Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak vybrat ty správné mačky?

Rádi byste získali informace o historii vývoje maček, jejich využití a správném výběru? Přečtěte si náš článek.

Rádi byste získali informace o historii vývoje maček, jejich využití a správném výběru?
Přečtěte si náš článek.

Mačky nebo také stoupací železa jsou určeny pro bezpečný a stabilní pohyb na ledovém a sněhovém terénu. Patří k základní výzbroji každého horolezce, který plánuje cestu do ledovcových oblastí hor. Jsou tvořeny rámem se sadou hrotů, který se připevňuje na obuv. Mačky udržují stabilitu jedince na ledovci, traverzech a na prudkých výstupech i sestupech.



Historie vzniku stoupacích želez

Když kdysi dávno lidé začali pronikat do vysokých hor s pří­krými sněhovými a ledovými svahy, hledali prostředky, které jim usnadní postup a zabrání fatální­mu uklouznutí. Nejstarší pomůckou pro chůzi po ledu byly jednoduché náledníky, z nichž se postupně vyvinula stoupací železa. Od nepa­měti byla taková železa nezbytnou pomůckou lovců kamzíků na strmých travách i na ledu. Klouzání bot zabraňovaly též špičaté hřeby zatloukané přímo do podrážek. V jednom období se na podpatek připevňovalo zvláštní podkovovité okutí. Na mí­ru je před cestou zhotovovali kováři. Stoupací železa procházeli postupně během několika staletími různými obměnami.

Mezníkem, který navždy změnil lezení ve sněhu a ledu, bylo zavedení desetihrotých maček angličanem Oscarem Eckensteinem roku 1908. Jeho mačky měly oproti svým historickým předchůdcům dvě zásadní přednosti. Za prvé byly hroty rozmístěny pod celým obvodem boty, tedy i pod špičkou a patou. Za druhé se mačky v žádném směru zatížení nesmekávaly z podrážky. To umožňovalo zasekávat železa všemi deseti hroty, tedy celou plochou chodidla. Tato metoda rychle zdomácněla v Západních Alpách. Eckensteinovy mačky i jeho desetihrotá technika způsobily skutečnou revoluci, přinesly nevídané urychlení postupu. S rozšířením desetihrotých maček nastala zlatá éra lezení v ledu.

Druhý mezník, který způsobil další revoluci v lezení ledu, přišel roku 1932. Laurent Grivel přidal dva vpřed vytrčené hroty k tehdy již stan­dardním desetihrotým Eckensteinovým železům. A bylo to! Grivelova dvanáctihrotá železa ote­vřela cestu ke zdolávání nejstrmějších ledových srázů. O dalším podrobném vývoji současné podoby maček by se dalo psát dále a podrobněji. Ale to bychom mohli napsat celou knihu.


Nyní si povíme, jakým způsobem můžeme rozdělit mačky.

Rozdělení maček

Mačky můžeme dělit dle různých kritérií, např. podle počtu hrotů, podle typu terénu, podle materiálů nebo podle konstrukce. My jsme se rozhodli pro vás rozdělit mačky podle typu terénu, do kterého plánujete vyrazit, tedy na mačky turistické nebo lezecké.

Mačky turistické

Jsou vhodné pro chození po ledovcích, po sněhu, na firnových svazích a polích s menším sklonem zhruba do 40°. Hmotnost turistických maček se pohybuje mezi 700 – 1100g. Jejich konstrukce je nejčastěji kloubová pro jejich jednoduchost nastavení a složení. Přední a zadní část maček je spojena ocelovým nosníkem (segmentem), kterým se nastavuje velikost. Segment pak umožňuje mírné pohyby mačky společně s podrážkou boty, chůze je pak pohodlnější a je v ní větší jistota. Počtem hrotů a jejich umístění na mačce je určena stabilita jedince v terénu. Ta hraje důležitou roli při výstupu i sestupu. Hroty jsou v počtu buď 8, 10 nebo 12. Dvanáctihroté mačky se používají nejčastěji a můžeme je doporučit pro časté traverzování nebo větší sklon terénu. Velmi důležité jsou hroty přední. Ty mají horizontální tvar a umožňují tak noze lépe zabrat v terénu a při chůzi tolik nezajíždějí do rozbředlého ledu či sněhu.

Podle těchto kritérií vám z naší nabídky doporučujeme tyto mačky: Climbing Technology Nuptse Evo, Camp Stalker Universal – Crampon, Singing Rock Fakir II /Classic, Singing Rock Fakir II / Semi – classic, Singing Rock Fakir II / Tech, Grivel Mont Blanc G12, Grivel Mont Blanc Air Tech Light, Grivel Mont Blanc Air Tech, Grivel Mont Blanc G10, Grivel Mont Blanc Grivel G1 NC.

Mačky lezecké

Jsou vhodné na příkré severní stěny, drytoolingové (mixové) cesty a všude tam, kde je třeba pevné zakopávání do ledu. Jejich hmotnost se pohybuje od 700g až do 900g – 1400g. Záleží podle typu jejich konstrukce. U lezeckých maček, které jsou využívány pro mixové cesty, je vhodné vybírat tu konstrukci, která disponuje vyměnitelnými předními hroty. U nich dochází často k opotřebení. A jistě nám dáte za pravdu, že pro každého lezce je přijatelnější výměna předních hrotů, než koupě celých nových maček. Konstrukce je nejčastěji kloubová pro jejich jednoduchost nastavení a složení. Přední a zadní část maček je spojena ocelovým nosníkem (segmentem), kterým se nastavuje velikost. Můžete se také setkat s konstrukcí rámovou, ale ty jsou v současné době na ústupu. Mačky této konstrukce jsou extrémně pevné, tvrdé, sešroubované k sobě, aby zde nebyla sebemenší vůle. Jejich nevýhodou je jejich tvrdost, která nedovoluje extra pohodlnou chůzi.

Z naší nabídky doporučujeme tyto mačky: Grivel Mont Blanc Rambo 4, Grivel Mont Blanc G22, Grivel Mont Blanc G20, Grivel Mont Blanc G14. 

Pokud vás zajímá nabídka příslušenství, která je nabízena k mačkám, podívejte se na naši nabídku.


Údržba maček

Pokud budete o své mačky pečovat a starat se o ně, poslouží vám několik let. Před každým použitím doporučujeme jejich překontrolování. Všechny šrouby musí být pevné, hroty ostré a řemínky nepoškozené. I pokud shledáte, že jsou vaše mačky v pořádku, je vhodné mít s sebou při lezení náhradní hrot, šroubovák s inbusem a pilník. Pro transport se využívají obaly na mačky. Až se vrátíte z cesty je vhodné železa z obalu vyndat, usušit je a pro prevenci koroze a delší životnost materiálu hroty ošetřit silikonovým olejem.


Přejeme příjemnou a stabilní chůzi!

Climbing Technology mačky NUPTSE EVO SEMIAUTOMATIC

CAMP mačky STALKER UNIVERSAL

Singing Rock mačky FAKIR II / classic

Singing Rock mačky FAKIR II / semi-classic

Singing Rock mačky FAKIR II / tech

Grivel mačky G12

Grivel mačky AIR TECH

Grivel mačky AIR TECH LIGHT

Grivel mačky G10

Grivel mačky Grivel G1 NC

Grivel mačky RAMBO 4

Grivel mačky G22

Grivel mačky G20

Grivel mačky G14

PETZL obal na mačky FAKIR