Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Jak vybrat lezečky, aby seděly jako ulité

Rádce, jak si vybrat ty nejlepší lezečky, aby se lezlo (skoro) samo.

Nohy dostávají při lezení pořádně zabrat. Povrch, po kterém lezete, byste měli velmi dobře vnímat a samozřejmě byste se měli cítit maximálně pohodlně a v pohodě. Kvalitní lezečky jsou proto nezbytnou součástí výbavy každého lezce. Ovšem jak vybrat ty skutečně správné, které dobře sedí? To vám nyní poradíme.


Druhy lezeček a způsob jejich obouvání

Obecně se lezecká obuv neboli lezečky řadí mezi speciální druhy obuvi s přilnavým povrchem (gumou na vnější straně). Existují tři základní typy lezeček, které se liší způsobem obouvání:

- šněrovací lezečky,
- lezečky na suchý zip,
- nazouvací lezečky neboli tzv. nazouváky.

Každé z nich mají své výhody a nevýhody. Ve šněrovacích lezečkách máte dobrou oporu nohy, snadno si můžete regulovat roztažení boty a vydrží vám i několik let, jen se musíte psychicky připravit na zdlouhavější nazouvání a šněrování. Lezečky na suchý zip se sice snadno nazouvají a vyzouvají, ale suchý zip přece jen nevydrží na věky věků. Posledním zmíněným typem lezecké obuvi jsou nazouváky. Ty jsou měkké a velmi pohodlné, ale oproti předcházejícím dvěma typům lezeček nejhůře fixují nohu a vyrovnávají nerovnosti povrchu.

Lezečky podle úrovně lezeckých schopností a frekvence lezení

Jestliže jste teprve začínající lezec, pak doporučujeme si pořídit tvrdé lezečky se spíše rovným kopytem, které zajistí dobrou oporu vašim nohám. Hlavní je v tomto případě pohodlí. Pokud už jste pokročilejší lezec a lezení je vaše hobby, pak sáhněte po menších a techničtějších lezečkách, ve kterých získá vaše noha větší cit a obratnost. Profíkům radit nemusíme, ti už jistě vědí, které lezečky jsou pro ně ty pravé a ve kterých mohou nejlépe zlepšovat své dovednosti.

Další hlediska výběru správných lezeček

Správná velikost lezecké obuvi – nohu si změřte v mm a boty vždy zkoušejte naboso nebo v tenké silonce. Bota by měla nohu svírat rovnoměrně ze všech stran a její velikost by měla být maximálně o jedno číslo menší. Čím menší budete botu mít, tím vyšší citlivosti v nohou dosáhnete. Začátečníkům doporučujeme vsadit alespoň ze začátku hlavně na pohodlí, nikoliv hned dramaticky krčit nohu v botě.

Správný tvar lezecké obuvi – tvar lezečky závisí také na specifických rozměrech vašeho chodidla, na jeho typu (normální, široké, úzké; jak širokou máte nohu do stran) a na typu prstů (egyptský, řecký, čtvercový; jak máte zarovnané prsty).

Konstrukce svršku a používané materiály – lezecké boty se vyrábí ze syntetických materiálů (nubuk nebo velur) a některé mají podšívku a jiné ne. Ty s podšívkou zajišťují větší stabilitu a ty bez jsou zase měkčí a zvyšují citlivost nohou. Hlavními body, na které se zaměřit, jsou dostatečné sevření chodidla (noha se v botě nesmí protáčet) a pohodlí (takové, abyste v lezečkách vydrželi dlouhou dobu).



Při výběru lezeckých bot dejte především na svůj instinkt a pocit. Ze začátku se zaměřte na pohodlí, s přibývajícími zkušenostmi pak sami budete chtít více vnímat povrch, po kterém šplháte, a začnete vyhledávat měkčí a technicky dokonalejší lezeckou obuv.

Ocún lezečky Rival

Ocún lezečky Cora

Ocún lezečky Oxi QC

Ocún lezečky Oxi LU

Ocún lezečky Oxi Lady

Ocún lezečky Oxi S

Ocún lezečky Oxi

Ocún lezečky Crest QC Green

Ocún lezečky Strike LU

Ocún lezečky Hero QC

Ocún lezečky Ozone Plus

Ocún lezečky Rebel LU

Ocún lezečky Pearl

Ocún lezečky Diamond

Ocún lezečky Rebel QC

Ocún lezečky Ozone

Ocún lezečky Rental

Ocún lezečky Ozone Lady

Ocún lezečky Crest LU

Ocún lezečky Strike QC