Zboží skladem expedujeme do druhého dne. Navíc, při nákupu nad 1.500 Kč máte dopravu ZDARMA! Více informací.

Typy pracovních postrojů pro výškové práce a k čemu slouží

Typy pracovních úvazků podle způsobu jištění, použití a bezpečnosti, které poskytují.

Postroj pro výškové práce není jen jeden. Existuje několik typů úvazků podle způsobu jištění, použití a bezpečnosti, které poskytují. Nyní se podíváme na ty, s nimiž se v praxi setkáme nejčastěji.


Pracovní postroje pro výškové práce podle způsobu upevnění


Celotělové pracovní postroje

Asi jeden z nejpraktičtějších a nejbezpečnějších pracovních postrojů. Je vhodný pro práci ve visu a tam, kde hrozí pád. Práce v něm je pohodlná, protože zatížení rovnoměrně rozloží. Při pádu vás tento pracovní postroj spolehlivě a bezpečně zachytí. Asi nejpohodlnější konstrukcí, kterou seženete, jsou popruhy na zádech ve tvaru X, díky nimž se snižuje množství tlakových bodů během dlouhé práci ve visu.

Sedací a hrudní pracovní postroje

Sedací neboli bederní úvazek (též zkráceně sedák) představuje běžně používaný postroj, jak k výškovým pracím, tak k horolezectví. Skládá se z bederního pásu kolem kyčlí a nohaviček přes stehna. Doporučuje se jej používat v kombinaci s hrudním neboli prsním úvazkem, protože pokud byste použili jen jednu část, bylo by to velmi riskantní a nebezpečné.



Pracovní postroje pro práci ve výškách podle použití


Postroje pro zachycení pádu – jsou určeny na práci ve výškách a nad volnou hloubkou. Obvykle se používají při činnostech na lešení, větrných elektrárnách a podobně. Slouží k zachycení během pádu.

Polohovací pracovní postroje – díky nastavení a upravení velikosti v pase i na nohavičkách si jej můžete přesně uzpůsobit svým potřebám.

Postroje pro evakuaci – trojúhelníkový postroj, který slouží pro evakuaci osob, psů i dalších zvířat. Rychle a snadno se obléká a díky speciálním popruhům je možné nastavit jeho velikost.



V dnešní době je mnohem rychlejší a jistější, když navštívíte specializovanou prodejnu, kde vám s výběr rádi a dobře poradí. Práce ve výškách může být příjemnou záležitostí, stačí, když zjistíte, jak se cítit pohodlně v pracovním postroji každý den, a víte, co si při nákupu ohlídat.