Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Představujeme jedinečného společníka každého stromolezce: stromolezecké stupačky

Sezóna kácení je v plném proudu. Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší stromolezecké stupačky, nedílnou součást výstroje každého stromolezce.

Sezóna kácení je v plném proudu.
Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší stromolezecké stupačky,
nedílnou součást výstroje každého stromolezce.


Stromolezecké stupačky jsou nedílnou součástí vybavení profesionálního stromolezce – arboristy, který se věnuje postupnému a rizikovému kácení. Stupačky se používají také při záchraně zraněného ze stromu (například zraněného stromolezce, parašutisty apod.), či při mimořádných událostech. Stupačky však nesmí být používány při řezu stromu, protože může dojít k poškození dřeviny, což se dá v závažných případech klasifikovat až jako trestný čin.

I když nejsou stupačky certifikované jako OOPP, musí být kvalitní, pohodlné a splňovat všeobecná bezpečnostní kritéria a v neposlední řadě musí být v bezvadném a nezávadném stavu. Samozřejmostí je jejich použití v souladu s návodem k použití.

Stromolezecké stupačky slouží stromolezci k výstupu a pohybu po stromě. Pomáhají mu dostat se do míst, kde nejsou větve, ale také mu pomáhají při pohybu v samotném větvení. Stejně tak jsou výborným pomocníkem pro zaujmutí optimální pracovní pozice při řezu. Při práci se stromolezeckými stupačkami musí lezec použít dvě nezávislá jištění: polohování a kmenovou smyčku a druhý stromolezecký pracovní set (SRT nebo dvoulanová technika). Stromolezecké stupačky nejsou brány jako osobní ochranný prostředek proti pádu a nedají se tak ani používat!

Stromolezecké stupačky se nasazují na běžnou obuv, která by měla být vždy kvalitní a spolu se stupačkami zajišťovat pracovníkovi maximální pohodlí. Worksafety doporučuje neprořezné boty Haix Protector Forest nebo Arbpro Cervino Wood. Komfort také zvyšují neprořezné kalhoty, které by měly být nedílnou součástí výbavy stromolezce při kácení.


Typy stupaček a materiály

Stupačky se rozdělují dle způsobu upevnění přes kotník: buď na řemínek, nebo suchý zip. Podle naší zkušenosti a také zkušenosti našich zákazníků nejlépe fixuje nohu suchý zip, ale ne každému tento systém vyhovuje. Proto doporučujeme si stupačky vyzkoušet od kolegů nebo u nás v obchodě. Kvalitní stupačky mají nastavitelnou výšku holeně, která zvyšuje pohodlí uživatele, neboť máme každý jinou výšku nohy. 

Nosná část stupaček je hliníková, polstrování je vyrobené ze sklolaminátu s tvarovanou pěnou. Hroty umístěné na stupačkách se zapichují do stromu, čímž stromolezci pomáhají ve výstupu po kmeni stromu. Hroty jsou z kvalitní kalené oceli a uživatel si vybírá odlišnou délku podle práce, kterou dělá. V našich přírodních podmínkách se nejvíce používá hrot krátký. Ovšem na vzrostlé stromy s tlustou kůrou, tzv. borkou, kterou mají například topoly a vrby, se obecně doporučují hroty dlouhé. Zvláštním typem hrotů jsou hroty Heidelberg, které jsou zahnuté a často se používají v lesnictví při sběru semen nebo kácení, protože jsou svou konstrukcí vhodnější do dřeva jehličnanů. U kvalitních stupaček jsou hroty vyměnitelné, stejně jako ostatní díly

Podle čeho si vybrat ideální hroty se dočtete v tomto článku.

Stromolezecké stupačky Distel jsou v dnešní době nejprodávanějšími a nejlépe propracovanými stromolezeckými stupačkami na trhu.


Nejvíce prodávaným modelem jsou stupačky Distel Alu Velcro s krátkými hroty Amerika, jejichž konstrukce se skládá z holeňové polstrované opěrky, kovové (hliníkové) nosné části, na které je přidělán krátký hrot vyrobený ze speciální oceli, čímž zajišťuje vysokou životnost. Hrot, stejně jako veškeré komponenty, se dá lehce vyměnit. Ukotvení stupaček přes kotník je řešeno pomocí suchého zipu, který zaručuje pohodlné a přesné nastavení. Holeňová opěrka se fixuje také pomocí kvalitního suchého zipu.



Dalšími oblíbenými stromolezeckými stupačkami jsou Distel Alu Classic s dlouhými hroty Amerika, jejichž holeňová opěrka je polstrovaná a fixuje se pomocí suchého zipu. Fixace přes kotník je řešena koženým řemínkem a stejně jako u předchozího modelu lze veškeré komponenty nahradit.



Za zmínku stojí také model Distel Gecko vyrobený z carbonu, který díky své váze – pouhých 1400g – patří k vůbec nejpohodlnějším. Holeňová opěrka je polstrovaná a fixuje se pomocí suchého zipu stejně jako upevnění kotníku. Stupačky mají krátké hroty, ale i u tohoto modelu platí, že je lze vyměnit, stejně jako ostatní komponenty.



Závěrem

Doporučujeme si spolu se stupačkami pořídit i transportní obal, aby nedocházelo ke zbytečnému poškozování materiálů při přepravě, ale i uskladnění. Upozorňujeme, že se na trhu objevují kopie, respektive napodobeniny stupaček, které mohou lehce selhat a může tak dojít k náhlé situaci, případně nehodě s více či méně vážnými následky. Je dobré na stupačkách nešetřit, neboť pomáhají k bezpečnému lezení a spolu s dalším vybavením chrání náš život.

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic dlouhé hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Velcro krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Classic krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Velcro krátké hroty Amerika

Stromolezecké stupačky Distel Gecko - Carbon Velcro

Distel stromolezecké stupačky Gecko Carbon Classic - krátké hroty

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic - hroty Heidelberg

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Classic dlouhé hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Velcro - hroty Heildelberg

Distel náhradní hroty Heidelberg

Distel náhradní hroty DLOUHÉ Amerika

Distel náhradní hroty KRÁTKÉ Amerika