Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Jaké typy hrotů zvolit při výběru stromolezeckých stupaček?

Tápete, jakou délku hrotů zvolit při výběru stromolezeckých stupaček? V tomto článku naleznete odpověď.

Tápete, jakou délku hrotů zvolit při výběru stromolezeckých stupaček?
Pokusíme se vám v tomto příspěvku odpovědět.


V poslední době se hromadí dotazy našich zákazníků, jakou správnou délku hrotů zvolit při nákupu stromolezeckých stupaček. To nás přivedlo k napsání tohoto článku a věříme, že naleznete odpověď, kterou hledáte.

K čemu se stromolezecké stupačky používají?

V České republice se využívají při postupném a rizikovém kácení stromů dospělých jedinců a při záchraně stromolezce ze stromu. Více o stromolezeckých stupačkách se dozvíte zde.

Podle čeho vybíráme hroty?

Hroty vybíráme podle druhu dřeviny, kterou budeme kácet, respektive podle hrubosti její borky. Borka je odumřelá povrchová vrstva stonku nebo kořene, která má ochrannou funkci a je tvořena odumřelými buňkami. Často bývá nesprávně označována jako kůra.



Jaké jsou druhy borky?

1. Hladká borka – jedle sibiřská, jedle řecká, buk lesní, olše šedá, habr obecný

2. Šupinatá borka – smrk ztepilý, tis červený, jeřáb břek, jeřáb muk, jabloň lesní

3. Hluboce zvrásněná borka – jedle bělokorá, jedle ojínělá, jedle korejská, jedle španělská, borovice lesní, modřín opadavý, cedr, douglaska, sekvojovec, dub letní, dub zimní, dub cerový, kaštanovník jedlý, bříza bělokorá, olše lepkavá, vrba bílá, vrba křehká, topol bílý, topol osika, topol šedý, topol černý, lípa malolistá, lípa velkolistá, javor mléčný, javorovec, třešeň ptačí, hrušeň planá, jasan ztepilý, jasan úzkolistý

Všechny výše uvedené druhy stromů jsou zařazeny podle typů borky, kterou dosahují v dospělosti, kdy je předpoklad kácení, a tedy využití stupaček.


Jaké tedy hroty zvolit podle typu borky?

Hladká borka = krátké hroty

Šupinatá borka = krátké hroty

Hrubá borka = dlouhé hroty


Toto naše doporučení není ovšem striktní. Pokud budete používat hroty krátké a potřebujete vylézt na strom s hrubou borkou, i tak na něj vylezete. Jen se vám může stát, že se vám hrot podaří zabodnout až na druhý nebo třetí pokus. A naopak. Pokud použijete dlouhé hroty na strom s hladkou nebo šupinatou borkou, hrot se může hodně zabodnout a vy pak budete trochu "bojovat" s jeho vytažením. Nebo se vám také může stát, že hrot málo zabodnete a vy na něm budete balancovat.

Na našem e-shopu také naleznete tzv. hroty Heildelberg. Tento typ hrotů je stejně dlouhý jako hroty krátké, ale jejich tvar je vyosený (zahnutý) a špička není díky zahnutému tvaru tak ostrá jako u hrotů Amerika. Konstrukčně jsou navrženy pro měkčí dřeviny a jehličnany. Z naší statistiky prodejů vyplívá, že o tento typ hrotů není mezi stromolezci takový zájem. Naši zákazníci častěji volí nákup stromolezeckých stupaček s krátkými hroty, popřípadě si dlouhé hroty dokupují samostatně pro možnost výměny.

V nabídce našeho sortimentu naleznete stromolezecké stupačky, které jsou vybaveny buď hroty s názvem Amerika krátké, Amerika dlouhé nebo hroty Heildelberg.

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic dlouhé hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Velcro krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Classic krátké hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Velcro krátké hroty Amerika

Stromolezecké stupačky Distel Gecko - Carbon Velcro

Distel stromolezecké stupačky Gecko Carbon Classic - krátké hroty

Distel stromolezecké stupačky Alu Classic - hroty Heidelberg

Distel stromolezecké stupačky Alu PLUS Classic dlouhé hroty Amerika

Distel stromolezecké stupačky Alu Velcro - hroty Heildelberg

Distel náhradní hroty Heidelberg

Distel náhradní hroty DLOUHÉ Amerika

Distel náhradní hroty KRÁTKÉ Amerika