Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Ze života stromolezce

Nepodceňujte rutinu, bezpečnost především.

Nepodceňujte rutinu, bezpečnost především.


Když si povídají dva zkušení arboristi, v tomto případě Petr Ledvina a Petr Vlček, vždy z toho vznikne skvělá předloha pro worksafťácký blog.

"Upřímně už ani nevím, proč jsme si s Petrem Vlčkem volali. :-) Ale v průběhu hovoru se mi Petr Vlček zmínil o své skoronehodě a rád by se veřejně podělil se svou zkušeností. Požádal jsem ho, aby to hodil na papír a poslal i s fotkami... Níže je Petrův příběh."

Petr Ledvina


Štěstí přeje připraveným!

Polovina prosince je za námi, kácení stromů v plném proudu. Podle hesla zákazníků: „Včera bylo pozdě“, tak s klukama drtíme jeden strom za druhým. Zakázka na čtyři dny, kdy první tři dny spouštíme vytažené větve korun jasanů, protože nějaký dobrák vysadil řadu stromů u zámecké zídky mezi potokem se zábradlím, k tomu ještě pod stromy starý telefonní kabel pevné linky, který už nikdo stejně nepoužívá. Čtvrtý den byl naplánovaný jeřáb 20t, se kterým jsme vytahovali kmeny, aby se dřevo dalo využít na truhlářské řezivo. Každopádně rozbít se nic nemělo. Počasí tzv. na draka, klasická Vysočina, kdy se střídal mráz, vítr, sněžení a magické oko slunce na cca 30 minut denně. Čas běžel, vše šlo skvěle, dole dva dobře označení groundmani. Předposlední strom. Zaklopené větve nad tím nešťastným kabelem, který je opravdu přežitek. Nechtěli jsme spouštět větve ve velkém, tak jsem začal porcovat menší větve a vždy jsem je tak zhoupnutím nasměroval do místa bezpečného odhozu. Vše šlo hladce až na dolez v mrtvém úhlu lezeckého lana. Lezec našponovaný jako drát, v jedné ruce Stihlka 194T a do druhé chytnout větev, aby nevzala dráty. Známe to všichni. Jenže únava, nepozornost a vidina, že je vše už hotové. Už jsem se viděl s klukama někde na kafíčku a okolnosti si vybrali svoji daň. Dotáčející se řetěz, se při snaze udržet odříznutou větev levou rukou najednou zoubkem zachytil o textil a už to jelo, začaly létat bílé chlupy a chuchvalce vláken z nátepníku. Byl to mžik. Člověk ani nestihne pořádně zareagovat. V tom jsem si uvědomil, že jsem udělal sakra dobře s těmi nátepníky. Na kácení si vždy beru neprořezné nátepníky Sip Protection. Je to dobře investovaných pár stovek, a hlavně ušetřilo mi to návštěvu doktora, který by mi stejně neuvěřil, jak se mi to stalo a musel by mi vystřihnout uměleckých 15-20 stehů. Věřte, že je dobré předem eliminovat možnosti poranění, a to nátepníky plní perfektně. Navíc jsou nasazené do 5 vteřin.

Petr Vlček



Jestli pořád s pořízením neprořezných nátepníků váháte, koukněte na fotku, jak nátepníky po souboji s pilou dopadly. V tomto případě naštěstí vše dobře dopadlo jen díky správnému využití osobních ochraných pracovních pomůcek.

Mějte na paměti - bezpečnost především.

Sip Protection Cuffs nátepníky proti pořezu – červená, černá

SOLIDUR neprořezné nátepníky INFINITY class 1

Stein neprořezné rukavice

Arbpro neprořezné rukavice HANDGUARD