Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jaký typ karabin použít se slaňovacím zařízením Petzl I ́D a Petzl Rig?

Výběr karabin podle tvaru a typu i podle pracovního prostředí.

Pokud patříte k těm uživatelům, kteří používají slaňovací zařízení Petzl I´D nebo slaňovací brzdu Petzl Rig, máme pro vás několik užitečných rad, jaký správný typ karabin k těmto super pomocníkům vybrat.


Vhodný typ karabiny podle tvaru a typu zámku

Nejvhodnějším tvarem karabiny je asymetrický tvar "D", který udržuje zařízení ve správné poloze a dobře roznáší zatížení. Při výběru typu pojistky karabiny je třeba zvážit, v jakém prostředí se slaňovací zařízení používá. Pokud se jedná o špinavé prostředí (např. prach, bláto, nečistoty), je vhodné použít karabiny se šroubovací pojistkou zámku (např. Petzl A´mD Screw-Lock). V čistém prostředí je možné zvolit karabinu s automatickou pojistkou zámku (např. Petzl A´mD Triact–Lock).

Materiál karabin

Nejvhodnějším materiálem jsou karabiny, které jsou vyrobeny z lehké slitiny hliníku (dural). A proč ne ocelové? Protože bočnice slaňovacích zařízení, kde je umístěn připojovací otvor pro karabiny, jsou vyrobeny také z lehké slitiny. Při použití karabin z oceli bude docházet k rychlému opotřebení připojovacího bodu a tím se i výrazně zkrátí životnost slaňovacího zařízení.

Z důvodu eliminace přetočení karabiny a jejího následného zatížení v příčné ose se doporučuje použít vhodný zajišťovací prvek, který udrží karabinu ve správné poloze, např. Petzl Captiv.

Obecně platí, že je nutné vycházet z návodu na používání výše uvedených slaňovacích zařízení Petzl.  Vybíráme především takový typ karabiny, která umožní volnou manipulaci s otevíratelnou bočnicí a její bezpečné zajištění plastovou západkou.



Pokud jsme vám v tomto krátkém a stručném popisu pomohli s výběrem karabin, které je vhodné používat ke slaňovacímu zařízení Petzl I ́D nebo ke slaňovací brzdě Petzl Rig, jsme tomu rádi!