Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Titul Evropský strom roku získala borovice z ČR

Chudobínská borovice je vítězem desátého ročníku soutěže.

Chudobínská borovice je vítězem desátého ročníku soutěže. 


I v tomto čase, kdy je Česká republika zasažena epidemií koronaviru, máme pro vás velmi příjemnou zprávičku. Je sice úplně z jiného soudku, ale je krásná a máme z ní upřímnou radost.

Již po desáté se uskutečnila anketa Evropský strom roku, která probíhala formou hlasování během celého února. Do finále se probojovala také Chudobínská borovice, která se nachází na jednom z ostrohů Vírské přehrady.

Fotogenická borovice rostoucí na skále připomíná bonsaj. Během roku se musí vypořádat s velkými výkyvy hladiny. Hlavně však zaujala svým silným příběhem - pod skálou se rozkládala obec Chudobín, nebo přesněji její osady Hamry. Už za první republiky patřila oblast označovaná jako Českomoravské Švýcarsko mezi turisticky atraktivní lokality. Místní však museli do roku 1955 svoje domy opustit, břehy byly vykáceny, domy zbořeny a údolí postupně zatopeno vodou Vírské přehrady.

Česká borovice v konkurenci dalších 15-ti stromů od čtvrtého dne vedla a její náskok rostl (v posledním týdnu byl počet hlasů podle pravidel soutěže skrytý). Dne 17. března vyhlásila nadace Environmental Partnership Association oficiální výsledky této ankety. Fenomenální Chudobínská borovice, která je svými obdivovateli nazývána také jako "královna, nebo strážkyně zatopeného údolí", se stala suverénním vítězem – vítězkou, a to s počtem 47 226 hlasů. Stříbro získal chorvatský jinan z Daruvaru, který vybojoval 28 060 hlasů a na třetím místě skončil Osamělý topol rostoucí v ruské Kalmycké republice, který získal 27 411 hlasů.

Až dosud žádný český strom evropské finále nevyhrál. Celkově se letos v anketě sešlo 285 174 hlasů.

Co dodat, gratulujeme! 

Zdroje:
BÁRTA, Jiří. Chudobínská borovice je Evropským stromem roku, fanoušci slaví u internetu. Idnes.cz [online]. 17. března 2020 [cit. 2020-03-18]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/strom-borovice-chudobin-vir-anketa-soutez-vysocina-oslava.A200317_140855_jihlava-zpravy_mv

https://www.treeoftheyear.org/