Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jak na dobré bivakování na sněhu i bez sněhu

Koho by nelákalo spaní pod širým nebem. Tipy, jak si užít klid, hvězdy a přírodu na maximum.

Koho by nelákalo spaní pod širým nebem. Klid, hvězdy a užívání si přírody na maximum. Ovšem ne vždy stačí pouze spacák a karimatka. Takové spaní venku může vzniknout i zcela náhodně v důsledku špatných
klimatických podmínek a rychlého nástupu noci. Přesně v těchto situacích se buduje bivak.
Jak zajistit, abyste bivakování přečkali bez úhony?


Nouzový příbytek pro nebojácné

Kde kdo se ubytovává v hotelích a horských chatách, ale to není nic pro pravé dobrodruhy. To je až moc velké pohodlí, ze kterého nekoukají zážitky jak se patří. Bivak, to je úplně něco jiného. Představuje nouzový přístřešek na místech, odkud je to daleko do civilizace. Hojně je využívaný především v Alpách. Bivaky najdou své uplatnění při dlouhých výstupech nebo pochodech, během nichž se náhle mění počasí.

Do tohoto typu "ubytování" je možné zařadit nejen spaní pod širákem, ale také ve skromných dřevěných chatkách, v plechových budkách nebo v kamenných bivacích.

Prvenství
Až ve výšce 8561 m. n. m. uskutečnili v roce 1983 nejvyšší bivakování Josef Rakoncaj – jeden z nejúspěšnějších českých horolezců – a jeho spolulezec Agostin da Polenza.


Aby bivakování stálo za to a především bylo bezpečné

Ve většině případů je to tak, že buď bivakujete jednou za život, nebo pravidelně. Nic mezi tím není. Buď vás tyto extrémní podmínky odradí, nebo naplno pohltí.

Bivakování – většinou se nejedná o nic plánovaného. Správný bivak vzniká nečekaně, spontánně a s minimem věcí. I přesto však na něj musíte být připraveni. O potřebném vybavení si povíme dále v textu, nyní si posvítíme na bezpečnost, pohodlí a místa pro bivakování.

Základem je vybrat si místo pro bivakování včas, tedy než se setmí. Trochu vám sice může pomoci svítilna, ale nebezpečí pádu a zranění tím v žádném případě nezažehnáte. Navíc ve tmě budete pro přípravu bivaku potřebovat mnohem více času, takže byste mohli i pěkně promrznout.

Pozor na místa, kde:
- hrozí pád kamení,
- sesuv laviny,
- vytvoření potoku z deště,
- hrozí úder blesku (doporučení: neopírejte se o skalní stěnu).

Která místa jsou pro bivakování ideální:
-  převisy,
- jeskyně,
- rovné plochy,
- skalní balkony.

V zimě pro bivakování hledejte převěje, ledovcové trhliny, případně postavte sněhové zídky. Vedle toho se vyhněte bivakování na hřebenech, kde jsou většinou nejhorší klimatické podmínky.

A proč je dobré umět bivakovat? Bivakování slouží především k odpočinku před dalším výstupem či dalším namáhavým pochodem. Naberete tak síly, přečkáte noc a co je hlavní,  zachráníte si tím život.

Tipy pro pohodlné a bezpečné bivakování:
- spěte v horolezeckém úvazku s nejméně třemi pevnými body ukotvení,
- mějte teplou čepici, protože nejvíce tepla uniká od hlavy,
- nazujte si volné ponožky, ať máte dobře prokrvené nohy a je vám teplo,
- pokud nemáte karimatku, dejte pod sebe vše, co jen jde – dlouhé horolezecké lano, větve. Omezíte chlad proudící od země a zajistíte lepší izolaci,
- nedýchejte do spacáku, ať si nesnížíte teplo, i v rukavicích byste měli být schopni se vším dobře manipulovat,
- vždy mějte jasno, kde co máte. V nouzové situaci nebudete muset nic dlouho hledat, nezpanikaříte a nezmrznete!


Bez čeho se bivakování neobejde

Jste horolezec? Pak žádné výmluvy. Každý horolezec by měl mít při sobě základní výstroj minimálně na nečekaný bivak. Kdo je připraven, není překvapen.

Hodit se vám bude kvalitní bivakovací pytel, který vám poskytne ochranu proti vlhku, chladu a větru. Neobejdete se ani bez spolehlivé čelové svítilny (tma je velmi nebezpečná a plná číhajících hrozeb). Náhradní suché ponožky, rukavice a čepice přijdou také vhod. A těm, kteří si chtějí dopřát více luxusu, doporučujeme plynový vařič a plechový hrneček. Pro zajištění tepla oceníte kvalitní spací pytel a nafukovací karimatku nebo alespoň krátký spací pytel k bokům neboli sloní nohu. A nerozbitná a odolná horolezecká přilba, ta se také hodí, co si budeme povídat. Hlavu máme jen jednu ;-)

Tak vzhůru za bivakováním! Ale s rozumem.