Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Rázová síla

Rázová síla je síla, která působí na tělo lezce v okamžiku zachycení pádu. Tato síla je přenášena lanem i na kotvící body, karabiny a další vybavení v soustavě. Lano je schopno absorbovat energii pádu a tím snižovat rázovou sílu a její účinky.

Při zachycování pádu padajícího roste v laně protisíla, která má největší hodnotu v momentě zabrždění pádu (to je hodnota záchytného nárazu = rázové síly). Z fyziologického hlediska může lezec při zachycení pádu vydržet přetížení 15G, tedy patnáctinásobek své hmotnosti.

Příklad:
Průměrná hmotnost lezce je 80kg, takže přetížení 15G je: 15 x 80 = 1200kg

Z této hodnoty vychází i maximální rázová síla dle požadavků norem, kterou lano musí mít. Pro lana jednoduchá je maximální přípustná hodnota rázové síly dána hranicí 1200daN během prvního pádu s pádovým faktorem 2 a závažím 80kg. Pro dvojitá lana je maximální hodnota rázové síly dána hodnotou 800daN při pádovém faktoru 2 se zátěží 55kg. Je obecně dáno, že s počtem pádů se dynamická kapacita lana snižuje a tím se zvyšuje hodnota rázové síly. Nové lano, jehož hodnota rázové síly je blízko dovolené horní hranice, nemusí tedy po několika pádech zajistit maximální rázovou sílu.

Jednotkou měřené rázové síly je DecaNewton [daN] a platí: 1daN = 1kg