Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Seriál: Zdraví a arboristika: Regenerace sil v arboristice a výškových pracích

Regenerace a odpočinek těla po práci. Třetí článek ze série článků o zdravotních aspektech stromolezení a výškových prací.

V tomto článku bychom se rádi věnovali vhodné regeneraci a odpočinku po práci.

"Regenerace sil je biologický a společenský proces, který má za úkol vyrovnat a obnovit reverzibilní (vratný) pokles funkčních schopností organizmu a jednotlivých orgánů. Regenerace je také významnou prevencí poškození z přetížení. Je zabezpečována řadou činností člověka, které mají odstraňovat únavu a obnovovat schopnost vypořádat se úspěšně s novou zátěží." NOVOTNÝ, CSC., doc. Mudr.Jan. Kapitoly sportovní medicíny: Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity. Kapitoly sportovní medicíny [online]. 2009 [cit. 2015-08-23]. Dostupné z: https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kapitolysportmed/pages/13-regenerace.html

Pokud se vrátíme k výsledkům našeho dotazníkového šetření, tak z nich vyplývá, že v případě regenerace volíme každý jiné metody. Někteří z Vás vidí jako vhodný odpočinek zajít na pivko (schvalujeme :-)), jiní lehnout si na gauč k TV a spát, číst, nebo dát si sprchu. Tento typ odpočinku nazýváme pasivním. Dalšími odpověďmi byly například plavání, sauna, procházka se psem, jízda na kole nebo jiný druh sportu, které můžeme nazvat aktivním druhem odpočinku. Každému z nás vyhovuje jiný druh odpočinku a je pro nás nezbytně nutný!

Úkolem regenerace sil je odstraňovat příčiny únavy, což je normálním projevem organismu, který se brání poškození v důsledku jeho zatížení.

Arboristům a výškovým pracovníkům doporučujeme:
Rozumně regulovat tělesnou zátěž, střídat zátěž s odpočinkem. 
Nevěnovat se pouze práci, dostatek času věnovat jiným činnostem např. zálibám, hudbě, rodině, přátelům, sportu apod.
Naučit se a používat tělesné a duševní uvolnění (relaxaci) jako je např. sugesce, autosugesce, jóga, tai-či, autogenní trénink, shiatsu apod.
Dostatek spánku.
Včas odhalovat a řešit zdravotní problémy, tzn. průběžné a pravidelně sledovat zdravotní stav a navštěvovat preventivní prohlídky u lékaře.
Využívat fyzioterapeutické procedury (masáže, rehabilitační cvičení).
Dostatek tekutin, rozumně se stravovat podle potřeb organizmu (více v článku zaměřeném na výživu).