Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Řez stromů s ručními pilkami v arboristice a stromolezení

Jak správně vybrat vhodnou ruční pilu, dle typu prováděného řezu.

Jak správně vybrat vhodnou ruční pilu, dle typu prováděného řezu. 


Skladba ruční pilky

Pilka se skládá z rukojeti, pilového listu a spojovacích komponentů. Všechny tyto části jsou nahraditelné a lze je zakoupit jako náhradní díly, což je cennou vlastností, pokud chcete, aby vám nástroj dlouho sloužil. Pilky mají speciální poutko s rychlosponou pro uchycení na postroj, opasek apod., nebo pilku lze připevnit pomocí popruhů se suchým zipem na nohu. Většina pilek má i kvalitní pouzdro na uložení pilky, pouzdra jsou buď plastová nebo hliníková, vždy podle modelu pilky. Pouzdro zajišťuje hlavně uložení a ochranu pracovníka proti pořezání.

Dělení ručních pilek

Základní dělení ručních pilek je na skládací, nebo s pevným listem a na pilky teleskopické. Každý druh pilky je určený pro práci ve specifickém prostředí a za určitých podmínek. Skládací ruční pilku většinou ocení zahradníci, zahrádkáři ale i lovci, outdooristi a vyznavači bushcraftových aktivit, kteří mohou mít díky své skladnosti pilku vždy při ruce. Pilky s pevným listem jsou, co se týče typů ostří a počtem zubů, nejpočetnějším druhem ručních pilek používaných v arboristice a pro řez stromů. Teleskopické pilky jsou vhodné k prořezu větví ze země, nebo k prořezu koruny stromů v méně dostupných místech.



Rozdělení ručních pilek dle druhu řezů

 

Zakládací řezy (hlavně pro řez výchovný)

Rozumí se pro řezy větve od 2 do 5cm. Nejvhodnější pro tento druh řezu jsou pilky s rovným ostřím a jemnými zuby, což znamená 10 zubů do palce (25mm). S tímto typem pilky se vám podaří rovný, čistý a hladký řez

 

Silky ruční pila Tsurugi 300-10

Silky ruční pila Gomtaro 240-8-14 Pro-Sentei

Silky ruční pila Gomtaro 300-8-14 Pro-Sentei


Zde vás musíme upozornit, že pro řez/střih větví o průměru do 2 cm, jsou vhodnější zahradnické nůžky. Nůžky, které využijete v arboristice, sadařství i školkařství. Jedná se hlavně o řez komparativnízakládací a řez výchovný.

Saboten 1300

Okatsune 101

Okatsune 104


Udržovací a stabilizační řezy

to jsou řezy k běžné údržbě, pro větve o průměru od 5 do 10cm. Pilky pro tyto účely mají většinou zahnuté ostří a středně hrubé zuby, tj. 7,5 zubů do palce (25mm) a méně. Tyto řezy patří k nejběžnějším ve stromolezení, a proto tyto pilky používá většina stromolezců.

Silky ruční pila Tsurugi Curve 330-7.5

Silky ruční pila Zubat 390-7.5

Silky ruční pila Tsurugi 300-8


Hrubé řezy (redukční řezy, postupné kácení atp.)

těmito řezy se odstraňují velké a silné větve i nad 10cm průměru. Pilky pro hrubé řezy mají i hrubé zuby, tím se rozumí 6,5 zubů do palce (25mm) a méně. Tyto pilky se nehodí k výchovným řezům, jelikož zanechávají hrubý řez a zatrhávají kůru. Slouží většinou k rychlému a účelnému řezu, hodí se tedy i při postupnému kácení.

Silky ruční pila Sugoi 360-6.5

Silky ruční pila Sugoi 420-6.5


Řez kořenů

tento řez se obvykle provádí při výsadbě nebo přesazování, nebo při výkopových prací v oblasti kořenového systému, kdy případně potřebujeme nezbytně kořen odstranit. Pro řez kořenů je třeba mít pilku nejlépe se středně hrubými zuby, tj. s 8 zuby do palce (25mm). Pilka by měla mít řezný list celokovový a odolný proti oděru.

Ruční pilku určenou pro řez kořenů pro vás připravujeme, sledujte naše novinky.

Edit: Pro řez kořenů doporučujeme pilku Silky Gomtaro Root 240-8.