Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jak se cítit pohodlně v pracovním postroji každý den

Jaké jsou přednosti jednotlivých typů pracovních postrojů a na co se zaměřit při jejich výběru?

Máte na starost výškové práce a denně se pohybujete nad zemí, a tedy trávíte většinu pracovního dne v pracovním postroji? Ať už se jedná o celotělový, zachycovací, polohovací nebo evakuační postroj, měl by být v každém případě nejen bezpečný, ale i dostatečně pohodlný. Jaké jsou přednosti jednotlivých typů pracovních postrojů a na co se zaměřit při jejich výběru?


Na základě čeho pracovní postroj vybírat

Stejně jako vám musí dobře sedět oblečení a boty, měl by vám padnout také pracovní postroj neboli "pracovní sedák" pro výškové práce. Pokud v něm máte být třeba i 8 hodin denně, pak vás v žádném případě nesmí nikdy tlačit ani plandat. Měl by na vaše tělo padnout jako ulitý a vy byste se v něm měli cítit jako ryba ve vodě.

Jaké existují typy pracovních postrojů, jejich použití a výhody

Celotělové postroje – velmi dobře se nosí. Při zatížení pásu napomáhají přenést zatížení na ramena. Pokud je navíc konstrukce popruhů na zádech ve tvaru X, snižuje se tím množství tlakových bodů během dlouhé práce ve visu. Zatížení je rovnoměrněji rozloženo a díky tomu je práce v tomto postroje příjemná a pohodlná, a to ať budete při práci ve visu nebo při polohování.

Zachycovací postroje – slouží k zachycení pádu a jsou určeny pro širokou škálu výškových prací (na lešení, na větrných elektrárnách apod.). Ty kvalitnější jsou vyrobeny v anatomickém designu, umožňují volnost pohybu a zaručují pohodlí. Aby se vám snadno oblékaly, jsou ramenní a nožní popruhy barevně odlišeny.

Polohovací postroje – pokud nechcete celotělový postroj, máte k dispozici polohovací. Sedací úvazek si můžete dobře nastavit jak v pase, tak i na nohavičkách. Především jde o to, abyste se v něm cítili dobře. K sedacím úvazkům si můžete pořídit hrudní části postrojů a zvýšit tak svoji bezpečnost.

Postroje pro evakuaci – na evakuaci osob, psů a jiných zvířat slouží evakuační postroje. Nejčastěji je tento postroj pro transport ve tvaru trojúhelníku, protože se takto rychle a snadno obléká. Jednoduše si podle potřeby nastavíte popruhy a z výšky se tak komfortně dostanete dolů. Využívá se například při záchraně z lanovky.

Vychytávky pracovního postroje, které vám zpříjemní práci

Postroje si můžete doplnit o pracovní sedačku k pohodlnému sezení ve výškách. Aby se vám postroj nikdy neodřel a nepoškodil, použijte textilní vak vhodný pro transport a uskladnění pracovních sedáků, postrojů nebo drobného doplňkového materiálu. Pořídit si můžete také výztuhu pasu či polstrování na ramena pro ještě větší pohodlí při dlouhodobé práci v postroji.

Pořízení kvalitního a pohodlného pracovního postroje je jedna věc, kontrola je pak věc druhá, a neméně důležitá. Kontrolu provádějte vždy před prací. Během transportu a skladování totiž může dojít k poškození. Dávejte si proto také pozor, kde postroj umisťujete, abyste minimalizovali jeho znehodnocení. Spolu s postrojem mějte vždy s sebou lékárničku a nezapomínejte ani na pravidelnou revizi jednou za 12 měsíců.

Singing Rock celotělový postroj EXPERT 3D standard

Singing Rock celotělový postroj EXPERT 3D speed

Ocún celotělový postroj Thor 4Q

PETZL pracovní postroj Avao Bod Croll Fast

KRATOS SAFETY bezpečnostní postroj FA1010300

Singing Rock celotělový postroj BODY II speed

PETZL zachycovací postroj Newton Easyfit

PETZL zachycovací postroj VOLT

Singing Rock sedací úvazek SIT WORKER 3D speed

Ocún sedací úvazek Thor Sit

PETZL sedací postroj Avao Sit Fast

BEAL trojúhelník TRI-ANGEL

Singing Rock EVAKUAČNÍ TRIANGLE COMBI II.

Singing Rock postroj pro psa LAIKA