Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Lavinové sety a další pomůcky do hor značky Pieps

Plánujete cestu do části hor, kde hrozí reálné lavinové nebezpečí? Právě vám je určen tento článek.

Plánujete cestu do části hor, kde hrozí reálné lavinové nebezpečí?
Právě vám je určen tento článek. 


Jaká asi bude letošní zima na horách? Otázka, která napadne lyžaře, skialpinisty, horolezce a další nadšence hor. A jistě napadá také záchranáře a horskou službu.

Ze statistik vyplívá, že každý pátý člověk stržený a zasypaný lavinou zemře. Laviny představují vážné nebezpečí především v horských oblastech, kde je jak dostatek strmých svahů, tak dostatečná mohutnost sněhové pokrývky. Lavina vzniká, když vzroste zatížení spodních vrstev sněhu nově napadlým nebo navátým sněhem, pádem  převěje  nebo zatížením lidmi (i zvířaty) - např. během lyžování. Lavina může vzniknout i z důvodu snížení tření s podkladem či pevnosti sněhových vrstev, například při rychlém oteplení nebo penetraci sněhových vrstev deštěm. Statistika konstatuje, že až 90% lavin vyvolá především člověk. Obětmi jsou většinou skialpinisté, jednu třetinu tvoří freerideři, vyznavači dalších zimních aktivit jsou v menšině.


Jaká je tedy prevence zasypání nebo stržení lavinou?

Lavinové nebezpečí je vyznavači zimních sportů často podceňováno, ačkoli v lavině každoročně přijde o život několik desítek osob. Každý, kdo se pohybuje v místech, kde hrozí možnost pádu laviny, by měl velmi dobře znát postup po stržení laviny, a především znát, jak nebezpečí rozpoznat, jak se mu vyhnout, kudy a jak volit cestu v oblasti lavinových svahů, či vědět, jak se zachovat v případě, že se do laviny dostane.

Jaké jsou šance na přežití v prvních minutách zasypání?

Šance na přežití zasypaných osob je spojena s úspěšnou lavinovou záchranou, resp. s efektivním hledáním zasypaných osob. Záchrana v prvních 18 minutách znamená více než 90% naději na přežití. Pravděpodobnost přežití dramaticky klesá od 18 do 35 minuty.  Zasypané osoby je nutné v prvních 18 minutách intenzívně hledat, teprve potom začít organizovat záchrannou akci.

Jaké jsou základní záchranné prostředky?

K základnímu nouzovému vybavení, které se dnes běžně používá, patří lavinový vyhledávač osob, lavinová sonda a sněhová lopata – tzv. lavinový set. Lavinový set značně urychluje vyhledání a následné vyproštění zasypané osoby. Důležité je, aby byl vždy kompletní! V případě absence kterékoliv části lavinového setu se vyproštění postiženého značně prodlužuje. Z naší nabídky značky PIEPS nabízíme nový lavinový set PIEPS MICRO II.

Jako další vybavení doporučujeme pořízení lavinového batohu. Lavinový batoh je aktivní záchranná pomůcka, která minimalizuje pravděpodobnost zasypání stržené osoby. Tento speciální batoh funguje tak, že v případě ohrožení lavinou jedinec aktivuje trhnutím za plastové madlo tlakovou láhev. Ta se během dvou až tří sekund naplní airbagy, které zvětší objem zasažené osoby zhruba 1,5x, což díky zákonu o inverzní segregaci napomůže k udržení člověka na povrchu laviny. Z naší nabídky doporučujeme lavinový batoh PIEPS JetForce TOUR PRO 34.

Pokud ovšem potřebujete doplnit své vybavení pouze o jeden z komponentů ze záchranného lavinového setu i to je možné. V naší nabídce naleznete nový lavinový vyhledávač PIEPS MICRO, lavinovou lopatu PIEPS SHOVEL C či novou lavinovou sondu PIEPS iPROBE II.


Lavinový vyhledávač PIEPS MICRO

Jedná se o lehký lavinový vyhledávač se třemi anténami, díky kterým není vyhledávání závislé na poloze antény zasypaného člověka a zároveň není dosah tohoto vyhledávače ovlivněn odchylkou vysílače. Velký kruhový dosah umožňuje širší záběr hledání. Display je velmi kvalitní, dobře čitelný i za špatných podmínek. Lavinový vyhledávač PIEPS MICRO disponuje pouze jedním ovládacím tlačítkem a přepínačem pro zapnutí / vypnutí. Po zapnutí vyhledávače se na displeji zobrazí tří sekundové odpočítávání, kdy je možné podržením tlačítka provést GROUP CHECK. Tím se vyhledávač přepne do vyhledávacího režimu. Po uložení zapnutého vyhledávače do pouzdra nebo do kapsy se režim sám přepne do módu "vysílání", který je doprovázen blikáním oranžové diody. Lavinový vyhledávač PIES MICRO má možnost i připojení pomocí Bluetooth, kterým lze připojit vyhledávač k mobilní aplikaci a stáhnout tak třeba aktuální Firmware.



Lavinový vyhledávač PIEPS DSP PRO ICE

Další z nové řady lavinových vyhledávačů PIEPS je nástupcem prvního plně digitálního lavinového vyhledávače PIEPS DSP, který se již neprodává. Tři antény zaručují kruhový dosah až 60m, díky kterému není vyhledávání závislé na poloze antény zasypaného člověka a díky čemuž není dosah PIEPS DSP PRO ICE ovlivněn odchylkou vysílače. Velký kruhový dosah umožňuje širší záběr hledání. Display je velmi kvalitní, dobře čitelný i za špatných podmínek. Vyhledávač PIEPS DSP PRO ICE má velmi nízkou spotřebu energie, životnost baterií je nejméně 400h v režimu vysílání. Díky funkci SELF CHECK přístroj ihned po zapnutí automaticky ověří funkčnost a nastavení vysílací frekvence antén, zesilovače, procesorů a baterie. Funkce Mark a Scan usnadňují vyhledávání více osob. Tento vyhledávač automaticky rozpozná signál vysílaný starším analogovým přístrojem a indikuje ho na displeji. Pomocí funkce "sklonoměr" přístroj změří aktuální sklon svahu. Diagnostika lavinového vyhledávače je zdarma, stejně jako aktualizace softwaru.



Lavinová sonda PIEPS iPROBE II

Jedná se o novou elektronickou lavinovou sondu třetí generace, která výrazně zkracuje dobu vyhledávání zasypaných jedinců. Lavinová sonda PIEPS iPROBE II je vybavena speciální špičkou s integrovaným přijímačem, která velice rychle lokalizuje místo. Tato sonda se automaticky zapne nebo vypne ihned po vytažení a zakotvení. Dále nabízí jedinečný displej s vizuálními a zvukovými výsledky. Je k dostání v délkách 220cm nebo 260cm.



Lavinová lopata PIEPS SHOVEL PRO+

Tento model pevné lavinové lopaty disponuje ergonomickým tvarem s T rukojetí a s oválným profilem, který zabraňuje kroucení. Lopata PIEPS SHOVEL PRO+ má tvarované hrany pro snadnější řezání tvrdého a stlačeného sněhu. Je vyrobena ze speciální slitiny hliníku a je ošetřena speciálním nátěrem, který zajišťuje extrémní odolnost.



Lavinová lopata PIEPS SHOVEL C

Jedná se o lehkou a zároveň pevnou lavinovou lopatu s teleskopickou rukojetí pro velmi rychlé sestavení. Lavinová lopata PIEPS SHOVEL C umožňuje perfektní manipulaci i v silných rukavicích. Má speciální povrchovou protiskluzovou úpravu pro lepší uchopení a zároveň disponuje rychlým zámkovým systém. Dále vyniká ostrými hranami, které usnadňují řezání sněhu. Lopatka je dostupná ve dvou barvách a dvou variantách velikostí. 



Lavinový batoh PIEPS JetForce TOUR PRO 34

Tento lavinový batoh s airbagem zajistí tu nejlepší ochranu při zavalení lavinou (až 97% úspěšnost přežití při zavalení). JetForce je speciální airbag technologie, která používá turbo ventilátor k nafouknutí ochranného vaku. Jedná se o průlomový systém, neboť vzduch je nasáván z atmosféry. Velkou výhodou tohoto batohu je možnost opakované aktivace a také snadná přeprava, dokonce i letadlem bez omezení. Ochranný vak se dá jednouchým způsobem složit a vložit zpět do batohu, nácvik aktivace lze provádět i doma. Výhodou batohu je možnost uchycení lyží. Disponuje kapsou na lopatu a sondu, dále jednou kapsou na víku pro nezbytnosti a odnímatelnou síťku na přilbu. 



Nepodceňujte lavinové nebezpečí a buďte připraveni pro případ zasypání lavinou.

Rada odborníků zní: NEJLEPŠÍ OBRANOU PROTI LAVINĚ JE JI VŮBEC NESPUSTIT!


Zdroj informací:MAŠEK, Michal a Ladislav SIEGER. Přežití pod sněhovou lavinou [online]. UK FTVS, Praha,  9 [cit. 2016-11-15]. Dostupné zde

PIEPS lavinový vyhledávač MICRO BT SENSOR

PIEPS DSP PRO ICE lavinový vyhledávač

PIEPS lavinová sonda iPROBE II

PIEPS lavinová lopata SHOVEL PRO+

PIEPS lavinová lopata C 660

PIEPS JetForce TOUR PRO 34 - lavinový batoh

PIEPS lavinový set MICRO II BT

PIEPS lavinová lopata RACER-T

PIEPS lavinová sonda PROBE CARBON

PIEPS JetForce Tour Rider 24 - lavinový batoh

PIEPS lavinový set DSP SPORT T

PIEPS lavinový vyhledávač DSP SPORT

PIEPS DSP PRO lavinový vyhledávač