délky 330mm a hrubé zuby. Tato superlehká pilka je velmi odolná, vyrobená z velice kvalitního materiálu s vysokým řezným výkonem a přesností. Je vhodná pro měkké i tvrdé dřevo. Díky malé šířce listu je možné ji použít při řezání v úzkém větvení. Všeobecně se hodí pro výchovné řezy. Dodávána včetně hliníkového pouzdra vybaveného bezpečnostními vodícími válečky, které zabrání poškození nebo ztupení ostří.



3. Velké pilky na střední a velké řezy se převážně používají ve stromolezení pro odstraňování větví o průměru 2 - 10cm a jsou vhodné i pro postupné kácení. Většinou mají hrubší pilové ostří, většinou 7,5 - 6,5 zubů, tudíž nejsou vhodné pro odstraňování slabších větví menších průměrů, zanechávají řez tzv. hrubý, nečistý, není ideálně hladký.


Silky Sugoi 360-6.5

Arboristická ruční pila se zahnutým ostřím o délce 360mm s hrubými a extrémně ostrými zuby má velmi rychlý řez, a proto je ideální pro řezání velkých větví. Pilka je dodávána s kvalitním plastovým pouzdrem, které lze pohodlně zavěsit na postroj nebo připevnit na lýtko.



Silky Sugoi 420-6.5

Tato ruční pila má zahnuté ostří o délce 420mm a hrubé, extrémně ostré zuby. Pilka má velmi rychlý řez, a proto je ideální pro řezání velkých větví. Pilka je dodávána s plastovým pouzdrem.



Silky Zubat 390-7.5

Zahnuté kalené ostří má délku 390mm. Hrubý list je ideální pro rychlý řez bez vynaložení námahy. Plastové pouzdro je v ceně a pohodlně jej několika způsoby zavěsíte na postroj.



Silky Sugowaza 420-6,5

Tvrdý chromovaný pilový list je odolný vůči korozi a působení pryskyřice. Díky použité technologii zubů, které jsou broušeny čtyřmi úhly, je řez rychlejší, efektivnější a zanechává za sebou hladký a čistý řez. Chromovaný chránič na klouby přináší maximální kontrolu a ergonomické výhody. Velká gumová perforovaná rukojeť se výborně drží a tlumí vibrace. Pilka je dodávána s kvalitním plastovým pouzdrem, které lze snadno zavěsit na postroj nebo na nohu.



Silky Kamisorime 375-6.5

Tato velká ruční pila s 375mm dlouhým, mírně zahnutým ostřím s hrubými zuby je určena pro obouruční použití. Robustní rukojeť je pogumována aby neklouzala v rukách. Dlouhý chromovaný list zaručuje rychlý a přesný řez. Pila je dodávána v pouzdře, které lze zavěsit na opasek.



Ideální sestava pro arboristu stromolezce (doporučení týmu worksafety.cz):

1 vhodná pilka pro výchovné a menší řezy Tsurugi 300-10,
1 pilka na střední řez Tsurugi Curve 330-7,5,
1 pilka na kácení a odstraňování velkých větvi Sugoi 420.

Pro kvalitu řezu je důležitá ostrost pilky. V případě zhoršení ostrosti je nutné vyměnit list, aby řezy byly kvalitní. Při použití pilek je nutné vždy používat rukavice a zejména vést řezy mimo stromolezecké vybavení. S pilou se musí zacházet opatrně, i malé pilky mohou způsobit nepříjemná zranění. Ve výbavě stromolezce nesmí chybět ani malá lékárnička na ošetření. 

Silky skládací pila F180-7,5

Silky skládací pila Super Accel 210-7.5

Silky ruční pila Tsurugi 200-10

Silky ruční pila Gomtaro 240-8-14 Pro-Sentei

Silky ruční pila Zubat 330-7,5

Silky ruční pila Tsurugi Curve 330-7.5

Silky ruční pila Sugoi 360-6.5

Silky ruční pila Sugoi 420-6.5

Silky ruční pila Zubat 390-7.5

Silky ruční pila Sugowaza 420-6.5

Silky ruční pila Kamisorime 375-6.5

Silky skládací pila Gomboy 210-10