Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jaro je tu a s ním i čas na revizi lezeckého vybavení

Lezecké vybavení jsou velmi často jediné kusy techniky, které Vás chrání před fatálním pádem. Věnujte mu pozornost a nechte zrevidovat.

Dny se již prodlužují a s přibývajícím sluníčkem na obloze schováváme zimní oblečení a připravujeme se na jaro a teplejší měsíce vůbec. Sezóna kácení se blíží ke svému konci a arboristické vybavení volá po klidnějším režimu. Naopak horolezci se již nemůžou dočkat, až budou moci opět zdolávat skály a stejně tak se rozjíždí i sezóna ve stavebnictví. Je tedy ideální čas na kontrolu veškerého vybavení, které nám usnadňuje práci, ale zejména chrání život.

Pracovní a horolezecké vybavení, které slouží jako osobních ochranné pracovní prostředky a chrání pracovníky proti pádu z výšky, a jistí je nad volnou hloubkou musí procházet pravidelnou roční kontrolou. Aby byla zaručena dlouhá životnost výrobků, a hlavně bezpečnost osob při používání OOPP je nutné dodržovat pravidla stanovená výrobcem. Tato pravidla vždy naleznete v návodu používání konkrétního produktu. Výrobce kromě pravidel používání OOPP určuje také nutnost provádění revizních kontrol, jejich četnost a osoby způsobilé provádět tyto kontroly. Kromě toho, že pravidelné prohlídky snižují riziko úrazu osob používajících OOPP, jsou revizní kontroly povinné ze zákona podle Nařízení vlády č. 21/2003 sbírky, viz normy ČSN 83 2611, ČSN 83 2612 a ČSN EN 365.

Revize prostředků OOPP pro práce ve výškách smí provádět odborně způsobilá osoba, proškolená na základě vnitřních předpisů jednotlivých výrobců, případně dovozců, a které bylo vydáno „Oprávnění k provádění odborných periodických prohlídek prostředků osobního zajištění" podle ČSN EN 365.

Worksafety.cz nabízí revizi pracovního či horolezeckého materiálu OOPP. Nejvhodnější forma objednávky revize materiálu a komplexní zjištění informací je prostřednictvím e-mailové objednávky. Podle detailního výčtu informací je naše firma schopna připravit a vypracovat předběžnou cenovou nabídku. Ceník revize, který je na našich stránkách, určuje počet a charakter produktů. Revizi provádí proškolený revizní technik s odbornou kvalifikací podle bezpečnostních směrnic a certifikací na počkání. Vybavení lze poslat poštou, případně můžeme osobně zajet za Vámi a vybavení zkontrolovat na místě.

Pro nejmenovanou stavební firmu jsme například aktuálně provedli revize zachycovacích postrojů, zatahovacích zachycovačů pádu, karabin a smycí. Podle telefonické dohody nám firma přivezla vybavení, které jsme na počkání prošli, zkontrolovali a za hodinu již bylo veškeré vybavení předáno s protokolem o revizi. Některé vybavení bylo v pořádku a to, které bylo shledáno jako nevyhovující, jsme označili štítkem s tím, že musí být vyřazeno z provozu, neboť nesplňuje požadavky na ochranu a bezpečnost práce. Většina vyřazených věcí měla mechanické poškození textilu z důvodu opotřebení či chemického poškození nebo třeba některé karabiny byly zalepené bez fungujícího zámku. Takováto poškození přímo ohrožují život, proto je jejich další použití nežádoucí.

Mezi nejčastější důvody k vyřazení osobních ochranných prostředků proti pádu jsou hlavně stáří výrobku, delší nasazení dané výbavy než je její životnost udávaná výrobcem, poškození pevnostních švů, popruhů, poškození chemikálií, nebo opotřebování kovových prvků či jejich deformace.

Nemyslete si, že revize jsou jen nějakým nutným zlem, které udává zákon. Vždy, když jde o naše zdraví, musíme být ostražití a je lepší prevence než složité řešení závažných následků, proto nás neváhejte kontaktovat, máte-li o revizi Vašeho vybavení zájem.