Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak na závlahu stromů a keřů nejen v období sucha?

Zavlažovací vaky = kvalitní kapková závlaha.

Zavlažovací vaky = kvalitní kapková závlaha.


Podle odborníků je aktuální stav sucha na území České republiky horší, než tomu bylo v polovině dubna roku 2018 a 2019. Za posledních 24 měsíců je deficit srážek vysoký a v severních Čechách dokonce extrémní. Podle ČHMÚ to znamená nedostatek vody pro stromy a lesní porosty. Lze proto čekat, že v některých oblastech budou stromy usychat.

Jakým způsobem je možné ochránit stromy a keře ve vašem městě či na vaší zahradě před horkými a suchými dny? Jakým způsobem jim můžete pomoci, aby byly schopni přežít bez úhony?

Jedním z možných řešení jsou zavlažovací vaky, které zajišťují pravidelnou a kvalitní kapkovou závlahu stromů.

Použití zavlažovacího vaku je snadné a účinné. Jeho montáž i demontáž zvládne každý, a to během pár minut. Díky odolnému materiálu vydrží po dlouhou dobu.

Zavlažovací vaky jsou vhodné pro soukromé subjekty, zahradnické firmy, obce a města, a to zejména při zakládání nové veřejné zeleně a její následnou péči.

Jaké jsou výhody zavlažovacích vaků?

✔ Instalace během několik minut.
✔ Snížená frekvence zalévání.
✔ Plné využití vody.
✔ Voda nestéká po povrchu.
✔ Zvyšuje se šance na přežití nové výsadby.
✔ Snižuje se po-výsadbový šok.
✔ Zvyšují se přírůstky.

Na našem e-shopu nabízíme několik možných variant zavlažovacích vaků, které vám nyní blíže specifikujeme. Je jen na vás, který z nich by vyhovoval právě vašemu oblíbenému stromu či keři.


Treegator® original zavlažovací vak

Tento zavlažovací vak o objemu 57 litrů je vyroben z odolného polyethylenu. Vak je určen pro zálivku nově vysazených a vzrostlých stromů do průměru kmene 8cm s rozvětvením minimálně 60cm nad zemí. Vak je možné nainstalovat ke kmeni stromu nebo stabilizačním kůlům, a to během několika sekund. Vak je naplněn za 3 minuty a uvolňuje vodu formou kapkové zálivky po dobu 9 hodin.

✔ Objem vaku: 57l
✔ Doba vyprazdňování vaku: 9 hodin



GEFA zavlažovací vak Watercoat III 75l

Robustní zavlažovací vak o objemu 50 - 75 litrů se po naplnění postupně vyprazdňuje cca 5 - 6 hodin. Vak je potřeba doplňovat po 2 - 3 dnech. Pokud se spojí zipem dva vaky dohromady, obejme i větší kmen a jeho kapacita se navýší až na 100 - 150l vody. Vak se velice jednoduše instaluje, a to bez použití jakéhokoliv nářadí.


✔ Objem vaku: 50 - 75l
✔ Doba vyprazdňování vaku: 5 – 6 hodin
✔ Potřeba doplnění vody: za 2 – 3 dny



Tree King zavlažovací vak 75l

Zavlažovací vak Tree King o objemu 75 litrů je vhodný primárně pro stromy o průměru 25cm, ale také o průměru 40cm. V tom případě se musí spojit zipem dva vaky. Vak se jednoduše obalí kolem kmene stromu, zapne zipem a naplní vodou do 1/4. Vak je potřeba doplňovat každých 4 - 7 dní. Po naplnění se vak postupně vyprazdňuje cca 6 - 10 hodin. Vak lze využít také pro přihnojování. To ovšem musí být dostatečně rozpuštěné ve vodě. 

✔ Objem vaku: 75l
✔ Doba vyprazdňování vaku: 6 – 10 hodin
✔ Potřeba doplnění vody: za 4 – 7 dní



Tree King zavlažovací vak 100l

Zavlažovací vak Tree King nabízíme kromě 75 litrů také o objemu 100l. Vak je vhodný primárně pro stromy o průměru 25cm, ale také o průměru 60cm. Vak je potřeba doplňovat každých 5 - 10 dní. Po naplnění se postupně vyprazdňuje cca 8 - 12 hodin. Je také vhodný pro přihnojování.



✔ Objem vaku: 100l
✔ Doba vyprazdňování vaku: 8 – 12 hodin
✔ Potřeba doplnění vody: za 5 – 10 dní



Tree King zavlažovací kruh 75l

Další z možností pro kvalitní závlahu je zavlažovací kruh Tree King o kapacitě 75l. Tento kruh je vhodný jak pro stromy, tak pro velké keře a stálezelené rostliny, které mají větve až k zemi. Zároveň zabraňuje růstu plevele kolem rostliny. Kruh má široké hrdlo s uzávěrem, do kterého se jednoduše napustí voda pomocí hadice. Vak je potřeba doplňovat vodou každých 5 - 8 dní, a to zhruba do 1/4. Po naplnění se kruh postupně vyprazdňuje cca 5 - 8 hodin. Kruh lze využít také pro přihnojování

✔ Kapacita kruhu: 75l
✔ Doba vyprazdňování kruhu: 5 – 8 hodin
✔ Potřeba doplnění vody: za 5 – 8 dní



GEFA zavlažovací lem Giessrand

Pomocníkem pro kvalitní závlahu stromů je také zavlažovací lem GEFA Giessrand, který je vyroben z 3mm širokého speciálního plastu LDPE. Ten je odolný vůči tlaku vody. Lem se vkládá 10cm do země kolem stromu. Nad zemí zůstává 20cm lemu, který se spojí speciální spojkou. Takto umístěný zavlažovací lem, se následně plní vodou. Výhodou tohoto lemu také je, že ochrání stromy rostoucí v bezprostřední blízkosti silnic, před působením soli, která se používá v zimních měsících. Dále chrání strom před růstem plevele a lze ho opakovaně používat. Lem je odolný vůči UV záření a 100% recyklovatelný. Tento lem lze použít také jako skrytý obrubník pro záhony.