Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak se obléknout do zimy, aby vám nebyla zima ani horko

Co si obléknout, abyste při putování po horách byli neustále v pohodlí a suchu?

Pokud se chystáte jen procházet po městě nebo někde v zimě postávat, zvolte hrubou bundu, teplé kalhoty a boty, které vás dostatečně zahřejí. Ovšem jestliže plánujete vyrazit za aktivním sportem či na delší túry, na hrubé oblečení, které nepropustí, zapomeňte. Při pohybu je vám teplo, vaše tělo se zahřívá a potřebuje dýchat. Nejlepším řešením je zvolit lehčí oblečení, které vás ochrání před zimou, ale zároveň vás dostatečně odvětrá. Co si tedy obléknout, abyste při putování po horách byli neustále v pohodlí a suchu?


Kvalitní outdoorové oblečení

Outdoorové oblečení do zimy musí být prodyšné, pohodlné a v ideálním případě nepromokavé. Abyste byli v teple a zima k vašemu tělu jen tak nepronikla, je vhodné vrstvit. Raději více tenčích vrstev, než jednu hrubou. Pokud se moc zpotíte, můžete si snadno spodní vrstvy převléknout za suché. To především v případě, když se zastavíte, abyste si odpočinuli nebo když se chystáte utábořit. Vrstvy si vyměňte a dooblékněte se. Pokud se hodně potíte, měli byste spodní vrstvy v pravidelných intervalech měnit, abyste byli neustále v suchu a teple a nehrozilo vám nachlazení.

Nejvhodnější jsou funkční materiály spodního oblečení – thermo trička s krátkým a dlouhým rukávem a thermo kalhoty, se kterými vás nebude pot na těle nepříjemně studit. Funkční prádlo je skvělou 1. vrstvou, protože dokonale přilne k pokožce a absorbuje beze zbytku všechen tělesný pot. 2. vrstva by vás naopak měla izolovat – bránit úniku tělesné teploty. Tento účel výborně splní fleecová mikina. Bunda by pak měla být opět prodyšná, protože pot se musí někudy dostat ven, ovšem tak, aby neuniklo tělesné teplo.



Pohodlné outdoorové boty a teplé ponožky

Do hor se určitě vyplatí zainvestovat do kvalitních lehkých bot s pevnou podrážkou. Ať už si pořídíte klasické, celokožené nebo s membránou, určitě nezapomeňte na impregnaci. Ta botám zajistí delší životnost a ochranu proti promočení. Doporučujeme rovněž nosit více kvalitních a savých ponožek, abyste se při promoknutí měli do čeho suchého převléknout.



Další praktické věci, bez kterých se neobejdete

Skvělou vychytávkou jsou návleky, které zabrání padání sněhu do bot, i když se brodíte i několika centimetrovou vrstvou sněhu. Zároveň vám zvýší tepelný komfort.

I váš obličej v zimě dosti trpí, proto si s sebou nezapomeňte vzít šátek, čepici nebo v ideálním případě kuklu, která vám udrží v teple celou hlavu.