Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Via ferraty Vír na Vysočině

Podrobný popis oficiálních jištěných cest v ČR, poslední část našeho seriálu o via ferratách. Užitečný průvodce při plánování vaší dovolené.

GPS ferraty: 49°33'36.513 / 16°18'46.871
Obtížnost: B-C
Doba absolvování: dle výběru ferraty
Převýšení: dle výběru ferraty

Na podzim roku 2015 byly dokončeny dvě ferratové cesty nedaleko přehrady Vír na Vysočině asi hodinu jízdy autem od Brna. Jde o ferraty cvičné ve velmi hezké přírodní lokalitě.

První cestou je Ferrata na Jezerní stěně: Hned na začátku na Vás čeká nástupový žebřík. Dále navazuje série kramlí, které jsou navrtány ve skutečně příjemných rozestupech, jako když jdete po schodech. Následuje pohodový horizontální úsek, ze kterého se můžete pokochat úžasným výhledem na hráz. Pak budete pokračovat po série kramlí, na které navazuje snadný šikmý úsek po skále. Ten za zatáčkou doleva končí na vrcholu, kde na Vás čekají krásné výhledy do okolí. Ferrata se dá stihnout za pár minut. Náročnost je zde hodnocena spíše B a pro začátečníky a děti je to ideální možnost, jak si vyzkoušet kouzlo zajištěných cest. Sestupové cesty by měly být připraveny během roku 2016. Zpět se budete muset dostat přes les směrem k hrázi, odkud naleznete i cestičku zpátky k nástupu. 

Druhou cestou je Ferrata na Velké věži: Je třeba se přesunou zpět směrem k obci Vír, na jejímž okraji se nachází další ferrata. Od silnice přejdete přes most k chatě Krabička, odkud vedou kamenné schody k nástupu u ledové stěny. Cesta začíná na východní straně stěny. Dále obchází strmým výstupem na severní stranu, kde se objeví mírně exponovaný úsek. Ten je kvalitně zajištěn kramlemi, takže se není čeho bát.  Za exponovaným úsekem se nachází krásný lanový most, který je delší a ve větší výšce. Po můstku následují strmé kramle kolmo nahoru k ohrazené vyhlídce. Zde ferrata končí a Vy se opět musíte vydat lesem dolů k chatě Krabička. Ferrata je opět vhodná pro začátečníky i děti.



Seriál via ferrata obsahuje tyto články:

Průvodce Via Ferrata aneb zajištěné cesty pro každého
Základní vybavení pro via ferrata.
Tipy na ferraty v ČR i okolí.
České ferraty zblízka: Bečov nad Teplou, Seifertova via ferrata v Nových Hamrech, Poustevna, CakleVodní bránaKočičí kameny, Slánská hora, Tábor, Bečov nad Teplou, Pastýřská stěna, Bechyně – Zářečí, Liberec, Vír.

Máte-li jakoukoli otázku či připomínku k tomuto tématu, neváhejte nás kontaktovat.