Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Nový pomocník záchranářů - šikovná aplikace ZÁCHRANKA

Stáhněte si zdarma novou mobilní aplikaci, která Vás záchranářům pomůže ihned lokalizovat v případě nehody nebo zranění.

Zdravotnické záchranné služby v ČR mají od letošního roku nového pomocníka, který jim pomůže při záchraně v případě náhlé situace. Jedná se o aplikaci ZÁCHRANKA pro chytré telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android, kterou si každý může zdarma stáhnout a nainstalovat do telefonu. Pakliže zná dispečink přesnou adresu dané krizové události (tedy např. vašeho zranění či nehody) vyjíždějí záchranáři na místo do dvou minut od nahlášení. V opačném případě se může výjezd několikanásobně opozdit, což může mít fatální následky pro výsledek celé záchrany. 

Ovládání ZÁCHRANKY je jednoduché, v život ohrožující situaci stačí přidržet nouzové tlačítko na displeji, čímž se spustí vytáčení linky 155 na záchrannou službu příslušného kraje a současně se z mobilního telefonu odešle zpráva, která obsahuje informace o aktuální poloze zraněného a doplňující informace týkající se zdravotního stavu, jako je například alergie, astma, cukrovka aj. Závažná i méně závažná onemocnění či alergie vyplní uživatel v ZÁCHRANCE předem v rámci nastavení aplikace.

Aplikace nabízí také interaktivní návod pro poskytnutí první pomoci nebo seznam nejbližších pohotovostí či lékáren. Jednoduchým přepnutím aplikace do testovacího režimu si také každý může vyzkoušet aktivaci alarmu nanečisto. 

Aplikace byla od počátku vyvíjena v úzké spolupráci s krajskými záchrannými službami, samotný projekt byl realizován za podpory Jihomoravského Kraje, ale i soukromých dárců jako je Česká pojišťovna a společnost Alfa-Helicopter. Vývoj této mobilní aplikace stál 2.000.000 Kč, zavedení do informačních systému desítky tisíc, stažení aplikace do mobilu a její fungování je zdarma. Za zneužití aplikace hrozí pokuta až do 200.000 Kč. Aplikace ZÁCHRANKA zatím funguje ve 12 krajích s tím, že kraje středočeský a jihočeský se připojí do prázdnin.

Návod, jak ZÁCHRANKU používat.

Mobilní aplikací ZÁCHRANKA v případě nouze jednoduchým způsobem kontaktujete Zdravotnickou záchrannou službu. Zároveň záchranářům odešlete Vaši přesnou polohu a další užitečné informace, které slouží pro Vaši záchranu.

O ZÁCHRANCE také v České televizi zde