Vážení zákazníci, od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme jak na prodejně, tak na e-shopu zavřeno. Více informací.

Podle čeho si vybrat správnou čelovku

Na co se zaměřit při výběru čelové svítilny, aby nám plně vyhovovala.

To pravé dobrodružství zažijeme, když je kolem nás tma. Ten pocit nebezpečí, vzrušení a euforie z neznáma. Aby však příjemný pocit nevystřídal strach, hodí se alespoň drobné světlo, které vám ukáže správnou cestu, kudy se vydat. Dobrodružství je jedna věc, ale málokdo chce bloudit po lesích v úplně tmě, kde není vidět na krok. To už spíš zavání nepěkným úrazem než dobrodružstvím. Pořiďte si proto kvalitní čelovou svítilnu neboli čelovku. Pomůžeme vám ji vybrat.


V čem jsou čelovky super

Ano, dá se svítit i mobilem nebo baterkou, ale čelovka má dvě nesporné výhody:

1. Můžete se plně soustředit na terén a mít o všem, co se kolem vás „šustne“, dokonalý přehled.
2. Máte volné ruce jako pták. Když se tedy pohybujete v nebezpečném terénu, můžete se rychle chytit, čeho je potřeba. A když už nedejbože spadnete, nerozbijete si mobil ani baterku.

V dnešní době už jsou outdoorové svítilny na takové úrovni, že jsou odolné vůči vlhku, prachu a blátu, disponují zvýšenou odolností proti nárazům a pádům, vrhají kvalitní světlo s výborným dosahem, obsahují trvanlivé baterie, jsou lehoučké a jako třešnička na dortu, skvěle vypadají.

Jak moc chcete s čelovkou svítit?

Počet lumenů, světelný tok nebo dosvit. To jsou pojmy, na které při výběru čelovky jistě narazíte. Pokud v tom nejste úplně zběhlí, řekneme vám, o co se jedná.

Počet lumenů neboli světelný tok

Počet lumenů (lm) určuje intenzitu svícení, tedy světelný tok, což je množství energie, kterou vysílá světelný zdroj. Uveďme si příklad. Klasická 40W žárovka má světelný tok neboli výkon 400lm a 60W žárovka má výkon 700lm. U žárovky o 100W můžeme očekávat světelný tok 1300lm. Záleží na vás, co vám postačí.

Na světelný tok úzce navazuje dosvit neboli délka světelného kuželu. Tato hodnota se udává v metrech. Čím větší má žárovka světelný tok, tím větší má i dosvit.

Pro představu, u žárovky se světelným tokem 200lm je dosvit přibližně 10 metrů. Pokud se tedy pohybujete v těžším terénu, doporučujeme hodnotu svítivosti minimálně kolem 300lm, kdy dosvit bude několik desítek metrů.

Vedle světelného toku a dosvitu pak máte na výběr i z různých barev světla – červené, modré nebo zelené. Také si můžete zvolit, jestli chcete čelovku na baterky nebo s akumulátorem.

Co je lepší, LED nebo klasická čelovka?

Klasiku už kupuje málokdo. LED žárovky na poli čelových svítilen vedou. A proč? Jsou lehčí, skladnější, vykazují vyšší světelnou účinnost – vydrží déle svítit a jsou úspornější.

U moderních čelovek s LED žárovkou si můžete snadno nastavit jejich výkon. Při lehkém osvětlení může fungovat v úsporném režimu a za úplné tmy bude svítit na plný výkon.



Na co se ještě zaměřit při výběru správné čelovky?

Někdy se stane, že venku prší. A někdy se stane, že to chytne zrovna vás. Takže určitě si posviťte i na voděodolnost vaší budoucí outdoorové svítilny. A nezapomeňte si ji vyzkoušet na své hlavě, abyste koupili správnou velikost. Přece nechcete, aby vás někde tlačila, škrtila nebo byla naopak velká a padala vám z čela. Doba svícení je pak také důležitá. Když se vám čelovka v půli cesty vybije, určitě to nebude nic příjemného. A v neposlední řadě se zaměřte na hmotnost čelovky. Když ji budete mít na hlavě jen chvíli, pár gramů navíc ani nepoznáte. Pokud se ale chystáte na nějakou delší túru, tento rozdíl už sakra pocítíte.

BEAL čelová svítilna L24

PETZL čelovka TIKKINA 2017

BEAL čelová svítilna L80

BEAL čelová svítilna BE VISI

BEAL čelová svítilna FF150

PETZL čelovka ZIPKA

PETZL čelovka TIKKA 2017

PETZL čelovka ACTIK

PETZL čelovka ACTIK CORE

BEAL čelová svítilna FF210