Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak fungují párací tlumiče pádu

Představujeme Vám pomůcku, která Vám v případě pádu zachrání život. Má ovšem určitá úskalí použití, jejich nerespektování může vézt i ke zranění.

Všeobecně lze říci, že tlumiče pádu slouží k zachycení pracovníka, který se pohybuje na hraně možného pádu. Ovšem pozor, vzhledem k jejich způsobu fungování je možné je použít pouze v momentě, kdy je pod pracovníkem dostatečná hloubka bez případných překážek a nehrozí-li náraz do okolních stěn. Bezpečné použití páracích tlumičů tedy připadá v úvahu pouze při práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Volná hloubka by měla činit přibližně 5 metrů v závislosti na typu tlumiče a daného pracovního prostředí. Zvláštním použití těchto tlumičů pak nastává u ferratových setů, jejichž tlumiče pádu fungují na podobném principu jako právě párací tlumiče.

Samotné textilní tlumiče pádu jsou pak vyrobeny ze speciální tkaniny, která se při určitém zatížení začne párat, čímž dojde ke ztlumení pádu osoby, která je používá. Typickým příkladem jsou párací tlumiče Singing Rock Reactor 3 nebo Singing Rock Joule, které se používají při výstupech na konstrukce, na stabilních žebřících (na budovách, komínech, jeřábech apod.), také ve stavebnictví při betonážích, sanacích, či například při stavbě monolitických konstrukcí.

Typy páracích tlumičů pádu

Jednou z variant páracích tlumičů jsou tlumiče složené do textilního obalu. Takový tlumič pádu je krátký, a proto si můžeme vytvořit, pomocí vhodných spojovacích prostředků a karabin, vhodný pracovní set pro zachycení pádu do celkové maximální délky 150cm. Příkladem pro představu je Singing Rock Reactor 3 s lanyardem Y, kde má tlumič pádu délku 85cm. Pak už stačí přidat třeba dvě malé mailony a dvě velké spojky K353. Takto sestavené tlumiče pádu jsou vhodné pro složitější činnosti práce, např. výstup po dlouhém žebříku, na komín, na stožary a proto je hojně využívají pracovníci v energetice.

Další typ představují tlumiče pádu typu Joule, u kterých je textil natažen v celé délce tlumiče. Takovýto tlumič pádu osazujeme maximálně karabinami, neprodlužujeme ho dalšími spojovacími prostředky. Jeho výhodou je nízká pořizovací cena a používá zejména se při práci na hraně pádu, např. u výtahových šachet, v plošině či na lešení.

Některé tlumiče pádu se používají v kombinaci se zachycovači pádu, například Petzl Absorbica s Petzl Asap Lock. Tato kombinace se používá při práci v laně, tzv. lanovém přístupu, nebo při práci na střechách, kde je třeba volnost pohybu a možnost si nastavit pracovní délku lana.

Pozor na správné použití

- Zkušební metody a značení páracích tlumičů pádu stanoví norma EN 355, kterou je dobré znát, než se pustíte do používání těchto tlumičů.
-  Tlumiče pádu, ať už párací, nebo zatahovací tlumiče pádu, smí být používány pouze s celotělovými zachycovacími postroji, které odpovídají normě EN 361.
-  Párací tlumiče zachytí pád pouze jednou, proto musí po jejich aktivaci dojít k okamžitému vyřazení z provozu, případně také ke kontrole dalšího vybavení.
-  Protože se jedná o OOPP, musí být jednou za 12 měsíců tlumič pádu, který nebyl pádu vystaven, zrevidován osobou odborně způsobilou.
-  Vždy je nutné mít na paměti, že jistící řetězec, kterým je tlumič, karabina, spojka, nesmí být delší než 150cm!
-  Vzhledem k tomu, že se jedná o textilní výrobek, musí s nimi člověk obezřetně zacházet, neboť jsou náchylné na mechanické, tepelné a chemické poškození. Je také důležité je vhodně skladovat.
-  Tento článek je pouze informativní. Vždy používejte výrobek v souladu s pokyny výrobce tak, jak je uvedeno v návodu k použití.

 

Singing Rock tlumič pádu JOULE

Singing Rock tlumič pádu REACTOR 3

PETZL spojovací prostředek ASAP’SORBER

PETZL tlumič pádu ABSORBICA

Singing Rock Reactor 3 s lanyardem I tlumič pádu

KRATOS SAFETY tlumič pádu 1,5m FA3050315

Singing Rock Reactor 3 s lanyardem Y tlumič pádu

Singing Rock TOFANA COMPLETE II