Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Horolezecká přilba

Přilba nebo také helma je ochranná pomůcka chránící hlavu před zraněním a nárazy.

Přilba se jako ochrana hlavy začala používat již ve středověku, a to hlavně ve vojenském prostředí. V dnešní době patří přilba k základní výstroji pracovníků, ať už ve výrobním provozu, stavebnictví nebo pracovníků ve výškách, ale i motocyklistů a cyklistů, anebo při sportech (např. lední hokej, horolezectví, lyžování). Pro každý účel je určena jiná přilba, která se řídí normami pro dané použití.

Horolezecká respektive sportovní přilba, se řídí normou EN 12492 (Horolezecká výstroj – přilby pro horolezce), přilby s jinou normou nejsou pro horolezectví vhodné. Norma EN 12492 stanoví bezpečnostní požadavky a zkušební metody pro přilby používané v horolezectví.

Složení přilby:
- skelet, neboli skořepina, která chrání vrchní část hlavy, odráží sílu působící na přilbu.
- polstrování je výplň skeletu, která tlumí vnější sílu, zároveň ale umožňuje i pohodlné nasazení přilby.
- obvodový pás může být součástí polstrování, plní funkci čelenky, díky němu přilba sedí na hlavě. Ke skeletu je připevněn minimálně 4 body uchycení.
- systém pro nastavení velikosti slouží k nastavení velikosti přilby, aby správně držela na hlavě, ale třeba i například ke změně velikosti v případě nošení čepice.
- podbradní pásek vede pod bradou, spojuje se přezkou a zaručuje, že přilba z hlavy nespadne. Dle EN 12492 musí přezka odolávat síle větší než 50 daN.
- větrací otvory zabraňují pocení a přehřívání hlavy v přilbě. Rovnoměrně umístěné otvory jsou opatřeny jemnou síťkou, která zabraňuje vlétnutí hmyzu, kamení apod.
- systém pro uchycení čelové svítilny je důležitý zejména ve tmě, podzemních prostorách nebo v ledovcových trhlinách, aby uživatel mohl pohodlně používat čelovou svítilnu.

Horolezecké přilby se podle konstrukčních materiálů dají rozdělit do dvou typů: horské přilby a odlehčené přilby. Horské přilby, mající robustnější konstrukci a skelet je vyroben z pevného plastu, jsou primárně určené pro použití v horách, kde je třeba, aby přilba snesla více nárazů po sobě. Tzv. odlehčené přilby jsou vyrobené ze speciálních materiálů, nejčastěji tvrzeného polystyrenu, jehož povrch je vyztužen laminátovou vrstvou, jsou lehčí a konstrukce bývá chudší. Tlumící funkci má na starosti zejména skelet, polstrování a úchytný systém jsou prostší, proto se tento typ doporučuje zejména na lezení ve skalách.

Přilby je možné ovšem rozdělit i podle účelu a to na lezecké přilby a pracovní přilby.

Horolezecká přilba musí obepínat celou svrchní část hlavy, dolní okraj lemuje čelo a týl. Pásek přilby musí být přiměřeně utáhnutý pod bradou, aby se zabránilo sesmeknutí přilby. Přilba nesmí nikde z hlavy sklouzávat nebo se kývat ze strany na stranu.