Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Navštívili jsme největší arboristickou konferenci v Evropě

Augsburg 2015, Deutsche Baumpflegetage je veletrhem, fórem i místem konferencí. Podívejte se na to nejzajímavější z nabitého programu v naší krátké reportáži.

Worksafety.cz je již několik let Vaším prodejcem pracovního vybavení, ať pro výškové práce, či pro arboristiku. Nejsme vázáni jednou značkou, nabízíme jen to, co se nám samotným či našim zákazníkům osvědčilo při práci. Bylo by jednoduché pouze prodávat věci podle značky či podle hvězdiček na zahraničních eshopech, ale to by nebavilo ani nás a ve výsledku asi ani naše zákazníky. Jsme stejně jako vy součástí světa ve výškách a snažíme se neustále zdokonalovat. Díky nejrůznějším školením jsme se vzdělali v pozicích jako Revizní technik OOPP specialista, instruktor arboristiky a prací ve výškách, ETW (European Tree Worker) nebo IRATA level II. To, co se naučíme, rádi předáváme dál, ať už ve formě zkušeností a vybavením nebo přímo jako doporučené pracovní postupy při našich seminářích a setkáních. Nicméně stále je dost prostoru ke zdokonalování a učení se něčeho nového, proto jsme i letos vyrazili na zkušenou do německého Augsburgu, kde se konal každoroční Deutsche Baumpflegetage.

Deutsche Baumpflegetage je veřejná událost se zaměřením na arboristiku, která krom veletržní části, kde výrobci představují své produkty a horké novinky, nabízí také arboristické fórum a odborné konference. Německá arboristická základna je veliká, proto byla celá událost slušně navštívena a to i přes relativně vyšší vstupné, takže pro pořadatele znamenala určitě velké pozitivum. Návštěvníci si zase mohli smlsnout na plných stáncích světových výrobců a prodejců arboristického vybavení nebo si poslechnout jednotlivé příspěvky na fóru.

V Augsburgu jsme strávili dva dny a rádi bychom Vám přiblížili zbytek našich dojmů, které se nevešly do našich facebookových reportáží přímo z místa. Odbornou konferenci jsme bohužel nenavštívili, neboť oproti arboristickému fóru, nebyla simultánně překládáná z němčiny do angličtiny, případně francouzštiny, a tak jsme si tento deficit vynahradili na fóru.

První přednáška, kterou jsme navštívili, byla věnována důležitostem cvičení, respektive péče o tělo. Kolik z Vás se před vylezením na strom protáhne? Koho v dnešní době trápí bolest zad či šíje? Kromě teorie, kterou bychom všichni měli znát ještě ze školy, jsme si i zacvičili a řádně protáhli tělo: od rukou, přes hlavu, až po nohy. Cestou z přednášky jsme si říkali, jestli se vlastně lezci u nás nějakým způsobem rozcvičují a jestli používají nějakou konkrétní sadu cviků. Určitě nám napište, pokud před výstupem něco takového děláte, rádi bychom Vaše zkušenosti zveřejnili na našem webu.

Vicky Tough z Velké Británie, která je držitelkou Certifikace IRATA level 3, a jejíž práce jako Rope Access Superviser jí zavedla až do tropických pralesů či na velké ropné plošiny, měla zajímavou přednášku o důležitostech tréninku nováčků, jak by měl výcvik probíhat, jak dlouho a posléze vedla diskusi o tom, co všechno může nováčka v práci ve výškách a nad volnou hloubkou potkat, jak se s tím vyrovnat a zlepšovat.

V úterním fóru se také vedla diskuse o arboristické komunitě jako celku, která zahrnovala i otázky sponzoringu a kladla důraz na pořádání arboristických závodů. Určitě bychom se mohli všichni podepsat pod závěry diskuse, že jako každá více méně uzavřená komunita, potřebuje i arboristika své akce, kde se mohou lidé setkávat, seznamovat s výrobci, kde také mají možnost seznámit se s novými výrobky a technikami, ale i zdokonalit se v již používaných technikách.

Středeční ráno, které nám v Německu příznačně propršelo, šlo ruku v ruce s první přednáškou o nepříznivých vlivech počasí na naši práci a zejména jak jim čelit, jak se chránit a nám nezbylo, než smeknout před pořadateli, kteří k takovému tématu dokázali naplánovat i odpovídající počasí. Z dalších přednášek, které na sebe plyně navazovaly zmiňme například tu o dynamickém zatížení lan při postupném kácení do kladky či shrnutí osobních ochranných prostředků, které jsou vyžadovány pro práci ve výškách a arboristice.

Angela Sipos zastupující rakouského výrobce Teufelberger měla zajímavou prezentaci věnovanou lanům a péči o lana. Přednáška se zaobírala vlivem okolního prostředí na životnost a účinnost lan, jako je běžné opotřebení, ale i vliv počasí či chemických látek na strukturu a vlastnosti lan. Přední výrobce arboristických lan, Teufelberger, se věnuje této problematice přes rok a vynakládá nemalé usílí při testovaní lan ať už v praxi, nebo v laboratorních podmínkách.

Během dopoledne se vyčasilo, proto jsme se jako diváci zúčastnili testování lan, které simulovalo testy výrobců při certifikaci lan podle EN 1891. U vlhkých a zmrzlých lan, s použitím samosvorných uzlů (systém prusíků), ZigZagu a nebo Rope Wrenche jsme sledovali test dynamického zatížení na kotevní bod, ke kterému dochází při případném pádu. Zákládními body měření byl prokluz, zátěž kotevního bodu a pádový faktor.

Pánům z TreeMaginers, kteří propůjčili svou testovací věž na výše zmíněné testování, patří velké díky, neboť měli velký podíl na organizaci a realizaci venkovních workshopů a ukázek. 

Ukázky postupného kácení do lana vedli američtí školitelé Anthony Tresselt a Rick Denbeau a pojali je jako absolutní americkou show. Nic nového jsme se nedozvěděli, ale alespoň byl jejich workshop vtipnou tečkou na závěr středečního dne.

Bohužel nám čas nedovolil zúčastnit se proslulé after party, nicméně příští rok si to snad vynahradíme! Doufáme, že jsme alespoň trošku vzbudili Váš zájem o arboristické semináře, konferenci, fórum a výstavu v jednom, která se koná každý rok ve vzdálenosti necelých 5 hodin jízdy z Prahy. Rádi se tam s Vámi příští rok potkáme.