Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Statické lano

Statické lano je druh textilního lana, které se vyznačuje sníženou průtažností (=pružností), proto se mu také říká nízkoprůtažné lano. Tato vlastnost je vyžadována především u prací ve výškách, při budování lanovek, v záchranářství či ve speleologii a všude tam, kde lezec používá lano přímo k pohybu ve vertikále. Statické lano neslouží primárně k zachycení pádu, ale k pohybu po laně. Tyto lana jsou dále dělena na nízkoprůtažná lana typu A a B a podléhají normě EN 1891.

U statického lana je důležitá minimální průtažnost a maximální pevnost. Ve srovnání s dynamickým lanem neboli lanem horolezeckým, které je pružné a dokáže absorbovat energii pádu lezce, má statické lano výrazně nižší průtažnost (do 5 %). V horolezectví se statické lano používá velmi zřídka, například jen na vytahování zásob, protože jeho využití pro jištění lezců je smrtelně nebezpečné.

Od horolezeckého lana jej rozeznáte velmi snadno, liší se vizuálně. Statická lana jsou obvykle dvoubarevná, kdy jedna barva převládá a druhá ji doplňuje proužkem nebo jiným detailem. Dynamická lana jsou většinou tří až čtyřbarevná a barvy jsou vždy ve stejném poměru.