Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Vzhůru k výškám. Co vás tam bezpečně dostane?

Na co konkrétně byste neměli zapomenout? Znalost jisticích a lezeckých technik, dostatečná soustředěnost a kvalitní spolehlivé horolezecké vybavení.

Horolezectví je rizikový sport, kde stačí drobná nepozornost a vás nebo vašeho kolegu to může stát život. Na vrcholky hor i na samý konec lezecké stěny vás bezpečně dostanou tři věci – znalost jisticích a lezeckých technik, dostatečná soustředěnost a kvalitní spolehlivé horolezecké vybavení.
Na co konkrétně byste neměli zapomenout?


Znalosti pro bezpečné horolezectví


Než se vydáte do výšin, nasajte co možná nejvíce vědomostí o lezení. Jaké existují techniky lezení, co je k nim potřeba, jak se chovat v různých situacích, které mohou při lezení nastat, a jak v případě potřeby podat první pomoc. Uvidíte, budete za to vděční.

Už jste něco takového absolvovali v minulosti, ale delší dobu jste na stěně nebo v horách nebyli? Oživte si své znalosti a dovednosti. Vašeho pohyby a rozhodování musí být neomylné a rychlé. Pokud jen v něčem váháte a cítíte nejistotu, zaplaťte si kurz, přizvěte zkušeného lezce a vše si zopakujte. Tak, abyste veškeré činnosti prováděli automaticky a s jistotou.



Kvalitní vybavení na lezeckou stěnu a jak na lezení bez chyb


Horolezecké vybavení na umělou stěnu je základ, který byste neměli podcenit. Nejen v přírodě, ale i tady na vás číhá nebezpečí v podobě bolavého pádu. Jako začátečníci si s výběrem nechte poradit v půjčovně lezeckého vybavení nebo ve značkové prodejně. Pokud už patříte mezi zkušené lezce, dobře zvažte své schopnosti a nezapomeňte si hlídat stáří a opotřebení svých horolezeckých potřeb. To proto, abyste při odvážnějších počinech nepřišli k úrazu.

Jaké vybavení budete v začátku potřebovat?

Na umělou stěnu budete potřebovat lezečky, sedací úvazek, jistítko, karabinu se zámkem, pytlík s magnéziem. Toto je úplný základ, zbytek vám případně někdo půjčí. Pokud však chcete být hned ze startu samostatní, pořiďte si také horolezecké lano, několik zámkových karabin a sadu expresek. Aby se vám to všechno pohodlně nosilo, není nic jednoduššího, než si koupit i horolezecký batoh. Ano, je to další investice, ale uvidíte, že se vyplatí.

Jaké jsou nejčastější chyby v jištění, kterých se lezci dopouštějí?

- Nepřiměřený průvěs lana – velké množství lezců nechává hned ze startu velký průvěs lana. To je nebezpečné, protože jste nízko nad zemí. První jištění by mělo být s co nejmenším průvěsem a pak až s nabranou výškou je možné lano pomalu povolovat.

Neznalost a špatná metodika jištění – základem je naučit se pracovat s tzv. kyblíkem. Pamatujte, že spodní ruka se lana nepouští za žádných okolností. A pokud máte nová jistítka, nepoužívejte je, dokud je nebudete umět 100% ovládat.

Nedostatečná kontrola a chyby – chybovat je lidské, takže se může stát, že něco přehlédnete, zapomenete a průser je na světě. Nejlepším řešením je proto si vždy ve dvojici před každým lezením vzájemně zkontrolovat, jestli vše máte správně navázáno a připraveno, aby se pak nestalo, až budete nahoře, že spadnete do prázdna.



Horolezecké potřeby pro milovníky skal a via ferrata


Co vás bezpečně provede via ferratou? Vedle již zmíněného vybavení na lezeckou stěnu budete venku v přírodě a na skalách potřebovat přilbu, hrudní úvazek a prusíky. Uděláte jen dobře, když si přibalíte i lékárničku. Právě jsme vyjmenovali takový nutný základ, pokud se chcete do příprav na via ferrata ponořit hlouběji, pak se podívejte přímo na ferratový set nebo nahlédněte do celé kategorie Horolezectví nebo Via ferrata na e-shopu Worksafety.cz kde najdete vše, co by se vám ještě mohlo hodit.



Chcete mít jistotu, že si pořídíte kvalitní a bezpečné horolezecké vybavení? Zeptejte se odborníků, kteří se v tomto oboru dennodenně pohybují. Ozvěte se nám: info@worksafety.cz