Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Via ferrata Bechyně Zářečí

Podrobný popis oficiálních jištěných cest v ČR, poslední část našeho seriálu o via ferratách. Užitečný průvodce při plánování vaší dovolené.

GPS ferraty: 49°17'13.87 / 14°28'16.19
Obtížnost: D-E
Doba absolvování: cca 1,5h
Převýšení: cca 40m

Bechyňská ferrata se nachází u řeky Lužnice v Bechyni (GPS parkoviště: 49°17'28.27 / 14°28'14.38). Jedná se o těžkou cvičnou ferratu s obtížností D/E a převýšením cca 40 metrů. Zdoláte ji zhruba za 1 hodinu. Z větší části je vedená ve vodorovném převislém traverzu. Má dobře uchycené ocelové lano a téměř po celé délce jsou umístěny umělé stupy. Nachází se zde několik odpočinkových míst. Některé pasáže vyžadují přecvakávání v extrémním tahu a budete viset za jednu ruku, takže nezapomeňte vzít s sebou odseky. Tuto ferratu doporučujeme lézt pouze fyzicky zdatným a zkušeným lezcům.

Ferrata začíná sestupem k řece Lužnici, která spočívá ve slezení krátkého žebříku a kramlí až dolů. Tento jednoduchý sestup je ve dvou místech mírně převislý. Dole u vody začne to správné „polezeníčko“. Cesta je totiž vedená ve vodorovném traverzu jen pár metrů nad vodou. Skála je osazená ocelovými stupačkami a lano je pevně napnuté. Pravděpodobně se i trochu namočíte a možná trochu zabahníte boty. Následně Vás čeká skála a rohový pilíř, který není osazen kramlemi a je pěkně převislý. Moc odpočinku si zde neužijete. Ten Vás čeká až u lanového mostku nebo na něm. Ten je fajn a můžete z něho vidět alternativní trasu, která traverzuje po skále s využitím osekaných větví místo stupaček. To se jen tak nevidí. Dále se můžete jednou cestou vydat po mostku a druhou po skále, nebo naopak. Za mostkem ale na Vás čeká „střešní převis“, který Vás donutí viset za jednu ruka a přecvakávat se. Lano je zde vedené těsně pod převislou plotnou. Zavěšením za ruce se nevyhnete. Tato část je dost namáhavá a můžete si tak otestovat, jak jste na tom s lezením náročnějších ferrat. Kdo toho nebude mít po tomto úseku dost, může dolézt ferratu až k vrcholové knížce a pověsit se na závěrečný převis ke zvonečku. Tato ferrata není až tak o technice, ale spíše o síle v rukou a o vytrvalosti. Je pro pokročilejší lezce. 



Seriál via ferrata obsahuje tyto články:

Průvodce Via Ferrata aneb zajištěné cesty pro každého
Základní vybavení pro via ferrata.
Tipy na ferraty v ČR i okolí.
České ferraty zblízka: Bečov nad Teplou, Seifertova via ferrata v Nových Hamrech, Poustevna, CakleVodní bránaKočičí kameny, Slánská hora, Tábor, Bečov nad Teplou, Pastýřská stěna, Bechyně – Zářečí, Liberec, Vír.

Máte-li jakoukoli otázku či připomínku k tomuto tématu, neváhejte nás kontaktovat.