Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

STOP rozsypávání jedu proti hrabošům na povrch půdy

Podporujeme Českou společnost ornitologickou a chceme chránit naši krajinu!

Podporujeme Českou společnost ornitologickou a chceme chránit naši krajinu! V tomto článku se dozvíte o rozsypávání jedu Stutox II po povrchu půdy, který je určen proti hrabošům. 


Před dvěma měsíci Česká společnost ornitologická předala ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi petici, ve které požadovala šetrnější hospodaření. Tuto petici podepsalo přes 56 tisíc lidí. Ministerstvo zemědělství plánovalo povolení rozsypávání jedu proti hrabošům na povrch půdy, což se díky zveřejnění tiskové zprávy a nesouhlasu veřejnosti, podařilo v loňském roce v srpnu zvrátit a ministr Toman vzal své rozhodnutí rychle zpět.

V současné době chce ministr rozsypávání jedu Stutox II po povrchu půdy opět povolit, a to na místech, kde "populace hraboše překročí pětinásobek prahu škodlivosti." Což znamená, že volně rozhozenými granulemi jedu se mohou otrávit i ptáci a další živočichové. Zároveň přiotrávení hraboši budou snadnou kořistí pro ptáky, kteří se hraboši živí. Loni se takto např. otrávili čáp. 

Ministerstvo zemědělství vydalo k trávení hrabošů oficiální vyjádření. Text je ale plný logických nesouladů, protiřečících si tvrzení a polopravd. Bohužel, text svědčí o tom, že ministerstvo nehodnotí reálná rizika, ale snaží se vyhledávat argumenty pro povolení povrchové aplikace jedu. Komentář České ornitologické společnosti naleznete zde

Česká společnost ornitologická proto apeluje na veřejnost o pomoc pro ochranu naší krajiny. Jak můžete pomoci i vy?

Zde zveřejňujeme několik možností, jak se aktivně připojit s nesouhlasem výše popsaného povolení:

- Napsat ministrovi zemědělství
mail: info@mze.czna,
Facebook: facebook.com/ministerstvozemedelstvicrna,
Twitter: twitter.com/MZeCr,
- Obrátit se na svého starostu a společně napsat ministrovi zemědělství, že nechcete jedy ve vaší krajině
podepsat petici zde,
- sdílet na sociálních sítích svůj názor a označovat ho hashtagem #KauzaHrabos
- zapojit svou organizaci a sdílet informace na webu a sociálních sítích s hashtagem #KauzaHrabos,
- všímat si svého okolí a informovat o podezřelých úhynech ptáků na e-mail cso@birdlife.cz a na e-mail podatelna@ukzuz.cz