Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Via ferrata

Via ferrata, německy Klettersteig, znamená zajištěná cesta např. ocelovými lany, skobami, řetězy, železnými žebříky, případně dalšími prostředky v náročném horském terénu. Cílem takových úprav je zvýšení bezpečnosti procházejících osob. Dále pak zpřístupnění terénu i těm, kteří nemají zkušenosti s obtížnějšími horolezeckými výstupy. 

Historie ferrat má více jak 150-i letou tradici. První písemná zmínka o zbudování zajištěné cesty se datuje roku 1834, kdy byla pod taktovkou Fridricha Simony postavena první zajištěná cesta, která vedla na Dachstein v Rakousku. Ta byla zajištěna ocelovými kolíky, kruhy a tlustým, přes 140 metrů dlouhým konopným lanem. Za počátek moderních zajištěných cest bývá považována první světová válka. Rakousko-Uhersko vedlo v jižním Tyrolsku a na území dnešního Slovinska poziční válku proti Itálii a bojovalo se doslova o každý vrchol. To zároveň vyžadovalo vybudování přístupových cest pro přesun vojenské techniky. Rakouští i italští vojáci tak budovali ve stěnách dolomitských vrcholů žebříky, dolovali galerie a tunely a exponovaná místa opatřovali lany. Zajištěné cesty umožňovaly a usnadňovaly vojákům výstupy k jejich stanovištím a táborům. Spousta cest, které byly vytvořeny v 19. století, jsou využívány dodnes.

Každá ferrata nebo také feráta (z italského originálu via ferrata) je označena obtížností, která se liší podle zvyklostí v dané horské oblasti. Je dána jednak obtížností nejtěžšího místa, jeho délkou, ale i celkovou délkou cesty. Například v České republice je obtížnost via Ferrat označována písmeny A, B, C, D, E, F. Písmeno A znamená nejlehčí obtížnost a písmeno F nejtěžší obtížnost. U našich sousedů v Rakousku jsou via ferrata taktéž označována písmeny od A do E. Italové zvolili nově ke svému značení písmena: F - snadné, MD - středně obtížné, D – obtížné, MOD - velmi obtížné, ED - extrémně obtížné.

Dříve než se rozhodneme vyrazit na některou ze zajištěných cest u nás nebo v zahraničí, měli bychom si uvědomit, že důležitým faktorem je nejen prostudování dané lokality, dobrý zdravotní stav, ale také kvalitní vybavení. Mezi základní vybavení pro cesty via ferrata patří: úvazek (norma EN 12277), tlumič pádu (norma EN 958) a přilba (norma EN 12492). Neměli bychom zapomenout vzít si s sebou lékárničku, mobil, láhev na vodu, mapu či průvodce, buzolu a v neposlední řadě kvalitní sportovní oblečení a obuv