Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

6 situací, které na Via Ferrata nechcete zažít

Co při výstupu na Via Ferratu zaručeně nechcete zažít a jak se tomu vyvarovat?

Via Ferrat neboli zajištěných cest ocelovými lany, kolíky, kramlemi nebo žebříky stále přibývá a najdete je už skoro na každé zajímavé skále. Krásné výhledy, kterými se z nich můžete kochat, však mají i svou druhou stranu – nebezpečí. Kterých šest situací při výstupu na Via Ferratu zaručeně nechcete zažít a jak se jim vyvarovat?


Špatné počasí a tma na Via Ferrata

Zajištěná cesta funguje jako hromosvod. Není proto místem, kde byste chtěli přebývat za bouřky, velmi lehce by do vás udeřilo. Nečekané ochlazení, mokro, led či sníh také nejsou při výstupu na Via Ferraty vítanými společníky. A co si budeme povídat i tma a špatná viditelnost jsou příčinou mnohých pádů a ošklivých zranění.

Jak se vyhnout špatnému počasí a jak se zachovat, když přijde? Dopředu pečlivě plánujte celou trasu, zjistěte si únikové cesty a sledujte předpověď počasí. Zavolejte na místo, kde chcete lézt, a i v samotný den výstupu se ujistěte, zda vás nemůže překvapit špatné počasí. Kdyby se vám někdy stalo, že se blíží bouřka, co nejrychleji najděte bezpečné místo mimo ocelová lana a dostaňte se pryč z hřebenů a vrcholků skal. A vždy se vracejte ještě před setměním.



Davy turistů proudících po zajištěných cestách

Čekáte a čekáte. Z lezení po Via Ferratě se stává spíše noční můra nežli příjemný a dobrodružný zážitek. Pokud jste se rozhodli zdolat některou z populárních a frekventovaných cest, je potřeba se připravit na množství lidí, a to jak rychlých, tak i pomalých.

Jak se vyhnout davům turistů? Vydejte se na zajištěné cesty, které nejsou příliš známé, nebo si přivstaňte a vydejte se na výstup už brzy ráno. Během výstupu udržujte bezpečné rozestupy o velikosti jednoho lanového pole, což odpovídá 3 – 4 metrům. Pokud potřebuje pomalejší lezci předlézt, nedělejte prudké pohyby a vše s klidem. A přesně to jsou chvíle, kdy byste měli mít certifikované ferratové sety, které splňují platné normy a jsou opatřeny tlumičem pádu, který prodlužuje brzdnou dráhu, a tím snižuje zatížení těla i jisticího materiálu. Pokud byste jej totiž neměli, představte si, že vaše tělo může utrpět náraz odpovídající až čtyřem tunám. V takových situacích vás tyto sety spolehlivě podrží.



Padající kamení během výstupu po Via Ferrata

I malý kámen uvolněný lezci padající dolů dokáže způsobit nepěkný úraz. V průběhu pádu totiž nabere rychlost a s velkou silou vás udeří. Padající kamení ve velkém množství opravdu příjemné není a především je velmi nebezpečné.

Jak se vyhnout padajícímu kamení? Hlavní je pečlivě sledovat, kam šlapete, a vyhýbat se místům, kde se takové kameny nacházejí. Když už k sesuvu dojde, přitiskněte se rychle ke skále a ač k tomu vybízejí reflexy, v žádném případě si nekryjte hlavu rukama, ošklivě byste si je poranili.

Strach z výšky při lezení po zajištěných cestách

Máte strach z výšek? Nechali jste se přemluvit k lezení, i když si nejste 100% jistí, že je to pro vás? Pokud se bojíte, stane se Via Ferrata spíše strastiplným zážitkem, nežli příjemným dobrodružstvím spojeným s adrenalinem.

Jak se vyhnout strachu z výšek? Stane se, že i zkušenější lezci podcení svou odvahu. Dobře proto zvažte své možnosti a schopnosti. Pak už to bude jen na vás.



Nedostatek sil při zdolávání Via Ferrata

Než se vydáte nahoru, vnímejte, jak se cítíte. Pokud se vám zdá, že jste slabí, bez energie a třeba vám není úplně dobře, raději se do výstupu nepouštějte, celou cestu byste se trápili. Nesoustředěnost a únava nejsou na Via Ferratě to pravé ořechové.

Jak se vyhnout vyčerpání na Via Ferrata? Před výstupem se dobře vyspěte a nepřeceňujte své vlastní síly a ani schopnosti celé skupiny. Vždy si vyberte trasy v obtížnosti, kterou bez problému zvládnete, klidně s častějšími pauzami. Volte cestu podle náročnosti na kondici, sílu a odvahu. Kdyby vás ale přece jen síly skutečně opustily, v případě potřeby vás zachytí ferratový set. Pořiďte si proto alespoň základní ferratový set speciálně určený na Via Ferrata, abyste si zajistili bezpečí.

Via Ferrata ve špatné stavu

Když lezete nahoru a najednou se vám začne něco viklat a zajištěná cesta není tak zajištěná, jak byste si představovali, koledujete si o malér. Koroze, špatné ukotvení fixních bodů či roztřepená lana jsou vskutku nebezpeční společníci.

Jak se vyhnout Via Ferratě ve špatné stavu? Na internetu si zjistěte stav ferraty, zavolejte na příslušné místo a pak i na místě si ověřte, jak na tom zajištěná cesta je. Na nespolehlivou Via Ferratu nikdy nelezte. Před výstupem zkontrolujte fixní body, zda jsou masivní a pevně ukotvené, zda je ocelové lano na pohled v dobrém stavu a je spojeno se všemi fixními body, jestli jsou jednotlivá napojení lana dostatečně dobře spojena lanovými svorkami a také, jestli jsou konce lana opatřena krytkami proti třepení.



Na závěr vám ještě dáme dvě doporučení:

1. Pokud při výstupu po ferratě objevíte nějaké její poškození, je vaší povinností nahlásit to správci cesty, na turistických informacích nebo na policii.

2. Striktně se nedržte plánu cesty. Jestliže zjistíte, že někdo ve skupině trasu nezvládá, zkraťte ji. Mějte rovněž na paměti všechny únikové cesty z ferraty a když se zhorší počasí, opusťte cestu dříve.

Ocún Via Ferrata WeBee Pail set

Ocún Via Ferrata Bodyguard Pail set

Singing Rock FERRATA PACKET EXP

PETZL ferratový set Kit Via Ferrata Vertigo

Singing Rock úvazek via ferrata TOP

Ocún sedací úvazek NEWTON

Ocún lezecký úvazek WeBee 3

Singing Rock úvazek BRIO II

Climbing Technology úvazek DISCOVERY

PETZL úvazek PANDION

Climbing Technology lezecký úvazek EXPLORER

Ocún tlumič pádu pro via ferrata TAJA

Singing Rock tlumič pádu PHARIO

Singing Rock tlumič pádu PHARIO SLIDE

Climbing Technology ferratový tlumič CLASSIC-K SPRING

Singing Rock tlumič pádu PHARIO PALM

Climbing Technology ferratový tlumič TOP SHELL SPRING

Climbing Technology ferratový tlumič HOOK - IT SET

CAMP tlumič pro via ferrata VORTEX

Climbing Technology karabina K-Advance

CAMP karabina s bajonetovou pojistkou NOMAD

CAMP dlaňová karabina HERKULES

CAMP dlaňová karabina HORAI

Ocún sportovní helma PAIL

Singing Rock lezecká helma KAPPA

BEAL přilba MERCURY

Singing Rock přilba PENTA

Climbing Technology sportovní přilba ORION

PETZL přilba SIROCCO

KASK lezecká přilba ZENITH PL

KONG KOSMOS univerzální přilba

PETZL pracovní přilba Vertex Best

Climbing Technology rukavice PROGRIP FERRATA

Boreal BIG WALL

Boreal boty FLYERS MID

Fitwell lezecké boty BIG WALL

SCARPA lezecké boty MARMOLADA TREK

Fitwell lezecké boty BIG WALL ROCK

Pfanner boty Zenith STX - pánské