Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

4 věci, které byste měli vědět o spacích pytlích

Výběr spacáku není tak jednoduchá věc, jak se může zdát. Podívejte se, jakým zásadním vlastnostem věnovat pozornost při jeho výběru.

K cestování neodmyslitelně patří nejen kvalitní a pohodlná obuv a batoh, ale i spací pytel. Přijde vhod ať už se chystáte spát ve stanu, pod širákem nebo v chatě. Výběr spacáku, jak se mu také zkráceně říká, však není tak jednoduchá věc, jak by se mohlo zdát. Existuje totiž několik zásadních vlastností, díky kterým si zvolíte vhodný spacák právě pro vaši osobu. V tomto článku jsme se zaměřili na čtyři základní z nich.


Teplotní určení spacáku pro ženy a pro muže

Pro ženy a muže je teplotní určení rozdílné, na to pozor. Hodnota "comfort" je určena ženám a hodnota "limit" mužům. Ženy a muži mají totiž odlišný metabolismus, a proto je nelze házet do jedno pytle :-) Komfortní i limitní teplota je však jen orientační. Zda vám bude ve spacáku horko nebo zima, záleží i na mnoha dalších faktorech. Roli zde sehrávají například tělesné proporce, únava nebo stav vaší psychiky. Přece jen jsme složité stroje a i sebelepší materiál se úplně nedokáže přizpůsobit našem současnému rozpoložení.

Hmotnost spacího pytle určuje cenu

Pokud se chystáte na delší treky se spacím pytlem v batohu, jeho hmotnost vás bude zajímat. Každý gram navíc se totiž počítá a pěkně se pronese. Nicméně, abyste mohli mít lehounký spacák, musíte si připlatit. Ty nejkvalitnější náplně a tkaniny něco stojí.

Užitečné drobnosti, které přijdou vhod

Nejoblíbenější a také nejlepší je tvar spacáku tzv. mumie. Krásně obepíná tělo, čímž zabírá méně prostoru, a navíc brání úniku tepla. Dekový spacák se hodí spíše na léto. Správná "mumie" má u hlavy kapuci a límec, díky nimž se ještě více zamezí ztrátám tepla. Ovšem pokud to jen jde, je lepší nebýt úplně zachumlaní a mít obličej a hlavu spíše venku. Dýchání dovnitř by totiž zvyšovalo vlhkost ve spacáku, a tím snižovalo komfort a jeho izolační vlastnosti. Nezbytností, na kterou je však třeba určitě dbát, je kvalitní zip. Ten by se neměl nikde zasekávat a "zakusovat" do okolní tkaniny a měl by být dostatečně překrytý izolující légou, aby se do spacáku nedostala zima.

Správná velikost spacáku zaručuje ideální teplotu

Ani velký, ani malý, zkrátka spací pytel tak akorát. Jestliže je totiž spací pytel příliš těsný, mohou se jeho izolační vlastnosti podstatně zhoršit. V případě, že je spacák naopak moc velký, jen stěží vyhřejete celý jeho prostor.


Při výběru spacího pytle vždy zohledněte klimatické podmínky a náročnost prostředí, ve kterém chcete nocovat. Podle toho si raději připlaťte, protože není nic horšího, než se celou noc nevyspat a mrznout.

YATE spací pytel COLORADO

YATE spací pytel NEPAL

Boll spací pytel KARMA+

YATE bivakovací pytel STANDARD BIVI BAG

Thermarest spací pytel Capella Women's

Thermarest spací pytel Antares Down HD

LittleLife dětský spací pytel Animal Snuggle Pods