Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Laviny - stupně lavinového nebezpečí

Stupně lavinového nebezpečí

Při jakékoliv túře v oblasti s výskytem lavin je důležité krom lavinového vybavení také znát dobře danou lokalitu a orientovat se v problematice lavin a lavinové předpovědi. Abychom vám toto usnadnili, připravili jsme pro vás stručný přehled jednotlivých stupňů lavinového nebezpečí:

1. stupeň lavinového nebezpečí, tzv. nízké lavinové nebezpečí 
Tento stupeň bývá vyhlašován asi z 20% celé zimy a obvykle při něm nejsou ohroženy ani cesty, ani lesní porosty. Laviny se mohou objevit pouze na nejstrmějších svazích, a to navíc zcela výjimečně.

2. stupeň lavinového nebezpečí, tzv. mírné lavinové nebezpečí
Při tomto stupni dochází obvykle k přibližně 34% lavinových nehod. Toto nebezpečí trvá většinou v 50% zimního období a nebezpečí lavin při něm hrozí zejména na strmých svazích vyjmenovaných v lavinové předpovědi. U tohoto stupně se již doporučuje při putování mimo vyznačené trasy nosit s sebou lavinový vyhledávač.

3. stupeň lavinového nebezpečí, tzv. značné lavinové nebezpečí 
Tento stupeň je právem nazýván jako nejzrádnější a dochází při něm ke 47% lavinových nehod. U tohoto nebezpečí platí zákaz vstupu na svahy nad 35 stupňů a zvýšená opatrnost na všech svazích nad 30 stupňů. Nutná je volba bezpečné trasy i dobrá znalost prostředí. Byl to právě třetí stupeň lavinového nebezpečí při kterém minulý měsíc zahynuli čeští občané v Rakousku. 

4. stupeň lavinového nebezpečí, tzv. vysoké lavinové nebezpečí 
Během vysokého lavinového nebezpečí jsou ohroženy výše položené cesty a lesní porosty středními i velkými lavinami, které mohou dosahovat i dna údolí. Při tomto stupni jsou až na výjimky omezeny túry či vycházky do ohrožené oblasti. Platí přísný zákaz vstupu na všechny svahy se sklonem nad 30 stupňů.

5. stupeň lavinového nebezpečí, tzv. velmi vysoké lavinové nebezpečí 
Při tomto stupni jsou zakázány jakékoliv výstupy do zasažené oblasti, jelikož hrozí bezprostřední nebezpečí středních a velkých lavin i pro obydlí a jiné objekty v dosahu. Tento stupeň bývá v Čechách vyhlašován jen výjimečně.

Více o možnostech, jak se lavinám bránit, naleznete zde anebo zde