Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Recenze motorových pil Husqvarna T536Li XP a Husqwarna T540 XP

Jak dopadly akumulátorové pily v našem testování? Obstály nebo pohořely? Přečtěte si.

Náš externí kolega Jakub se rozhodl otestovat dva modely motorových pil Husqvarna, které nám byly zapůjčeny distributorem této značky. Důvodem testování bylo praktické zhodnocení těchto pil a jejich možné využití pro arboristické práce.

Měli jsme možnost otestovat pilu typu Husqvarna T536Li XP a Husqvarna T540 XP. V tomto článku přinášíme Jakubův komentář a jeho poznatky. 



Husqvarna T536Li XP 

Jednoduše řečeno: velmi milé překvapení. V podstatě jsem rozhodnutý si tuto pilu pořídit. Byl jsem vůči akumulátorovým pilám skeptický. Před půl rokem jsem zkoušel podobnou aku pilu od firmy Stihl a ta mě vůbec nepřesvědčila o přechodu na aku pilu. Pila Husqvarna T536Li XP je velmi výkonná pila, která nemá problém s řezem silnějších větví. S dobře nabroušeným řetězem dokáže pohodlně uříznout průměry rovnající se délce lišty. Velmi kladně hodnotím On/Off tlačítko, které jsem u konkurence postrádal. Podle mého je to nezbytný bezpečnostní prvek. Ergonomie je rovněž velmi dobrá, pogumovaná rukojeť se výborně drží a úchop je jistý i v mokrých rukavicích. Výdrž baterie je také velmi dobrá. Na jedno nabití nejsilnější baterie vydržela cca 5 hodin práce při obvodové redukci lípy. Jako největší slabinu akumulátorových pil vnímám právě baterii, její hmotnost, a tím i přesunutí těžiště na zadní část pily. To je však obecný problém, který se netýká jen této pily.Dalším důvodem, proč investovat do akumulátorového programu, je kompatibilita baterií s jinými výrobky (fukary, apod.).Ještě doplním, že pilu měli půjčenou tři arboristé, včetně mě, z toho jeden je vlastníkem právě MSA 160T. Všichni jsme se shodli na tom, že je Husqvarna T536Li výkonnější a absence vypínacího tlačítka je u 160T velkou nevýhodou. Co se týká vyvážení, pily jsou podobné.



Husqvarna T540 XP

Jak jsem již psal, obě pily mě velmi překvapily. Předešlá pila velmi pozitivně, za to model Husqvarna T540, velmi negativně. Ergonomie výborná. Výkon pily výborný. Pila pro rizikové kácení z lana, i větších průměrů, jako stvořená. Velkým nedostatkem u tohoto modelu pily však je, že extrémně rychle chladne a je potřeba příliš často startovat se sytičem. Práce arboristy spočívá v tom, že doleze větev udělá několik řezů a přeleze si na jiné místo. Mezi přelezy, které mnohdy trvají jen pár minut, pila vychladne a je nutné použít sytič. To znamená zbytečné tahání šňůry navíc, mnohdy v nepohodlných pozicích, ztrátu času a tím také zvyšující se riziko úrazu. Tímto se stává pila pro použití ve stromě velmi nekomfortní. Kolega, který ji měl půjčenou, vlastní stejnou pilu dva roky, my tato slova potvrdil. Pilu používá kvůli jejímu výkonu, který je podle jeho slov bezkonkurenční, ale při přelezech ji má stále nastartovanou z výše zmíněnému důvodu. Jen upřesním, že jsme pilu používali zejména před Vánoci, kdy se teploty pohybovaly kolem nuly a nad nulou.



My jsme velice rádi, že jsme tyto pily mohli otestovat. Jakubovi děkujeme za spolupráci a teď už je to jen a jen na vás, zda se rozhodnete jednu z těchto pil pořídit, či nikoliv.  

Máte zkušenosti s pily Husqvarna? Nebo upřednostňujete jinou značku? Podělte se o své zkušenosti s ostatními arboristy, napište nám e-mail nebo na facebooku

Fotogalerii z testování naleznete pod článkem.