Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Představujeme ARBOTAG: výrobky pro identifikaci stromů

Rychlé a jednoduché značení stromů pomocí ARBOTAG zásobníku, kladiva a arboristických štítků.

Připravili jsme si pro vás obecné seznámení s výrobky, které jsou využívány
pro jednoznačnou lokalizaci stromů v terénu. Zajímá Vás toto téma? Čtěte dál a dozvíte se víc.


Co je to štítkování stromů? Jednoduše řešeno se jedná o označování stromů v terénu, které provádí např. posuzovatel či pracovník, který potřebuje stromy lokalizovat.

Tento postup se provádí z toho důvodu, aby nedocházelo k záměně se stromem jiným. K tomuto označování se používá unikátní číselná řada štítků. Ty se instalují na jeden hřebík a pomocí štítkovacího kladiva se šetrně "zaseknou" do bělové části dřevního válce stromu. Systém štítkování "zasáhne" strom pouze tak, že se štítky po ukončení činnosti pracovníka lehce uvolní ze stromu. To znamená, že nedochází k zarůstání štítků do stromu. Samozřejmě za předpokladu, že pracovník štítky správně instaluje.

Při štítkování je nutné respektovat vhodné umístění na strom. Štítek má být nejen dobře vidět pro potřeby pracovníka, ale zároveň by neměl "rušit" např. návštěvníky v parku tím, že bude umístěn přímo u pěší cesty apod.

Nyní si představíme jednotlivé komponenty používané při štítkování:


Štítkovací kladivo

Aplikací kladiva je štítek umístěn do dostatečné výšky (dosah je max. 3 metry), kde je značně snížena možnost odcizení. V horní části kladiva je žlábek, do kterého se umístí hřebík. Tím, že je žlábek magnetický, dojde ke snadnému přichycení hřebíku, který zároveň nevypadne. Rukojeť kladiva je dřevěná, hladká a velice dobře se drží. Hlava kladiva je kovová a velmi dobře je k dřevěné rukojeti přechycena.



Štítky

Štítky jsou vyrobeny z plastu s otvorem na hřebík. Na zadní straně je plastový výlisek, který umožňuje použití štítků i bez hřebíku na čelo kulatiny, tedy pro identifikaci již pokáceného stromu. Na trhu je několik druhů a barevných variant štítků.  Například černé nebo bílé, štítky pouze s číslem bez čárového kódu, štítky s číslem a čárovým kódem, s QR kódem nebo dokonce štítky, kdy si zákazník může sám zvolit text, který na nich bude umístěn (např. název firmy, odkaz na web, telefon apod.).



Zásobník pro štítky

Jedná se o plastový zásobník, který pojme 200ks štítků. Na něj se "nasadí" štítkovací kladivo. Pomocí tohoto zásobníku odpadá nutnost se neustále vracet pro další sady štítků. Zásobník je vybaven ramenními popruhy pro snadné nošení, dále kapsou na hřebíky, aplikátorem pro snadné nasazení štítků a držákem kladiva.



Postup aplikace štítků

1. Na kladivo se do magnetického prostoru umístí hřebík.
2. Následně se hlava kladiva i s hřebíkem přiloží k aplikátoru štítku a přitlačí se.
3. Mechanismus v aplikátoru uvolní jeden štítek a ten se přichytí na hlavu štítkovacího kladiva.
4. Dále se štítek již připevní do zvolené výšky na strom.

Jak vidíte, značení stromů pomocí těchto zajímavých produktů, není žádná věda. Pokud používáte stále "starou" metodu identifikace stromů, věříme, že vás náš článek zaujal a zvážíte jejich využití.

Latschbacher ARBOTAG MAGAZIN zásobník na arbo štítky

Latschbacher ARBOTAG HAMMER kladivo

Latschbacher ARBOTAG FIX BLOCK - sada arbo štítků

Latschbacher ARBOTAG INDIVIDUAL - sada arbo štítků