Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Karabina

Karabina je pevné otevíratelné kovové oko, které slouží jako bezpečný spojovací prvek.

Karabinu tvoří tělo, které může mít několik typů profilů, např. kruhový průřez nebo tzv. i-profil, a zámek, neboli západka, která uzavírá karabinu do kruhu, a díky kterému lano nevypadává z karabiny. Karabina může být také opatřena pojistkou, která zabraňuje nežádoucímu samovolnému otevření.

Podle způsobu použití se karabiny dělí na pracovní a sportovní. Vzhledem k tomu, že obě tyto skupiny karabin jsou shodně zařazeny do kategorie Osobních ochranných prostředků proti pádům z výšky, vztahuje se na ně zákon č. 22/1997 Sb. a k němu vydané Nařízení vlády 21/2003 Sb., které do českého práva zapracovává směrnici Rady ES 89/686/EEC.

Na každé sportovní karabině proto musí být uvedena norma EN12275 (Horolezecká výzbroj - karabiny). Karabina určená pro práci ve výškách musí být označena normou EN362 (Osobní ochranné prostředky proti pádům z výšky – spojky).

Značení karabin je pevně stanovené, každá karabina musí mít na sobě označenou pevnost v podélném směru, příčném směru a pevnost s otevřeným zámkem. Pevnost se udává v kN a označuje mez pevnosti, při které karabina praská.

Pracovní karabiny se dělí na ocelové, duralové, pomocné a mailonové. Sportovní jsou pak rozděleny na duralové a pomocné. Dále se karabiny rozdělují do skupin podle tvaru, typu karabiny, materiálu, zámku a pojistky.

Typy karabin podle zámku:
- sportovní karabiny: screwlock (šroubovací), bezzámkové
- pracovní karabiny: twistlock (dvojčinný zámek), tripplelock (trojčinný zámek), který je nejvíce používaným typem v současné době

Existují také karabiny se speciálním zámkem, které jsou určeny pro zvláštní použití.

Sportovní karabiny se dále dělí podle tvaru a typu zámku:

Typy sportovních karabin podle tvaru:
- A – speciální karabina do skoby
- B - základní tvar karabiny tzv. „D“ déčko
- D – karabina se zajištěnou polohou lana, používá se především jako součást expresek
- H, HMS – karabina oválného hruškovitého tvaru je určena pro jištění pomocí poloviční lodní smyčky
- K „káčko“ - karabina určená pro jištěné cesty (Klettersteig, Via Ferrata)
- X, O „óčko“ - karabina oválného tvaru určená k použití do slaňovacích prostředků, blokantů, slaňovacích brzd, kladek apod.
- Q „mailonka“ - maticová karabina, u které má západka podobu uzavírací matice

Typy zámku sportovních karabin se dělí podle:
- tvaru: rovný, prohnutý
- provedení: klasický, drátěný
- způsobu zaháknutí zámku do nosu karabiny: na horním konci zámku je osička a na karabině zobák, na horním konci zámku je zobák a na karabině osička, systém key-lock, který je bez zobáčku a je v dnešní době nejvíce používaný


Více o parametrech karabin se dočtete ve slovníku zde: Parametry karabin