Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jak správně vybírat karimatku

To, že je nutné řádně vybrat stan nebo spacák, ví dnes už každý outdoor nadšenec, ale víte, že podobná věda je také vybrat karimatku? Ano, je to přesně tak, a i přesto, že je u karimatek o něco jednodušší situace než třeba u spacáků, můžete se kolikrát výběrem nevhodné karimatky připravit o komfort a v některých případech i o peníze, tedy, jak na to?

To, že je nutné řádně vybrat stan nebo spacák, ví dnes už každý outdoor nadšenec, ale víte, že podobná věda je také vybrat karimatku? Ano, je to přesně tak, a i přesto, že je u karimatek o něco jednodušší situace než třeba u spacáků, můžete se kolikrát výběrem nevhodné karimatky připravit o komfort a v některých případech i o peníze, tedy, jak na to? 

Základem každé karimatky je materiál, ze kterého je vyrobena, resp. jakým způsobem v sobě izoluje vzduch potřebný na izolaci tepla. Míru, do jaké karimatka udržuje teplo, je označena veličinou nazvanou tepelný koeficient, která udává číslo a za ním písmeno R. Většina letních karimatek má tepelný koeficient někde kolem hodnoty 2 - 2,5 R, kvalitní karimatky na zimu pak třeba i 6 R. Pokud ovšem zůstaneme u klasifikace podle použitých materiálů, můžeme karimatky rozdělit v zásadě na 4 typy: 

Pěnové karimatky
Jejich výhodou je, že jsou lehké a velmi odolné. Fungují na principu pěny, která vyrovnává podkladový terén a ve své pórovité struktuře zadržuje vzduch, který působí jako izolant. Mnoho zákazníků na pěnových karimatkách zaujme hlavně jejich nízká cena i skutečnost, že jejich poškození nemá vliv na jejich termoizolační schopnosti. Nevýhodou je u pěnových matrací o něco nižší komfort než u nafukovaček, a také větší objem při složení a nižší tepelný koeficient. Na worksafety.cz je takovým typem třeba velmi oblíbená karimatka Thermarest Z Lite Sol.

EVA karimatky 
Tyto karimatky jsou pokročilejší sourozenci pěnových karimatek, jelikož jsou již vyrobeny ze speciálního odolného a dobře izolujícího materiálu, konkrétně ethylenvinylacetátu – od toho EVA. EVA karimatky jsou o něco odolnější a komfortnější než karimatky z pěny, navíc mají tyto velmi často anatomicky uzpůsobený povrch. Díky tomu se Vám bude pohodlněji spát a nebudete z karimatky lidově řečeno padat. Mezi další příjemné vlastnosti EVA karimatek patří i skutečnost, že se vyrábějí v různých variantách od letní až po zimní a nejsou tak náchylné na vlhnutí, jak ty pěnové. Nevýhodou je pak nižší tepelný koeficient než u nafukovacích karimatek, což poznáte zejména při nižších teplotách, jinak ale představují moderní a vcelku oblíbenou variantu. Podobně je i vyrobena karimatka Thermarest RidgeRest Solite, kterou doporučíme z naší nabídky.

Samonafukovací karimatky
Tito velmi příjemní společníci každého dobrodruha se prodávají v široké škále modelů a variant. Základem jsou vzduchové kapsy a části pórovité pěny uvnitř odolného obalu. Tyto šikovné karimatky v sobě kombinují výhody nafukovacích a pěnových karimatek, zejména díky své odolnosti a vysokému tepelnému komfortu. Drobnou nevýhodou je často jejich vyšší hmotnost a možné opotřebení samonafukovacího mechanismu a někdy i poněkud delší doba nafouknutí a vyfouknutí. Co je ovšem nepochybně pozitivní je skutečnost, že se tyto karimatky dělají v mnoha verzích a variantách, takže si bez problému vybere každý cestovatel, jak začátečník, tak i zkušený matador. U nás je takovou karimatkou např. Thermarest NeoAir Xtherm.

Nafukovací karimatky
Kategorie sama pro sebe, a dost pravděpodobně asi nejlépe izolující dostupné karimatky, nejlehčí a zároveň nejpohodlnější, tak právě tím jsou nafukovací karimatky. Jejich skvělé vlastnosti jsou ovšem vykoupeny vyšší cenou a větší náchylností k poškození. Nafukovací karimatka sice perfektně vyrovnává případné terénní nerovnosti, ale stačí ostřejší kamínek nebo žár od táboráku a už může vzniknout složitěji opravitelný defekt. Některé nafukovací karimatky tuto náchylnost k poškození řeší systémem komor a přepážek, takže porušení jedné komory ještě umožní karimatku dále používat. Zkušenější cestovatelé toto ovšem řeší tak, že si pod nafukovací karimatku ještě umístí např. EVA karimatku a tím mají pohodlné spaní zaručeno a nemusí se bát žádného poškození. Potřebujete li skutečně kvalitní karimatku do náročnějších podmínek, jděte jednoznačně po nafukovačce Thermarest NeoAir Dream.

 

 

Thermarest karimatka RidgeRest Classic

Thermarest karimatka RidgeRest Solar

Thermarest karimatka NeoAir Venture

Thermarest karimatka ProLite

Thermarest karimatka Z Lite

Thermarest karimatka Trail Pro

Thermarest karimatka NeoAir XLite

Thermarest karimatka NeoAir All Season