Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Montáž fotovoltaických panelů - co byste měli vědět o jejich bezpečné instalaci

Pro firmy či jednotlivce jsme zpracovali pravidla a návrhy jištění, která musíte dodržet při práci ve výškách.

Pro firmy či jednotlivce jsme zpracovali pravidla BOZP a návrhy jištění, která musíte dodržet při práci ve výškách - při instalaci solárních panelů.


Velká poptávka, ale pozor na dodavatele

Fotovoltaické panely na střechách domů zažívají v posledních letech velký "boom", a to díky prudkému zdražování energií a představy ekologické výroby energií.

S rostoucí poptávkou také samozřejmě přibývá firem, které tyto služby nabízejí, ale jen malá část z nich dodržuje při instalaci právní předpisy a BOZP.

Jak poznat, že projekt a následná instalace je správná i z hlediska BOZP?

Problémy totiž začínají už u návrhu projektu stavby střechy, nebo u návrhu projektu fotovoltaické elektrárny, kdy projektant nenavrhne vhodné kotvicí body (kotvicí zařízení) dle EN 795,  do projektu instalace fotovoltaických panelů na střeše.

Byť to žádný ze zákonů neudává jako povinnost, mít na střeše kotvicí body (EN 795), ale objekt, v tomto případě střecha, má být bezpečná pro své užívání, údržbu, a tudíž i montáž FE.

Aby byla dodržena pravidla BOZP při montáži solárních panelů na střeše, musí se firma či jednotlivec, který panely instaluje, držet nařízení vlády č. 362/2005 Sb., které upravuje pravidla BOZP při práci na pracovištích s nebezpečím pádu z výšky nebo hloubky a ostatních souvisejících právních nařízení.



Nařízení vlády č. 362/2005 Sb.

Nařízení vlády o bližších požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovištích s nebezpečím pádu z výšky nebo do hloubky.

Zaměstnavatel je povinen:

  • zajistit opatření k zabránění pádu zaměstnanců a všech ostatních osob z výšky v případě, že pracoviště leží ve výšce nad 1,5 m nad zemí.
  • poskytnout vhodné OOPP pro danou činnost.
  • udržovat OOPP ve funkčním a nezávadném stavu.
  • informovat zaměstnance o rizicích, proti kterým jej OOPP chrání.
  • pořádat školení o používání OOPP.

Poradíme vám

Jste právě vy, tím kdo instaluje solární panely? Potřebujete radu, jak se vhodně jistit, jaké vybavení mít, nebo které ze školení je pro práce ve výškách vhodné?

Ozvěte se nám

e-mail: info@pavouci.cz  nebo na tel.č.: +420 773 606 630

Specialista a instruktor školení výškových prací 

Petr Ledvina                                                                                    e-mail: ledvina@pavouci.cz, tel.č.: +420 607 172 779  



Námi pořádaná a doporučená školení pro práce ve výškách ve školicím centru ROPE HALL

 

 

"Na našich školeních Vás především naučíme, jak se bezpečně a správně pohybovat ve výškách a jak efektivně používat OOPP pro práce ve výškách. Školení u nás jsou hlavně o předávání zkušeností a praktických rad a tipů, jak práci ve výškách dělat efektivně. Máme více jak dvacetileté zkušenosti s realizací prací ve výškách, které Vám rádi předáme a můžete se stát i Vy profesionály, kteří vědí co a jak dělat. Jelikož za ten pád z výšky to nestojí."                                                                                                     

                                                                                                    Petr Ledvina - instruktor školení v ROPE HALL

Úroveň 1 - Zachycení pádu a polohování

Dvoudenní teoretický a praktický kurz pro pracovníky a osoby, kteří se pohybují ve výškách a nad volnou hloubkou s oporou v nohách po technických a konstrukčních prvcích. Kurz je zaměřen na systém zadržení, zachycení pádu a pracovní polohování. 

Úroveň 1 - Zachycení pádu a polohování - opakovací kurz

Jednodenní praktický opakovací kurz, který o 12 měsíců prodlužuje platnost osvědčení o odborné způsobilosti pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou s oporou v nohách po technických a konstrukčních prvcích.

 

 

Úroveň 2 – Lanový přístup

Třídenní teoretický a praktický kurz pro osoby a pracovníky, kteří se pohybují ve výškách a nad volnou hloubkou v lanovém přístupu (v závěsu na laně). Tento kurz je navazujícím kurzem na Úroveň 1 - Zachycení pádu a polohování, nebo je určen pro pracovníky, kteří již plně ovládají techniky v systému zachycení pádu a pracovního polohování a mají již aktivní zkušenosti s pracemi ve výškách.

Úroveň 2 - Lanový přístup - opakovací

Jednodenní opakovací kurz, který prodlužuje platnost Úroveň 2 – Lanový přístup o 12 měsíců. Cílem opakovacího kurzu je zlepšit znalosti, dovednosti a techniky v systémech zadržení, pracovního polohování a zachycení pádu, lanového přístupu (v závěsu na laně) a také se zabývá evakuací a záchranou z výšky. Kurz se zaměřuje na reálné pracovní činnosti ve výškách a nad volnou hloubkou, probíhá diskuse a simulace situací z reálné praxe.

Vedoucí školicího střediska ROPE HALL -  objednávky a informace k arboristickým školením a školením pro práce ve výškách

Milan Bug
tel.: + 420 731 549 952


PETZL přilba VERTEX VENT 2019

PETZL přilba VERTEX 2019

Singing Rock celotělový postroj EXPERT 3D speed

Courant lano Bandit 11mm červená - metráž

PETZL slaňovací brzda RIG 2018

PETZL karabina AmD TRIACT-LOCK 2016

Singing Rock zachycovač pádu, polohovač LOCKER

Singing Rock smyce LOCKER SLING

PETZL pohyblivý zachycovač pádu ASAP LOCK 2018

PETZL spojovací prostředek ASAP’SORBER mezinárodní

PETZL spojovací prostředek PROGRESS ADJUST-Y

Climbing Technology karabina PILLAR TG

Singing Rock MAILONA malá OVAL

Climbing Technology ruční blokant s kladkou QUICK ROLL pravý

PETZL chránič lana PROTEC

Singing Rock OVÁL karabina ocelová šroubovací

RidgeGear kotevní smyce 70 kN

Singing Rock D karabina ocelová šroubovací 50KN

BEAL kapsa na nářadí TOOL BUCKET

BEAL kapsář GLASS BUCKET

Beal smyce na nářadí AIR LEASH

Rothoblaas kotvící zařízení KITE

Rothoblaas kotvící zařízení SIANK

Rothoblaas kotvící zařízení LOOP

Rothoblaas kotvící zařízení LOOPXL