Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak správně vybrat spacák aneb pohodlné spaní po celý rok

S příchodem sezóny dovolených, pobytů ve volné přírodě a stanování po festivalech, začínáme pomalu opět řešit, jakým způsobem si zajistit kvalitní a pohodlné spaní, pokud možno ve spacáku, ve kterém nám nebude ani vedro ani zima. A tak se ptáme po materiálech, tepelných komfortech, výplni a když máme pocit, že jsme vybrali ten správný a jedeme si ho do přírody vyzkoušet, často zjistíme, že to pořád není ono, i když se bez problému vejdeme do tepelného komfortu. Co s tím?

S příchodem sezóny dovolených, pobytů ve volné přírodě a stanování po festivalech, začínáme pomalu opět řešit, jakým způsobem si zajistit kvalitní a pohodlné spaní, pokud možno ve spacáku, ve kterém nám nebude ani vedro ani zima. A tak se ptáme po materiálech, tepelných komfortech, výplni a když máme pocit, že jsme vybrali ten správný a jedeme si ho do přírody vyzkoušet, často zjistíme, že to pořád není ono, i když se bez problému vejdeme do tepelného komfortu. Co s tím?

Klíčem je materiál výplně

Spací pytle obsahují vždy jeden ze dvou druhů výplně, tedy buď peří (většinou kachní nebo husí) nebo syntetická vlákna. Výplň nám předurčuje celou řadu vlastností spacího pytle včetně způsobu jeho použití, údržby a životnosti. Každý z těchto materiálů má své výhody a nevýhody a záleží hlavně na Vás, jakým způsobem budete chtít spací pytel používat. Pamatujte, že univerzální čtyřsezónní spacák neexistuje a zkušení outdoor nadšenci Vám potvrdí, že pokud plánujete pobyt v přírodě po celý rok, vyplatí si pořídit 2 - 3 různé spacáky. 

Peří 
Péřové náplně spacáku se skládají ze dvou složek a sice z prachového peří a větších pírek, kdy prachové peří dodává tepelnou izolaci a větší pírka životnost. Obvyklý poměr těchto složek bývá pak něco kolem 90:10. Peří má oproti syntetickým vláknům tu výhodu, že lépe izoluje teplo, pomaleji stárne a spacáky z něj jsou lehčí a zabírají po sbalení menší objem. Nevýhodou péřového spacáku je často jeho vyšší cena a špatná tepelná izolace v případě, že je spacák vlhký.

Umělá vlákna 
Spacáky s umělým vláknem mají tu výhodu, že izolují i vlhké a jsou často výrazně levnější než péřové. Umělá výplň je také hypoalergenní a tedy pro někoho, kdo má alergii na peří i příjemnější. Nevýhodou je jeho vyšší hmotnost, horší termoizolační vlastnosti a také skutečnost, že během používání rychleji stárne a tím méně pak izoluje. Spacák z umělých vláken je dobré kupovat na omezený počet sezón, ať máte vždy jistotu, že se v něm dobře vyspíte.

Tepelný komfort

Tato škála teplot je takovým „energetickým průkazem“ Vašeho spacáku, který však neukazuje jeho spotřebu, ale naopak hodnotu, v jaké teplotě se v něm pohodlně vyspíte. Jelikož jsou na teplotu citlivější spíše ženy než muži, tak jsou všechny hodnoty tepelného komfortu sestavovány na průměrnou ženu, nicméně pánové se o své pohodlí nemusejí bát.

Rozsah teplotního komfortu je stanoven pomocí tří bodů, konkrétně komfortní teplota, limitní teplota (do kdy je možné spacák používat bez rizika nachlazení) a extrémní teplota (kdy ve spacáku přežijete, což ovšem není nic, co by chtěl kdokoliv z nás zkoušet). Zkrátka spacák za 1500 Kč z umělých vláken s extrémní teplotou do – 20°C berte akorát do dobře vytopeného prostoru.

Po čem se podívat konkrétně?

Na Worksafety.cz nabízíme pouze prověřené a kvalitní modely spacáků od společností Ferrino a Thermarest, jelikož mezi naše zákazníky patří spíše zkušenější cestovatelé přírodou a dobrodruzi a ti se na kvalitní spacák potřebují spolehnout. Do letní přírody s občasnými chladnějšími večery Vám tak příjemné poslouží lehčí s vzdušnější spacáky, jako např. Ferrino Lightech SM 850, který neváží více než 850g a dobře se sbalí do každého zavazadla. Díky anatomicky tvarované kapuci neprochladnete ani za nižších nočních teplot a systém „One touch“ zajistí snadné přizpůsobení teploty ve spacáku.

Pro ty, kdo se toulek přírodou nechtějí vzdát ani na podzim či na jaře, kdy teploty nemusí být všelijak vlídné, zase doporučíme spací pytel Ferrino HL Silver Pro, jehož náplň tvoří speciálně impregnované kachní peří a umělá vlákna dohromady, čímž jsou zaručeny dobré teplotní vlastnosti, a to i v momentě, kdy Vám spacák zmokne třeba v dešti. I přes své skvělé vlastnosti, které byly ozkoušeny v profesionálních laboratořích, váží tento spacák jen něco málo přes kilogram.

No a konečně pro skutečné fanoušky pobytů v přírodě, kteří se své záliby nechtějí vzdát ani v zimě je tu spacák Thermarest Altair HD. V tomto Mercedesu mezi spacáky se pohodlně vyspíte i v chladnějších obdobích roku bez použití klasického stanu, a to díky hydrofobnímu husímu peří Nikwax a povrchové impregnaci, která vydrží až deset vyprání. Pokud hledáte spacák do nepohody, který zároveň něco vydrží, pak určitě sáhněte po Altairu.

Ferrino spací pytel LIGHTECH SM 850

Thermarest spací pytel Altair HD

Thermarest spací pytel Mira HD Women's

Thermarest spací pytel Antares Down HD

Ferrino spací pytel LIGHTECH SHINGLE SQ