Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Worksafety na návštěvě u firmy Ocún

Pár postřehů o továrně Ocún v Poličce a jak vypadá nová kolekce výrobků?

Koncem minulého týdne jsme si udělali příjemný výlet spojený s návštěvou východočeského městečka Polička, ve kterém se nachází "základna" ryze české firmy Ocún. Firma v letošním roce sjednotila své značky do jednoho loga, které tak přijaly kupříkladu i známé lezečky Rock Pillars. Od roku 2006 se většina lezeckých výrobků vyrábí v továrně v Poličce, která v roce 2011 až 2012 navíc prošla kompletní rekonstrukcí. Kromě Ocún produktů se zde vyrábí zboží i pro značky Mamut, DMM či Decathlon a další. Zajímavostí je, že třetina všech výrobků se na našem území dlouho neohřeje a putuje na německý, rakouský a švýcarský trh.

Firma Ocún má dnes okolo 100 zaměstnanců, jejichž většina sídlí právě v Poličce, ostatní pracují v Bělé pod Bezdězem, kde se vyrábí hlavně lezečky. Samotná továrna je rozdělena do několika částí, které jsme se zájmem prošli a obdivovali zejména švadleny, respektive jejich zručnost. Z první části, tzv. výsekové dílny, kde se připravují jednotlivé kousky, se nastříhané části přemístí do horní dílny, kde se jednotlivé části sešijí dohromady. Tato dílna je prakticky rozdělena do dvou částí, ve kterých se šijí bouldermatky nebo úvazky a smyce. Polotovary lezeček se dále stěhují do jiné části, kde jsou oblepeny.

Navštívili jsme také testovací místnost, kde se testují pevnosti výrobků, kontrolují se prokluzy spon a další bezpečnostní parametry. Během samotné výroby se testují jak jednotlivé díly, tak i polotovary před dokončením. Jako pozorovatelé jsme se zúčastnili testu smyce s pevností 22kN dle normy a při zátěžovém testu jsme byli svědkem její výdržnosti a to až do 27kN. Značka Ocún se pyšní kvalitou svých výrobků, a to nejen díky špičkovým materiálům a skvělým technologickým postupů, ale v neposlední řadě také díky šikovným zaměstnancům. Uvidí-li jakýkoli pracovník chybu na výrobku, ať už špatný steh, střih apod., vyřadí tento výrobek ze sady, a buď se později opraví, nebo trvale vyřadí. Kontroly jsou tedy prováděny de facto non stop, což zaručuje výkonnost a dlouhou životnost výrobků, které jsou podtrženy nízkým počtem reklamací, která je 10x menší v porovnání s jinými značkami.

Nejvíce jsme se radovali z pracovní kolekce, kterou jsme si mohli náležitě prohlédnout a osahat ještě před jejím uvedením na trh. Víme, že se všichni máme na co těšit, jelikož pracovní úvazky nejen že hezky vypadají, ale jsou hlavně absolutně pohodlné, což ocení každý pracovník ve výškách či na stromech. Bohužel si ještě musíme pár měsíců počkat: prototypy jsou doladěné a do výroby se chystají počátkem léta.

Na závěr děkujeme Ocún týmu za skvěle strávený den a přejeme, ať se i nadále daří a hlavně ať už je ta pracovní kolekce tady! ;-)

PS. Naši exkurzi si můžete prohlédnout ve fotogalerii.