Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Kladka

Kladka je volně otočné kolo na nosné hřídeli umístěné mezi bočnicemi. Po obvodu je zpravidla opatřené drážkou, kterou prochází lano nebo řetěz. Funkcí kladky není přenos kroutícího momentu, ale změna směru tahové síly. Kladky můžeme rozdělit na tyto tři typy:


Pevná kladka

Je připevněna ke kotvícímu bodu a kotouč se otáčí kolem osy. Pracuje na principu rovnoramenné páky a používá se ke zvedání břemen. Pevná kladka je v rovnováze, když na obou koncích lana působí stejné síly. Kladka nám práci neušetří, ale velmi usnadní – je snazší tahat provaz dolů než něco zvedat nahoru.

Volná kladka

Oproti pevné kladce je upevněno jen lanko, nikoliv celá kladka. Břemeno je zavěšeno na ose klady – zvedá se jak břemeno, tak i kladka. Ušetří přibližně polovinu vynaložené síly. Nevýhodou však je, že silou působíme směrem vzhůru.

Kladkostroj

Kladkostroje v sobě spojují výhody volných a pevných kladek. Jedná se o jednoduché zařízení, se kterým můžeme zdvihat těžká břemena menší silou. Jeho prostřednictvím působíme směrem dolů jen poloviční silou.

Často se používají kladkostroje složené z několika kladek, protože síla nutná ke zdvižení břemene je pak ještě mnohem nižší. Kladky mohou být uloženy nad sebou ve společném třmenu a například u lodních kladkostrojů na napínání plachet a lan se umisťují vedle sebe na společné ose.

Nejběžnější a nejznámější stroje, u nichž jsou použity kladky:
- jeřáb,
- výtah,
- těžní věž, 
- vrátek (používá se při hloubení kopaných studen či opravách střech domů). 



Další členění druhů kladek

Kladky můžeme dále rozdělit podle způsobu použití – arboristické kladky, horolezecké kladky a kladky pro práce ve výškách. Své uplatnění najdou i speciální druhy kladek určené například pro záchranu z ledovcové trhliny. Pro tyto jednotlivé obory a sportovní disciplíny můžeme kladky rozdělit do několika typů:

- Jednoduché kladky, dvojité kladky i trojité kladky – je možné pracovat s jedním až třemi lany souběžně. Kladka s více otočnými koly se hodí pro sestavování kladkostrojů. Trojité kladky se používají zejména pro výškové práce a arboristiku.

- Kladky s blokantem – hodí se pro vytahování břemen, kdy jedním směrem můžete volně vytahovat a při zastavení pro odpočinek nebo naložení dalšího nákladu blokant břemene zadrží – resp. při jeho aktivaci zamezí zpětnému pohybu lana. Skvěle se hodí pro výškové práce, arboristiku, vytváření kladkostrojů, záchranné práce aj.

- Kladky záchranářské – pro evakuaci z lanovky.

- Kladky pro prusíky – jsou určeny především pro horolezectví. Prusík je horolezecký uzel, který se používá pro šplhání na laně. Tyto kladky v sobě mají speciální oko právě pro tento typ uzlu. Tento typ kladek se krom klasického horolezectví využívá pro spouštění břemen, redukce a menší kácení stromů.

- Hranové kladky – kladky chránící lano před poškozením ostrou hranou.

- Tandemové kladky – určené pro využití v lanových drahách lanových centrech, ale také při záchranných akcích a vyprošťování. Hodí se rovněž pro přelanění.

- Jiné typy kladek – kladky pro přelanění, kladky pro SRT, spouštěcí kladky a jiné pracovní a jisticí kladky pro práce ve výškách.


Účinnost kladky

Účinnost kladky je dána velikostí kotouče neboli rolny – čím větší je jeho průměr, tím lepší je účinnost kladky, a uložením kotouče na ose. Kluzná ložiska zajišťují dobrou účinnost, ale je nezbytné je pravidelně mazat. Kuličková ložiska mají vynikající účinnost, protože jsou utěsněná, a navíc nepotřebují takřka žádnou údržbu.

Nutné informace u kladky

Kladky by měly být opatřeny značkou výrobce, normou, číslem zkušebny, povoleným zatížením a maximálním průměrem lana. Dále by k nim měl být přiložen návod k použití. Ovšem i přesto, že budete mít návod a všechny potřebné informace, jak s kladkou zacházet, nezapomeňte na to, že používání kladek vyžaduje trénink a zkušenosti. Takže při manipulaci s kladkou dbejte v každém případě na bezpečnost.